Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor. Aşırı sıcak bir ortamda uyumak, uyku esnasındaki metabolizma düzeninin bozulmasına yol açıyor ve zararlı etkilere neden oluyor.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Normal koşullarda bir deney yapılırken sıcaklık değeri 0 celsius olarak hesaplanır. Basınç ise 1 atm olarak değerlendirilir. Bu duruma normal koşullar altındaki ölçüm adı verilir. Oda sıcaklığı ise 25 celsius derecesinin baz alındığı ölçümdür.
Bu yüzden uyku için ideal oda sıcaklığı, 15-18 derece arası. Oda sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesini isteyen uzmanlar, "Gerekirse çocuğu 2 kat giydirin" diyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Gece ısıtması kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Kulaktan ölçülen ısı bundan 0,5-1 derece daha yüksek bulunabilir. Kaloriferli ve ısı yalıtımlı evlerde genelde aşırı sıcak ve kuru ortam kış bebeklerini zorlarken, sobalı evlerde odalar arası ısı farkı problem olabilir. Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Termometre uygulamasını kullanarak bulunduğunuz ortamın sıcaklığını ölçebiliyorsunuz. Termometre uygulaması ile Android cihazlarınızdan ortam sıcaklığını ölçebilirsiniz. Android akıllı telefonunuzu adeta bir termometreye dönüştürecek olan uygulama ücretsiz olarak indirilip kullanılıyor.
Bebekler için ideal oda sıcaklığı 22-24 ˚C aralığındadır. Bebeğinizin doğumundan bir ay sonrasında ise sıcaklık 21-22 ˚C aralığında olabilir. Geceleri oda sıcaklığı 1 derece daha düşük olabilir. Oda sıcaklığı normalin üzerinde olursa odadaki nem oranı, olması gerekenin altında olur ve hava kurur.
Konunun uzmanlarına göre, oturma odalarındaki ideal ısının iki yöntemi var; Birincisi, uluslararası dokümanlarda ısıtma dönemi için tavsiye edilen sıcaklık aralığı olan 20-22 derece. İkincisi ise, insanlar için bulundukları ortamı konforlu hissettikleri sıcaklık diyebiliriz.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre iç ortamlardaki konforlu sıcaklık standardı, uygun şekilde giyinmiş normal ve sağlıklı yetişkinler için 18°C'dir. Hasta, özürlü, yaşlılar ve çocuklar için 20 °C'dir [1]. ASHRAE'ye göre bu yazın 23-25.5°C, kışın 20-22°C arasında olmalıdır [2].
Yaz ve Kış Aylarında Doğru Sıcaklık Ayarını Yapın
Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Bunların sonucu yine ölümdür. İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Vücudun iç sıcaklığı ± 37,1°C'dir. Vücut sıcaklığı normal değerleri bölgeye göre değişir. Erişkin bir insanda ortalama vücut sıcaklığı oral 37 °C, rektal 37,5 °C, aksiller 36,5 °C ve timpanik 37° C'dir.
Ilık havadır. 20 derece ve üstü olan hava dereceleri genelde çok sıcak olur. 15 derece ve "-" dereceli havalar ise soğuk olur. Eğer 18 derece -18 olsaydı hava çok soğuk olurdu.
22 derece ılıktır. eksilerdekiler soğuk havaya girer. 30 dereceden sonrası da sıcaktır. 22 derece genelde şehirlerde yazın görülür ya da ilkbaharda 22 derece orta bir sıcaklıktır.
⇒Genelde hava sıcaklığı 30 veya 30'un üstünde ise sıcak, ⇒Hava sıcaklığı 10 veya 10'un altındaysa soğuk olarak nitelendirilir. ⇒10 ile 30 arasında ki hava sıcaklık değerlerini de ılık olarak değerlendirebiliriz.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
Gece 22.00 ile 03.00 arası bu işlev için en ideal ortamdır.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri