Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'deki Tuzla Fayı'nın yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığını belirterek, 'Fay bir şekilde sistemi zorlamaya başlamış durumda' dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof.
"Tuzla Fayının yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığı ortaya çıktı. Bu fayın deprem tekrarlama aralığı da 2 bin yıl civarında. Bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığı var.
1- Tuzla Fayı: Kent merkezinden geçiyor. 1992'de 6 büyüklüğünde deprem üretti. 2- Çeşme Fayı: 1883'te kırıldı, 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. 3- Mordoğan Fayı: 1994'te kırıldı, 5 büyüklüğünde deprem üretti. 4- Gülbahçe Fayı: 1979'da kırıldı, 5.7 büyüklüğünde deprem üretti.
Tuzla fayının İzmir'in en büyük fay hattı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay 7 civarında bir deprem üretebilecek bir fay. Bu fay deniz tarafından Doğanbey'den başlayıp kuzeye doğru Yeniköy, Çatalca, Gaziemir ve Bornova'ya uzanan bir fay.
Tuzla İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Tuzla İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir. Bölge, deprem güvenliği açısından özellikle dikkatli olunması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
1. derece deprem bölgeleri: İstanbul merkez, Adalar, Avcılar, Bakırköy, Gürpınar (Anarşa), Kavaklı, Kumburgaz, Mimarsinan, Yakuplu, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Samandıra, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu.
30 TEMMUZ 2015 TUZLA AÇIKLARI-ADANA (AKDENİZ) DEPREMİ ML=5.2 - B.Ü.
İzmir'de 30 Ekim 2020'de büyük yıkıma yol açan depremin merkez üssü Ege Denizi'ndeydi. Depremin ardından denizdeki faylar da yakın takibe alındı. Peki, İzmir için en tehlikeli faylar hangisi?
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.
Tuzla fayının Seferihisar'dan başladığını, devamında Cumaovası'nın kuzeyinden geçerek Gaziemir ve Balçova'ya, ardından da İzmir merkezine dek uzandığını dile getiren Onalan, “Bu fay İzmir Körfezi'ne kadar uzanıyor ve uzun bir fay.
4- -Tuzla Fay Zonu uzunluğu (50 km)? -Karada uzunluğu 40 km ve 4 parçadan oluşuyor -Denizde uzunluğu 10 km -Tarihsel (???)
Kule, 5,2 şiddetindeki 1974 İzmir depremi sırasında hasar aldı. Bu depremde saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştur.
"İzmir için yıkıcı olabilir"
"Buca ve çevresindeki deprem aktivitesi deprem fırtınası şeklinde tekrar eden deprem dizisine dönüştü." ifadesini kullanan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayının 7,2; saçakları konumundaki Buca ve Kısıkköy faylarının da 6 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkati çekti. Prof. Dr.
Hasan Sözbilir, Ege Denizi, Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının' aktif hale geçerek Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Prof.
Dr. Görür, "İzmir fayı ciddi bir fay, 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. O bölge zayıf zemin" dedi.
EN SAĞLAM YER YAMANLAR
İzmir'de en sağlam bölge Yamanlar Dağı. Burada deprem yönetmeliğe uygun yapılan binalar sağlamdır.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
İzmir'de 30 Ekim 2020 depreminin ardından afetzedeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen 4 bin 602 konutun tamamlandığı, geriye kalan 459 konutun inşaatının ise mayıs ayında biteceği açıklandı.
Tehlike parametreleri ile ifade edildiğinde, İzmir ve civarında 1688 benzeri M 6.8 büyüklüğündeki depremlerin en az 500 yılda bir tekrarlanabileceği söylenebilir.
Uzmanlar, Kuzey Anadolu fayına benzeyen Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve kuzey aksında yer alan Zeytindağ fay hatlarının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek yapıda olduğunu belirtiyor.
2020 Ege Denizi Depremi, 30 Ekim 2020 günü Türkiye saati ile 14.51'de, merkez üssü Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında İzmir'in Seferihisar ilçesine 23 km mesafede bulunan, yerin 16,58 km altında 6,9 Mw büyüklüğünde meydana gelen ve yaklaşık 16 saniye süren depremdir.
Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre İstanbul Tuzla'da 2.2 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6 kilometre olarak açıklandı.
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
Yani bugüne kadar yapılan jeolojik, jeofizik ve sismolojik çalışmalar denizde ve karada yapılan çalışmalar, özellikle denizin içinde yapılan çalışmalar Marmara Denizi'nin tabanında Kuzey Marmara fayının, bu fay Tekirdağ ve İstanbul kıyılarına 15-20 kilometre uzaklıkta bir fay hattıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri