Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
İçeriğindeki zengin minerallerden biri de potasyum olan üzüm pekmezi yeterli miktarda tüketildiğinde tansiyonu dengeleyen bir besindir. Ancak fazla tüketildiğinde bu potasyum oranı yan etki yapar ve tansiyonun yükselmesine yol açar.
Vücudu zararlı maddelerden arındıran karadut pekmezi, enfeksiyon temizleme konusunda oldukça başarılı. Enfeksiyon günlerinde her sabah düzenli olarak karadut pekmezi tüketmeniz tavsiye edilmekte. Vücudu arındıran bu faydalı besin, hastalığın yayılmasını ve bulaşmasını önler. Kanın ve damarların temizlenmesini sağlar.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
İlgili 22 soru bulundu
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
DUT PEKMEZİ Mİ ÜZÜM PEKMEZİ Mİ? Pekmez dutun ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun, tatlı bir şuruptur. Üzümden yapılan pekmeze göre dut pekmezi biraz daha lezzetli olur. Pekmeze koyu rengini ve akıcılığı düşük olan kıvamını veren işlem kaynatma dır.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Erzurum Karnavaz Dut Pekmezi - Erzurum
İlimizin ülke hatta dünya çapında en fazla bilinen ürünlerinden birisi de Dut Pekmezi- Karnavaz Dut Pekmezi'dir. Eski adıyla yerleşim birimi olarak Olur İlçemizin yeni adıyla Ormanağzı eski adıyla Karnavaz Köyü'ne ait , bu köyde yapılan pekmez türüdür.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Özellikle kalori açısından yüksek olan keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi kahvaltıda düzenli yenildiğinde kolayca kilo almayı sağlar.
Keçiboynuzu pekmezi: Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen keçiboynuzu ile hazırlanır. Bir diğer ismi ise harnup pekmezidir. Bu pekmez çeşidi daha çok solunum ile ilgili yararları ile bilinir. Astım, bronşit, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar için doğal bir ilaç denebilir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Keçiboynuzu taze olarak, kurutularak, toz haline ya da pekmez haline getirilerek tüketilebilir. Selenyum, potasyum, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve element içeren keçiboynuzu her açıdan sağlığa katkı sağlıyor.
Andız (Ardıç) Pekmezi:
Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı bir pekmezdir.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Pekmez alırken uygun şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmek gerek. Geleneksel olarak pişirilen bir pekmez alıyorsak düşük ısılarda, uzun sürede pişirilmiş olanları; tercih etmeliyiz. Sanayi tipi pekmez alırken de üzerinde ” 70 derecenin altında üretilmiştir” yazılı olmasına dikkat etmeliyiz.
Keçi boynuzu pekmezi de saç uzamasını destekleyen ürünlerden biridir. Her gün 1 veya 2 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi yemek saçları hızlı uzatacaktır. Saç uzatmak için çeşitli kürler mevcuttur. Bunlarda yararlanarak da saçların hızlı uzaması sağlanabilir.
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir. -Antioksidan özelliği olan doğal bir antibiyotiktir.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli minerallerin büyük bir kısmını karşılar. - İştah açıcı özelliğe haizdir. - Adet sancılarının dinmesinde etkili olur. - Soğuk algınlığı ve solunum yolları hastalıklarına karşı etkili bir şekilde korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri