Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Çernozyumlar: Zonal topraklar içerisinde tarımsal verimliliği en fazla olan toprak hangisidir sorusunun cevabı çernozyumlar olacaktır. Humus yönünden oldukça zengin olan bu topraklar bitki örtüsü olarak çayırların altında yer alırlar.
Tarım için çok elverişli olan bu topraklar, çok yüksek oranda (%3'den %15 kadar) humus yanında yüksek oranlar asit, fosforik asit ve amonyak içerirler. Çernezyom humusça varsıl olduğundan, bitki besin maddeleri bakımından da zengindirler.
İlgili 40 soru bulundu
- Terra Rossa genellikle makiler ile kızılçam ormanlarının altında gelişir. - Terra Rossa topraklarda kireç yıkanma olayı ile uzaklaşır ve demir oksit biriktirir. Bu sebeple toprakta kırmızı ve buna yakın renk tonları hakim olmaktadır. - Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesinde görülür.
Çernezyomsu Topraklar, Kanada'nın toprak sınıflandırma sisteminde ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki Gıda ve Tarım Örgütü'nün toprak sınıflandırmasında bulunan bir toprak türüdür. Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır.
Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Türkiye toprakların yaklaşık %88'inin organik madde miktarı, az ya da çok az olarak nitelendirilen %2 oranının altındadır. Ülkemizde 4,2 milyon hektar alan, değişen oranlardaki tuzlanma nedeniyle verimliliğini ve üretkenliğini kısmen ya da tamamen yitirmiştir.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir. Bu şartlar birbirleri ile uyumlu değilse toprağın verimliliği daha az olacaktır.
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
İç bölgelerde yağışların azalması şekerpancarı ve tahıl gibi ürünlerin değerlenmesini de sağlar. Bölgedeki en verimli tarım arazileri ise kuzey kısmına bakan yamaçlar olarak öne çıkar. Karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi bu bölgede hakimdir.
Bu topraklar, Türkiye'de Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda, özellikle Erzurum-Kars Platosu'nda bulunur. Yazları yağışlı karasal iklim koşullarında yetişen yüksek boylu çayırlar altında oluşan çernozyom türünde, yıkanmanın az olması nedeniyle organik madde birikir ve toprak siyah renk alır.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Grimsi mavi renk: Bu renk yaş, drenajı bozuk ve devamlı taban suyunun bulunduğu havasız topraklarda görülür. Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir.
Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur. Tuzlu topraklar: Adından da anlaşıldığı gibi bol miktarda tuz içeren topraklardır. Tuz Gölü ve yakın çevresinde bu Toprak türüne rastlanır. Bunun dışında Ereğli Küçük Menderes ve Burdur Gölü'nde de görülmektedir.
Bu topraklar bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşırlar. Bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşıdıklarından bu topraklara yerli topraklar da denir. Başlıca zonal toprak tipleri: Laterit, Podzol, Kahverengi orman toprakları, Terra rosa, Çernezyom, Tundra ve Çöl topraklarıdır.
Milli toprak doğada çok fazla bulunmayan toprak çeşididir. Bu toprak cinsi yapışkan olmayan bir yapıya sahiptir. Tarlada giden insanların ayağına yapışmayan toprak milli topraktır. Bitkilerin gelişmesinde çok büyük öneme sahiptir.
Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler.
>> Çernozyomlar humus bakımından zengin topraklardır. Tarıma çok elverişlidir ve en verimli toprak türü çernezyomdur. >> Çernezyomlara kara topraklar da denir.
1. Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür. 2. Podzol Topraklar : Batı Karadeniz'de yer alır.Soğuk ve nemli bölge topraklarıdır.
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri