Ege Bölgesi, ülkemizde zeytinyağı üretiminin yüzde 53'ünü karşılıyor. Ayvalık'tan sonra en kaliteli zeytinyağı, Ege Bölgesi'nde çıkarılıyor. Muğla Milas'ta Memecik zeytin çeşidinden elde edilen zeytinyağının da kaliteli olduğu, yapılan testler sonucunda kanıtlanmıştır.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Kısacası daha ipeksi dokuya sahip, taze meye tadını seviyorsanız Kuzey Ege zeytinyağı, ağızda daha baskın ve olgun bir tat istiyorsanız Güney Ege zeytinyağını tercih edebilirsiniz.
1.- İspanya. İspanya'nın dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olması sizi şaşırtmayabilir. Dünya çapında tüketilen zeytinyağının% 45'ini üretir; etkileyici bir miktar.
Ülkemizde genellikle Ege bölgesi ağırlıklı olarak zeytin ağacı dikilen ve yetişmekte olan bölgedir. Zeytin ağacı Ege Bölgesinde en fazla Aydın şehri ve civarında yetiştirilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Zeytinyağını bir çay kaşığıyla tadarak, yağın kalitesini anlayabilirsiniz. Kaliteli bir zeytinyağı, tadım testi esnasında genzinizi yakmalıdır. Taze bir aromayla birlikte gelen bu yakıcı his, gerçek zeytinyağını anlamanın en kolay yoludur.
En kaliteli yağ çeşidi olarak nitelendirilen zeytinyağı çeşidi naturel zeytinyağıdır. Naturel zeytinyağı çeşitleri kendi içerisinde naturel sızma, naturel birinci ve naturel ikinci olarak üç alt sınıfa ayrılır.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Naturel zeytinyağının asitlik oranı, naturel sızma zeytinyağına göre daha yüksek olur. Bu nedenle naturel zeytinyağı her türlü yemekler ve pastalar için uygundur. Polifenol ve antioksidan değeri oldukça yüksek olan naturel zeytinyağını mutfağından eksik etmemelisin.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde çok uzun yıllardır süregelen yoğun zeytin ve zeytinyağı üreticiliği nedeniyle, elbette çok daha önce markalaşarak üne kavuşan Ayvalık Zeytinyağı, konusunda Coğrafi İşaret alan ilk bölge olmuştur. Bu bölgede yetişen zeytin cinsi Edremit Yağlık veya Ayvalık olarak bilinir.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2022-2023 sezonunda sızma zeytinyağı alım fiyatını 81 lira olarak belirlediklerini ifade etti.
Bu sebeple zeytinyağının buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Zeytinyağı çok uzun zaman boyunca tazeliğini koruyan bir ürün değildir. Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağını en iyi saklayan üç malzeme renkli cam, teneke ve toprak kaplardır.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri