Kılçıksız olarak nitelendiremesek de kılçığı en kolay şekilde ayrılabilen ve lezzetine diyecek hiçbir söz olmayan balığın adına çipura denmektedir. Kılçığının iri olması ve pişirilmesinin ardından kolayca sıyrılıp çıkarılabilmesi bu balık türünü cazip hale getiren özellikler arasında yer almaktadır.
Levrek Balığı Kılçıklı mıdır? Levrek balığının kılçığı bulunmaktadır. Doğru bir şekilde temizlenen levrek balığının kılçığı doğru bir şekilde ayıklanmalıdır.
Yumurtlama dönemleri Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Palamut balıkları genellikle hamsi, uskumru ve sardalya gibi küçük balıkları yiyerek beslenir. Palamut balığının bir büyük kılçığı bulunmaktadır. O nedenle palamut balığı tüketilirken kılçığının da iyi ayıklanması gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
levrek kanal ağzında takılır fare ile beslenir, çipura daha derin sularda takılır. levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez.
bir kiloluk levrek ve çuprada pek fark yoktur. çupra biraz daha yağlı olmasına rağmen biraz daha kılçıklıdır; levrek biraz daha az yağlıdır ancak yemesi daha zevklidir. yarım kiloluklar ise genelde besidir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
İstavrit balığı küçük, kılçıklı ve yağsız bir balıktır. Bu nedenle genellikle tavada kızartılarak tüketildiği görülür.
Çinekop kılçıklı mı acaba diye merak edenlere kılçıkları olsa da balıklar içinde en az kılçıklı olanlardan biridir denebilir. Lezzet olarak da üst sınıfta yer alır.
Balık ekmek için en sık tercih edilen uskumrunun çok ama çok ince ve piştiği zaman yerken rahatsız etmeyen bir derisi olduğu için derisini çıkarmaya gerek yok. Ama pullu bir balık kullandığınız takdirde pullarını ters yönden sıyırarak ayıklamayı ihmal etmeyin.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Pek çok balık tavada pişirmek için uygundur. Fakat en iyi sonucu verenler arasında tekir, barbunya, istarvit, hamsi, kıraça, sardalya, çinekop gibi nisbeten daha küçük balıklar sayılabilir. Balık taze ve iyi temizlenmiş olmalıdır. Tava yaparken kullanılacak yağ kızgın ama kesinlikle yanmamış olmalıdır.
Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır. Ortalama boyları 20-35 cm arasındadır. 6-7 kiloyu bulan çok irilerine de rastlanır.
Oldukça lezzetli olduğu bilinen çipura, beyaz etiyle günlük olarak sıklıkla tüketilir. Av geleneği Romalılara kadar dayanan balığın o dönemlerde aşk tanrıçası Afrodit'e ithaf edildiği bilinir. Yüzyıllardır Anadolu halkının sofralarında yer alan balık, yüzlerce farklı tarifle pişirilebilir.
10. Ekim: Çipura, Barbun, Kırlangıç ve Palamut. Ekim ayı balık açısından yılın en bereketli ayıdır. Bu ayda çipura, barbun, kırlangıç, palamut, tekir ve uskumru tercih edebilirsiniz.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Yine küçük balıklardaki civa seviyesinin diğer iri balık çeşitlerine göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Barbunya, Çipura, İstavrit, Mercan, Mezgit, Sardalya, Tekir ve Uskumru balıklarında tespit edilen civa seviyesi FDA tarafından önerilen “iyi seçim” grubundaki civa seviyesi ile benzer düzeydedir.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda cıva içerirler ve bu balıkları çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre cıva riski taşıyabilmektedir.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor. Peki köpek balıklarının bilmediğimiz özellikleri nelerdir? İşte cevabı...
Deniz levreği fırında pek kokmuyor, fırında koku da kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri