Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Türkiye'de geleneksel olarak adına Ankara'nın Çubuk ilçesinde festival düzenlenmektedir. Çubuk Belediyesi "Çubuk Turşusu" adına patent almıştır.
Bu sebzenin anavatanı Hindistan'dır ve Romalılar sayesinde tüm Avrupa'ya yayılmıştır. İncil'de iki ayrı bölümde hıyardan söz edilir. Turşunun çıkış sebebinin, uzun kara ve deniz yolculukları olduğu sanılıyor. Besinlerin, yolculuk sırasında bozulmaması için yapılan tuzlama işlemi, turşu kurulmasına ilham kaynağı olmuş.
Balat'ın tarihi dokusuyla uyum içinde olan Balat Turşucusu semtin eski mekanlarından biridir. 40 yılı aşkın süredir hizmet veren dükkandaki turşuların lezzeti oldukça iyi. Balat Turşucusu'nda özellikle turşu suyu içmenizi de öneririz.
Çubuk salatalık turşu, Türkiye'de en çok tüketilen ve ilgi gören turşuların başında gelir. İsmini, Ankara'nın Çubuk ilçesinden almaktadır. En iyi çubuk turşusu, salatalık ile elde edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Turşunun tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Gaziantep'in Araban İlçesine Ait Tescilli Baş Sarımsaktan Yapılmış Antep Usulü, Ev Tipi Koruyucusuz Sarımsak Turşusu 1000 cc Bidon İçerisinde Gönderilmektedir. 1000 cc bidon içerisinde en az Net : 460 g sebzesi bulunmaktadır. Bidon içerisinde bulunan turşu suyu koruk suyu ile yapılmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Türkiye'nin en iyi turşusu nerede yapılır? Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Trakya mutfağının vazgeçilmez tatları ve kışlık hazırlıkları içerisinde yer alan turşular arasında patlıcan turşusu baş sıralarda yer alır. Bazı köylerde “dolma patlıcan turşusu” diye de adlandırılır. Kış sofralarında özellikle tarhana çorbası ile servis edilmesi yaygındır.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Alman tipi salatalık turşusu; Türk tipi turşuya oranla %50 daha az tuzlu olan ve şeker içeren özel bir reçeteye göre hazırlanmıştır. Kullanılan salatalıklar 6-9 cm aralığında özel olarak seçilmiştir. Türk tipi turşuya oranla daha hafif (tuzsuz) olduğundan, aperatif olarak da kullanabilirsiniz.
Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan ve Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesine sahip olan, halk arasında 'Dal Turşusu' olarak da bilinen Pezik Turşusu'nun gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar sürüyor.
ilk duyulduğunda şekil itibariyle bu ismi aldığını düşündüren, ankara'nın çubuk ilçesi'ne özgü turşu. yemeye doyulamayan, az sarmısaklı, çıtır çıtır 8-10 cm.lik parlak - kornişon değil - hıyarlardan yapılmış turşudur. "ankara turşusu" diye de bilinir.
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur. Özellikle Temmuz ve Haziran aylarında yetişen bu salatalık çeşidi sert ve çıtır bir yapıya sahiptir.
Bütün Karadeniz Bölgesinde yapılan ve Rize'de Turşu Tavalısı adı ile de bilinen fasulye turşusu yemeği, fasulye turşusu-kavurmasi çay veya ayran yanında mısır ekmeği, "patates haşlaması" ile sıcak, ılık veya soğuk olarak servis edilir. Taze fasulye turşusu kavurması iştah açan bir salata olarak da değerlendirilebilir.
Tuzu yumurta ayarı yapın tuzu suda erit yumurtayı suya koy. Yumurta suyun yüzüne çıktı mı suyu bidona dök. 1 bardak sirke, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı limon tuzu karıştır bidonu doldur ağzına aparat koy kapağı kapat olmasını bekle afiyet olsun.
Domatesleri bir güzel yıkıyoruz . Sonra kavanozu altına sarımsak, dere otu tohumu ve defne yaprağını ve biberi koyup domatesleri dizip üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve ağzına gelinceye kadar kaynar su döküp büyük bir kazanda 15 dakika kaynatıyoruz .
İlk turşu izlerine Mezopotamya'da rastlanıyor. Nitekim burası, ilk medeniyetin ortaya çıkış yeri olarak da biliniyor. Fakat tek izleri sadece burası ile sınırlandıramayız. Hindistan da, turşunun ilk filizlendiği bölgelerden biri.
7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söyleniyor. Şaşalı Osmanlı dönemi de turşuya düşkünlüğüyle biliniyor. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirdiği biliniyor.
Doğu Akdeniz'den geldiği bilinen kornişonun İbrani diyasporası nedeniyle Yahudi İspanya'sına ulaştığı söyleniyor. Sonrasında da Yunanistan'dan elma sirkesi içinde Rusya ve Polonya'ya ulaşan kornişon, Baltık'ın aşağısına doğru kayarak Hollanda'ya kadar yayılıyor.
Turşu içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu da bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek sindirime yardımcı olur. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan turşu, sindirim sistemi ve bağışıklığı güçlendirir. Yemekler ile tüketildiğinde mide de tokluk hissi yaratır ve fazla yemenin önüne geçer.
“Üzüm Turşusu” Nevşehir yöresine has, geleneksel Osmanlı mutfağına ait bir içecektir. Başka yörelerde pek de bilinmeyen “Üzüm Turşusu”, ismi her ne kadar turşu olarak adlandırılsa da, Nevşehir yöresinde yemeklerin yanında tüketilen tatlı-ekşi bir içecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri