Adet dönemi de her bireyde farklı olabilir ancak tipik olarak 3 ila 7 gün arasında sürer.
10 günden uzun süren menorajisi olan kadınlarda uzman yardımı gereklidir. Adet kanaması 10 gün sonra ağır ve şiddetli olmaya devam edebilir. Bu durumda mutlaka altta yatan nedene yönelik bir kontrol yapılması gerekir. Yapılan muayene ile adet döngüsünü düzenleyecek ve kanamayı durduracak tedaviler uygulanır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer.
Adet kanamasının uzun sürmesi nedir? Menoraji olarak tanımlanan adet kanamasının uzun sürmesi, 7 gün veya daha uzun süren adet dönemleri ile ilişkilidir. Bu süreçte aşırı kan kan kaybı, pıhtılaşma, döngünün 21 günden daha sık olması, günlük aktivitelerin engellenmesi gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir.
Adetin 5-7 gün arası sürmesi normal olarak kabul edilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişim gösterebilen bir durumdur. Adetin uzun sürmesi durumunda; patolojik bir sorun olup olmadığı tespit edilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi? Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir.
Adet dönemi de her bireyde farklı olabilir ancak tipik olarak 3 ila 7 gün arasında sürer. Adet döneminin 7 günden fazla olması ise uzun bir adet dönemi olarak kabul edilir ve altta yatan başka bir tıbbi duruma işaret ediyor olabilir.
Adet düzeninin değişmesi
Menopoz döneminde adet kanaması hemen kesilmeyebilir. Progesteron ve östrojen hormonları vücutta düzensiz bir şekilde üretildiğinden adet düzeni değişir ve uzun aralık ya da sık kanamalara neden olur.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Bazı sağlık problemleri de regl kanaması miktarını değiştiren faktörler arasında yer alır. Regl kanamasının en yoğun olduğu dönemler genellikle ilk günleridir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet dönemi içinde özellikle kanamanın en yoğun olduğu günlerde ciğer gibi parça gelmesi şeklinde görülen kan pıhtıları açık ve koyu kırmızı tonlarda olur. Bu dönemde kalınlaşan rahim iç dokusu atılmakta, rahim bir sonraki döngüye hazırlanmaktadır. Kadınlarda bu durum doğum sonrası lohusa döneminde de yaşanabilir.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Kesilmeyen adet kanaması tek bir ay ortaya çıktıysa geçici bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak birden fazla olacak şekilde kesilmeyen adet kanaması şikayetleri varsa ve nedenlerine yönelik bir tanı koyulmadıysa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir.
Hormonal denge ve fizyolojik açıdan problemi olmayan her kadın, ergenlik ile menopoz dönemi arasında düzenli olarak âdet kanaması görür. Ortalama her 28 günde bir gerçekleşmesi beklenen kanamanın 21 ila 35 gün arasında gerçekleşmesi de tıbbi açıdan sağlıklı bir durum olarak kabul edilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Çobançantası bitkisinde bulunan bursik asit kanamayı durduran en önemli etken maddedir.
Miyomun en tipik belirtisi kanama
Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boşluğuna yerleşmiş yani rahim iç duvarının içerisindeyse bazı şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler sıklıkla aşırı kanamalı regl dönemi yaşanır. Bu süreçte parçalı ve fazla oranda kanamaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri