Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Jersey Irkının Süt Verimi
Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir. Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir.
Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg'a, boğaları ise 1400 kg'a kadar çıkabilir. İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır. Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Brown Swiss (Montofon) Verim Özellikleri
Yıllık süt verimi 3500-4000 kilogram civarındadır. Laktasyon döneminde süt verimi ise 5000 – 6000 litredir. Sütteki yağ oranı ise %3,5-4 oranındadır. Brown Swiss (Montofon) ülkemizde en çok tercih edilen inek ırkları arasındadır.
Verim özellikleri
Süt ve et verimi yönünden kombine bir ırkdır. Yıllık süt verimi 3500- 4000 kg dır. Sütteki yağ oranı %3.8 civarındadır. Montofonlar diğer kültür ırklarına göre güç şartlara daha dayanıklıdırlar.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir. Yerli ırkların ise malesef süt verimleri düşüktür. En yüksek verim Güney Anadolu Kırmızısı verir. Fakat yıllık verimi sadece 5 - 7 kg. kadardır.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Simental: İsviçre türü inektir. Yılda yaklaşık olarak. 3000-4000 litre arası süt verir buda ortalama günlük 10. litre süt demektir.
Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır.Baş tipik olarak beyazdır.Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir.
Jersey sığır ırkı görünüm özellikleri
Siyah gözleri ve vücudunun rengiyle de bir geyiği andırdığı düşünülür. Kalın köklü boynuzludur. Jersey sığır ırkı, tipik süt ırklarının özelliğini fazlasıyla taşıyan bir ırk hayvanıdır. İnce kemikleri, dolgun memeleri, ince derisi, boyun ve baş yapısı ile sütçü ırkın timsalidir.
Montbeliarde Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır.
maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz. takip etmeyi unutmayın.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Olgun bir Holstein ineği yaklaşık 700kg ağırlığında ve omuzda 150cm boyunda duruyor. Holstein düveleri, yaklaşık 360kg ağırlığında olduklarında 15 aylıkken yetiştirilebilir. Holstein dişilerinin ilk kez 24-27 aylıkken buzağılaması arzu edilir.
Bu boğalar, özellikle yeterli yem verildiğinde yavrularının hızlı büyümesiyle ünlüdür. Simental boğalar, diğer herhangi bir sığır ırkından daha fazla sütten kesme kazancı (büyüme) ve süt verimi sağlar. Ayrıca iyi bir ağırlık/et oranı sağlarlar. Simental sığır cinsi ayrıca aşırı hava koşullarına karşı çok dayanıklıdır.
Canlı ağ ırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir. Cidego yüksekliği erkeklerde 150-165 cm, dişilerde 138-150 cm arasında değişmektedir. Renkleri sarı-beyaz alaca veya kırmızı-beyaz alacadır. Baş kısmı, alın bölgesi ve kirpikleri beyaz renktedir.
4- Holstein bedensel,fiziksel olarak daha narin bir hayvan. Simental ise daha güçlü ve hastalıklara dayanıklı. Holstein daha az yemle daha çok süt vermesiyle, Simental ise daha çok yemle daha az süt vermesi ve daha çok et vermesiyle tanımlanıyor.
İsviçre ırkından olan Montofon inekleri, iri gövdeleri ile ayırt ediliyor. Hem süt hem de et üretimi için kullanılan cins, besi tutması en iyi ırklardan biri.
Norveç Kırmızısı sığır ırkı genellikle kırmızı veya kırmızı alaca renklidir. İnekleri 500-600 Kg. , boğaları 900 Kg. canlı ağırlığa ulaşmaktadır. Süt veriminde bakım ve beslenme koşullarının uygunluğu durumunda laktasyon ortalaması 10.000 Kg.'dır.
Holstein Yaşam Alanı
Kuzey Almanya ve Hollanda'dan tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. En çok yetiştirildiği ülkelere bakacak olursak ; Hollanda, Almanya, Kanada, ABD ve İngiltere'yi sıralayabiliriz. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilmesine rağmen en çok kıyı bölgelerimizde yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri