Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de jandarma doğu görevi hangi iller şeklindedir. Askerlik konusundan ayrı şekilde düzenlenen doğu görevi jandarma kapsamında 4 il olarak belirlenmiştir.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Son depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, "şark" olarak anılan 2. bölge (doğu) hizmeti sayılan iller arasına dahil edildi. Buna göre 4 il, 48 ilçe ve 4 doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olmak üzere 56 birimdeki görev süreleri yeniden düzenlendi.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
(1) Yer değiştirme suretiyle atamalar, 10 uncu ve 11 inci maddeler ile 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerinde yer verilen nedenler hariç olmak üzere, her yıl Haziran-Eylül aylarını kapsayan dönemde yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Uzman erbaşlar 2019 yılından itibaren 24 hafta (6 ay) süre ile (askerliğini yapan-yapmayan) Yenifoça, Kırkağaç, Safranbolu, Kastamonu ve Seferihisar'da yetiştirilmektedir.
Astsubaylığa nasbedilenîerin mecburî hizmet süresi uzman jandarma çavuşluğa nasıp tarihinden itibaren 15 yıldır.
2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir. Güncel Jandarma Astsubay maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
MADDE 41- (1) Jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hallerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek bölümleriyle kuvvet komutanlıkları emrine girer, kalan bölümüyle normal görevlerine devam eder.
Örneğin silah ruhsatı gibi başvurular için mesai saatleri arasında hizmet verilmektedir. Onun dışında adlî olaylarda jandarma teşkilatı kurum olarak 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.
Hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, Hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır.
Dasa tasarısına göre askerlik, polislik ve doktorluk gibi bazı meslekleri kapsayan zorunlu doğu hizmeti artık bütün kamu çalışanlarını içine alacak şekilde genişletiliyor. Bundan sonra her meslek grubundan memur, az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Jandarmalarda ortalama 2 yılda 1 tayin çıkıyor. Karacılar için bu mesele bölgeden bölgeye değişiklik gösterse bile genel olarak 3 ya da 4 yıl civarında tayin görüyorlar.
Uzman erbaşlar Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında sözleşmeli personel olarak görev yaparlar. Doğu ya da güneydoğu bölgesinde görev yapan uzman çavuş maaşları: 6500 - 8000 TL arası.
Maddenin kaldırılmasıyla, memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek. Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
2803 Sayılı “Jandarma Teşkilat, görev ve Yetkileri Kanunu” gereğince Jandarmanın görevleri; Mülki, Adli ve Askeri olmak üzere üç ana başlık altında toplanmaktadır.
Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. Ohal, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.
Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? Uzman Çavuş olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Uzman Çavuş maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.500 TL civarındadır.
Uzman Jandarma maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 29 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Uzman Jandarma maaşları 31510 TL'dir. En düşük Uzman Jandarma maaşı 25200 TL iken, en yüksek Uzman Jandarma maaşı 57410 TL'dir.
UZMAN ÇAVUŞLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR? Uzman çavuşların maaşları görev yeri, kıdem, derece, rütbe, meslekte geçirilen sürüye göre değişiklik gösteriyor. Kara, deniz, hava ve Jandarma uzman çavuşlar 13 bin TL ile 20 bin TL maaş alıyor. Doğu görevinde bulunanlar ise 17 bin ile 23 bin TL arasında maaş alıyor.
Yani son net maaşının iki katı olan 20.000,00 TL ile 5 yıl çarpılır sonuç 100.000,00 TL dir. Toplam 8 yıl 5 ay çalışması olan uzman erbaşın 5 yıla kadar ki hak edişi belirlendi. 5 yıldan artan süre olan 3 yıl 5 ay ise şu şekilde hesaplanır. Son net maaşı 10.000,00 TL ile 3 yıl çarpılınca 30.000,00 TL tutar.
Madde 20 — Nöbetçi olanlar hariç olmak üzere uzman erbaşlardan isteyenler, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla, gece evlerine gidebilirler. Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler, yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar.
Fakat vatandaşın 7 yıllık süre zarfında ne kadar getiri sağlayabileceği de merak konusu olduğundan görev süresi ve maaş hesabı üzerinden hesaplama yapması gerekir. Ortalama 7.000TL alan bir uzman çavuş için bu sürenin sonundaki alacağı tazminatın ortalama 70.000TL ile 80.000TL arasında alacağı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri