ENBİYÂ (ﺍﻧﺒﻴﺎﺀ) i. (Ar. nebі'nin çoğul şekli enbiyā') Nebîler, peygamberler: Enbiyâ vü evliyânın serveri (Süleyman Çelebi).
Kuran'ı Kerimde ve hadis kaynaklarında geçen enbiya kelimesi, nebi kelimesinin çoğuludur. Nebi, elçi, peygamber, müjde getiren ve uyaran anlamına gelir.
Enbiya Suresi, Kur'an'ın 21. suresidir. Sure 112 ayetten oluşur. Enbiya peygamberler anlamına gelir. Sure, 18 peygamberin dini yayma faaliyetlerinden ve çeşitli özelliklerinden bahsettiği için, Enbiya (peygamberler) Suresi adını almıştır.
Peygamberler kendi varlığıyla Allah'ın varlığını kanıtlamıştır. EVLİYA Evliyalar Peygamberlerin varlığını dolayısıyla Allah'ın varlığını kanıtlar. Enbiya velinin çoğuludur. Veli, Allah'ın çok sevdiği dostu demektir.
Yeni doğacak bebeğine Enbiya ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Enbiya isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Peygamberler.
İlgili 31 soru bulundu
27. Enbiya ismi Kurandaki bir surenin adıdır.
Enbiyâ sûresinin bundan sonraki üç âyetinde Hz. Mûsâ ile Hârûn'a vahiy indirildiği, Kur'an'ın da bir vahiy mahsulü olduğu kaydedilir ve özellikle önceki vahiylerden haberdar olan kimselerin Kur'an'ı inkâr edişleri yadırganır.
Peygamberlerin hayat hikâyelerini ve tebliğ faaliyetlerini anlatan eserlerin genel adı. Ebû İshak Ahmed b. Muhammed es-Sa'lebî'nin (ö. 427/1035) peygamberler tarihine dair Arapça eseri.
Muhammed Fadıl Geylani, dedesinin Türk İslam âleminin önemli bir değeri olduğunu işaret ederek, "Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum, Geylani hazretleri evliyalar sultanıdır.
Muhammed Mustafa Efendimiz.
112 âyettir. “Enbiyâ”, peygamberler demektir. Sûre, temel konu olarak peygamberlerden, onların tevhit davası uğrunda verdikleri mücadelelerden bahsettiği için bu adı almıştır. Enbiya Suresi peygamberler ve tevhit davası uğrunda verdikleri mücadeleleri ele almaktadır.
“Enbiyâ suresini okuyan kimsenin, mahşer halkı içerisindeki hesabı, bu sure hürmetine kolaylaştırılır.” Bu sure içerisinde geçen isimlerin sahipleri, okuyucusuna selamla mukabele ederler. Yani Cenab-ı I lakk'a bu surenin okuyucularını her hususta selamet- le kalması için dua ve niyazda bulunurlar.
Kısas-ı enbiya, peygamberlerle ilgili kıssaları içeren yapıtların genel adıdır. Türkçede genelde divan edebiyatı döneminde kullanılmıştır.
Peygamberlerin hayat hikâyelerini ve tebliğ faaliyetlerini anlatan eserlerin genel adı.
Eser 1428 yılında yazılmıştır. Kastamonu İl Halk Kütüphanesi 2827 numarada kayıtlı olan bu eser, Eski Anadolu Türkçesi Dönemi özellikleri taşımaktadır. Çalışma, eserin 189a-236b varakları üzerine yapılmıştır.
Enbiyâ suresi 89. Ayet meal olarak şu şekildedir: Zekeriyyâ'yı da an! Hani o, rabbine şöyle niyaz etmişti: “Rabbim! Geride kalanların en hayırlısı sensin, yine de sen beni yalnız (çocuksuz) bırakma!”
1- Ahi Evran dede (1284-1351) 2- Maraşlı Şeyh Osman baba (1403-1470) 3- Trabzonlu Şeh Osman baba (1803-1877) 4- Bayburtlu Şeyh Osman baba (1795-1866)
Bütün âlimler ve evliyâlar sözbirliği ile bildirdiler ki: Eyyûb Sultan'da medfûn bulunan Hâlid bin Zeyd Ebû Eyyûb-el-Ensârî ve diğer Eshâb-ı Kirâm (r.anhüm) hâriç, İstanbul'un en yüksek üç evliyâsından biri de Abdülfettâh-ı Akrî hazretleridir.
Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Yeryüzünde, insanları çalkalamamak için sabit dağlar yarattık; dağlar arasında pek çok yollar yaptık ki, doğru gidebilsinler. Yer onları sarsmasın diye demirlenmiş gemiler gibi dağlar yarattık. Ve onlar arasında çok geniş yollar açtık. Ki doğruca, gitmek istedikleri yere varsınlar.
Her can ölümü tadacaktır, sizi imtihan olsun diye iyilik ve kötülüklerle sınarız. Sonunda hepiniz bize döndürüleceksiniz. Biz, sizi felâketli günlerin getireceği belâlarla, refahın doğuracağı sıkıntılarla imtihan ederken, her nefis, her canlı ölümü tadacaktır. Bizim huzurumuza getirilerek hesaba çekileceksiniz.
Ahmet Cevdet Paşa, 19. asır Osmanlı dünyasının yetkin devlet adamlarından biri olmasının yanında çok önemli bir ilim insanı, tarihçi, hukukçu ve şairdir. Kaleme aldığı pek çok önemli eserler arasında Kısas-ı Enbiyâ ve Tevârih-i Hulefâ'nın ise özel bir yeri vardır.
Bu âyette ifade buyurulduğu üzere Hz. Eyyûb ağır bir hastalığa yakalanmış ve hastalıktan kurtulmak için Allah'ın merhametine sığınarak O'ndan şifa dilemiştir. Yüce Allah duasını kabul etmiş; ayağını yere vurmasını, çıkacak su ile yıkandığında iyileşeceğini bildirmiş, böylece onu sağlığına kavuşturmuştur.
Cüzzam şifası için; Enbiya suresinin 83. ve 84. ayetleri terkibe uygun 7 kere okunur. Derinin renginin değişmesiyle oluşan abraş hastalığının şifası için; Ali-imran suresinin 49. ayeti 7 kere terkibe uygun okunur.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İbrâhim'e verilen rüşdden maksat ya peygamberliktir veya peygamber olmazdan önce de sahip olduğu fikrî olgunluk, sağduyu ve fıtrî akıldır. Hz. İbrâhim kendisine verilen bu yetenek sayesinde Allah'ın birliğini, kudretini, eşsiz ve benzersiz oluşunu kavramıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri