İnsan derisi, vücudumuzu sıkı bir şekilde saran bir “basınç kıyafeti” gibidir. Sadece uzay boşluğundaki sıfır basıncı değil, deniz altındaki 3-4 kat fazla basınçtan da bizi korur. Yani, basınç sıfıra düşünce kanınız kaynamaz, gaz haline geçmez.
Bu konu hakkında aslında düşünülmesi gereken 3 etmen bulunuyor: Uzay, suyun donma sıcaklığından çok daha soğuktur: Yaklaşık -270C. Güneş'ten gelen ışınlar en nihayetinde Dünya'yı ısıtmaya, hatta yer yer suyu kaynatacak düzeylere ulaşmaya yetmektedir.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Dünyanın yörüngesinde bulunan astronotların sayısı giderek artmaya başladı. 16 Eylül 2021 tarihinde Dünya'nın yörüngesine toplamda 16 insan gönderilerek bir rekora imza atılmıştı.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Uzayın yoğunluğu çok düşük yani moleküller arasındaki mesafe çok fazla olduğu için uzaydaki moleküller birbirleriyle nadiren çarpışır. Bu yüzden ışık ışınlarını soğurarak enerji kazansalar bile bu enerjiyi birbirlerine aktaramazlar.
Uzaydaki cisimler belli bir kütleye sahip olduklarından birbirlerini çekmeleri, dolayısıyla düşmeleri gerekirdi. Ancak uzaydaki cisimler döndüklerinden ortaya çıkan merkezkaç kuvvet diğer cisimlerin çekim kuvvetini dengeler. Dünyada yerçekimi vardır ve cisimleri kendine çeker.
"MÜRETTEBAT İDRAR İÇMİYOR FİLTRELENMİŞ SU İÇİYOR"
Ayrıca astronotların idrar içtiklerini düşünenler için Williamson, "Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyunu tüketiyor" diye belirtti.
Bu durum merminin hareket hızına göre değişim gösterir. Ancak kabaca bir tahminle; saniyede birkaç santimetre kadar bir hızla geriye gitmeye başlayacağınız söylenebilir. Bir kez ateş edildiğinde, mermi sonsuza dek yoluna devam edecektir. Asla durmaz çünkü evren mermiden çok daha büyük bir hızla genişliyor.
“Hidrojen ve döteryum hâlâ uzaya kaçıyor, ama artık bu çok yavaş gerçekleşiyor. Günümüzde hayatın varlığı sayesinde atmosfer oksijen bakımından zengin. Bitkilerin ürettiği oksijen sayesinde Dünya'daki su kütlesinin büyük kısmı kapalı bir sistem halinde korunuyor ve bu da gezegenin zamanla kurumasını önlüyor.”
Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır. Nitekim, uzayan telomerlerin çoğu astronotların yeryüzüne inmelerinden yaklaşık 2 gün sonra tekrar uçuş öncesi uzunluğuna geri dönmüştür.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Uzay boşluğuna koruyucu kıyafetleriniz olmadan çıktığınızda, filmlerde gösterildiği gibi anında gözleriniz pörtleyip damarlarınız patlayarak ölmez, yahut anında buz tutmazsınız.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Zaman içinde hareket eden birini gözlemleyen bir gözlemci için hareket eden nesne ışık hızına yaklaştıkça büzüşür ve zamanı yavaşlar. Bunu tam olarak ışık hızının evrendeki herkes tarafından saniyede yaklaşık 299.792.458 m/sn (ışık hızı) olarak ölçecek şekilde yapar.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri