İlk mısradaki “endişe-i sahbâ-yı adem” (Allah'ta yok olma, O'na ulaşma isteği, fikri veya niyeti) “âdeme can verir” (İnsana hayat verir, insanı canlandırır, insanın âdem olmasını sağlar, manen ölü olan kalbi ihya eder..)
*Adem kasidesinin psikoloji, metafizik ve estetik olmak üzere üç yönü vardır. *Kaside her şeyden önce gelecekten ümitsiz, hayattan mustarip bir şairin ruh halini ortaya koyar. Bu ruh hali içinde bulunduğu durumun aslında özeti niteliğindedir.
Akif Paşa'nın Adem Kasidesi 69 beyitlik bir şiirdir. Adem kelimesi kasidenin redifini oluşturur. Kasideye Adem kasidesi denmesi bundandır. 1840-1842 yılları arasında yazıldığı sanılmaktadır.
Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Eşref Paşa'nın “Kaside-i Adem” adlı kasidesi de Âkif Paşa'nın eserine yazılmış bir naziredir. Âkif Paşa, kasidesinde, hayata karşı bezginlik içerisindedir. Beklentilerine karşılık bulamamış, durum onu karamsarlığa itmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
Âkif Paşa'nın en bilinen şiiri “Adem Kasidesi”dir. Bu şiir, kaside formunda kaleme alınmasına karşılık içerik bakımdan oldukça farklıdır.
Arap Edebiyatında Kasîde
Arap Edebiyatının bir ürünü olan kasidenin miladi V. asrın ortalarında Arabistan'ın doğusunda, Bakr ve Tağlib kabileleri arasında geliştiği tahmin edilmektedir. Hîra muhiti vasıtasıyla yayılma imkânı bulmuştur. Klasik kasîde, tabiî bir gelişme sonucu ortaya çıkmıştır.
Kasidede ilk beyte matla', son beyte makta' denir. Kasidenin içinde her iki mısraı kafiyeli başka beyit veya beyitler varsa tecdîd-i matla', birkaç matla' beyti taşıyan kaside de zü'l-metâli' (zâtü'l-metâli') adını alır.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Kökeni: "Kaside" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça "qasida" kelimesi, şiir türlerinden birini ifade eder. Anlamı: "Kaside," özellikle İslam kültüründe yaygın olarak kullanılan bir şiir türünü ifade eder.
Michelangelo'nun sanat hayatındaki en önemli eserlerinden biri olan ¨Adem'in Yaratılışı¨, tarihte en çok tekrarlanan kutsal tablolardan biri olmuştur.
"Varlığın zıddı, yokluk, hiçlik" ve "varlığın yaratılmasından önceki hal" gibi anlamlarda kullanılan adem, felsefe kaynaklı bir kavramdır. Kur'an'da yer almaz.
Kaside (Özet) : Genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiridir. Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.
Gazel ile birlikte Divan edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biri olan kaside, beyitlerden oluşur. Kasidenin beyit sayıları 33 ile 99 arasında değişmekle beraber 33 beyitten daha kısa kasideler de bulunmaktadır. Aruz ölçüsüyle yazılan kaside, içinde farklı bölümler bulundurur.
Kaside, dini konu dışında genelde dönemin ileri gelen kişilerinden birisini veya bir devlet büyüğünü farklı sebeplerle övmek, yapılan övgünün karşılığı olarak ise memdûhtan câ'ize almak amacı ile yazılmış olan manzumelere denir.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Kısas-ı enbiyâ göre, yaşamakta oldukları Adn cennetinden Âdem Serendip adasına (Srilanka), Havva ise Etiyopya'ya indirilir. Daha sonra Mekke'de Arafat dağında buluşurlar. Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır.
Tanah'ta, Habil ve Kabil/Kayin, Adem ve Havva'nın ilk iki oğludur. İlk doğan Kabil bir çiftçi, kardeşi Habil ise bir çobandır.
Fuzuli'nin Su Kasidesi eserinde Hz. Muhammed'e övgüler bulunur. Bu eser üstün bir lirik söyleyiş ve sanatlı anlatıma sahiptir. Bu nedenle Türk Edebiyatının oldukça önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Edebi Kişiliği
Edebi yeniliğimizin öncülerinden biri olarak kabul edilen Âkif Paşa'nın yaşamı ve iç dünyası bilinmedikçe sanatı konusunda kesin yargılara varmak güçtür. Aslında o önce devlet adamıdır. Edebiyatı uğraş olarak benimsememiş, özellikle düzyazıyı politik uğraşında bir araç olarak kullanmıştır.
Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir.
Kasîde yazanlara kasîde-gû, kasîde-serâ veya kasîde-perdâz17; kasîde okuyanlara ise kasîdehân denir.
Arapça ''kasd'' kelimesinden türetilmiş olan kaside, belli bir amaç doğrultusunda yazılan şiir demektir. Divan şairleri tarafından kaleme alınan bu şiirlerde genellikle padişahın meziyetleri övülür. Bunun dışında Fuzuli ve Şeyh Galip başta olmak üzere birçok şair din büyüklerini öven kasideler de yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri