1. Endogamik Evlenme/Grup İçi Evlenme/İçevlilik: Ait olunan grubun içinden bir kişiyle yapılan evlilik. Aynı gruba üye iki ailenin bağlarını güçlendirmek ve sürekli kılmak işlevi vardır ama temelde grubun kapalılığının sürdürülmesi hedeflenir.
Evlenecek kimsenin eşini kendi boy ya da soyunun dışından seçmesi kuralına dayalı evlilik biçimi.
İnsanların yaşamları boyunca uyguladıkları temel kavramlardan birisi olan evliliğin, Türkiye'de 33 türünün olduğu belirlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Sezen'in AÜ Türkiyat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan çalışması evlilik kavramına ayrılmış.
Akraba evliliği, eşler arasında kan bağı bulunması yani "aynı atadan gelme" durumudur. Kan bağı olan kişilerde, toplumun genelinde görülen ortak gen yüzdesinin dışında, akrabalık derecesine bağlı olarak artış gösteren daha da fazla ortak gen vardır.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir. Sororat, çocuklara en iyi anneliği yapacak kişinin çocukların teyzesi olabileceği düşüncesinden hareketle yapılır ve burada da amaç kız alıp veren ailelerin arasında kurulmuş olan akrabalık ilişkisinin devamını sağlamaya yöneliktir.
İlgili 42 soru bulundu
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Kültürlerarası iletişimi tesis eden en temel ilişkilerinden biri olan çapraz evlilikler farklı dil, din, ırk ve ulustan bir araya gelmiş iki kişinin evliliğini anlatan bir kavramdır. Çapraz evliliklerinin en önemli belirleyicilerinden biri ise evlenenlerin kimliklerinden doğan karşıtlıklardır.
Grup içi evlenme/endogami (endogamy), grup dışı evliliğin aksine grup içi yani kendi sosyal çevresinin içerisinde yapılan evliliklere denir(Canatan ve Yıldırım, 2011: 67). Endogami daha çok geleneksel toplumların evlilik ekli iken egzogami batılı toplumların evlilik şekli olarak görülmektedir.
7. Taygeldi Evlilik: Dul bir kadının, "Eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Bilateral: Miras konusunda her iki tarafından aynı eşit şartlara sahip olması (Aksan, 2014).
Erkeklerin birden fazla -en fazla dört- kadınla evlenmesine izin veren çok eşlilik Afganistan, Pakistan ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bazı diğer ülkelerde halen yasal sayılıyor.
Berdel, ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir. Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir.
Monogami/Tek eşli evlilik: Adı üstünde tek eşle yapılan evliliktir. 3. Grup Evliliği: Her iki tarafın da birden fazla kişiyle evlenmesi. 1. Endogamik Evlenme/Grup İçi Evlenme/İçevlilik: Ait olunan grubun içinden bir kişiyle yapılan evlilik.
Bakanlığımızca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün e- Evlenme Uygulaması, belediye memurluklarına yeni evlenen çiftlerin evliliklerinin aile kütüklerine elektronik ortamda tescil edebilmelerine olanak sağlıyor.
a) Paralel Kuzen Evliliği — Aynı cinsten kardeşlerin çocuk larının evliliğidir. Yâni amcaoğlu ile amca kızı veya teyze oğlu ile teyze kızı arasındaki evlilik. b) Çapraz Kuzen Evliliği — Ayrı cinsten kardeşlerin çocukla rının evliliğidir. Yâni dayı oğlu ile hala kızı veya hala oğlu ile dayı kızı arasındaki evliliktir.
Akraba evliliği (tıp dilinde endogami evliliği - İçten evlenme); genetik hastalıkların epidemiyolojisini etkileyen önemli etmenlerden biridir ve dünya toplumunun en az %20'si tarafından yeğlenmektedir. Doğan çocukların en azından %8,4'ü akraba evliliklerinden doğmaktadır.
1.Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2.Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3.Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4.Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Kabil ve Habil adlarında iki oğulları oldu.
Hristiyanlık ve Musevilik inançlarına göre Adem'in, Havva'dan önce Lilith adında bir eşi daha vardı. İnsanlık tarihinin ilk feministi olarak da adlandırılan Lilith'in hikayesi.
hadisinde Hz. Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
Levirat, kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşlerinden birisiyle evlendirilmesi geleneği.
"Beyaz" veya "sahte evlilik", Avrupa'ya yerleşme hayali kuran bazı genç Arapların başvurduğu bir yöntem. Tunus'a en yakın olan kuzey ülkelerinin, genellikle Fransa veya İtalya, vatandaşlarından bir kişiyle kağıt üzerinde yaptıkları evlilik beyaz evlilik olarak adlandırılıyor.
kayın (kayınbirader) alma evliliği de denir. ülkemizde yaygın olmamakla birlikte görülmektedir. tevrat'ın levililer bölümünde geçen bir ifadeden adını alan uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri