Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır.
Mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de vergi borcu yoktur yazısı alabilir. Bu web sitesine girildiğinde vergi borcu yazısı yoktur dilekçesi doldurulur. Dilekçe doldurulduğunda başvuru tamamlanır ve vergi borcu yoktur yazısı mükellefin e-mail adresine e-posta olarak gönderilir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Online sistem sunan Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm vergi mükellefleri için hazırlanmış beyannameler ve vergi ödeme portalı ile hizmet veriyor. Vergi borçlarını, emlak vergi borçlarını www.gib.gov.tr web adreslerinden veya e-devlet mobil uygulamasından öğrenebilirler.
Dilekçe sunarak talep ettiğiniz vergi borcu yoktur yazısının geçerlilik süresi vardır. Genellikle 15 gün olarak belirtilen bu süre zarfı dolduğunda yeniden gerekli işlemleri başlatarak yeni bir belge hazırlanmasını sağlamalısınız. Belgeyi talep eden kuruma göre bu sürenin değişiklik göstermesi mümkündür.
İlgili 19 soru bulundu
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne tıklamanız gereklidir. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Alım satım işlemlerinde evin önceki tüm borçları gibi emlak vergisi borcu da satıcıya aittir. Emlak vergisi iki taksit halinde ödenebilmektedir. Ancak gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir.
Emlak beyannamesi, gayrimenkul sahiplerinin atlamaması gereken mühim hususların başında yer almaktadır. Kanuna göre de bildirim dönemleri içerisinde gayrimenkul sahibinin ya da hisse sahibinin belediyelere verdikleri emlak bildirimlerinde yazan değeri ifade etmektedir.
Emlak Kanunu'na göre her türlü arsa, arazi, konut ve bina gibi gayrimenkullerin vergilendirilmesi için emlak beyannamesi zorunludur. Emlak beyanı ya da uzun ismi ile emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkul sahiplerinin tamamının devlete bildirmekle yükümlü olduğu bir işlemdir.
Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar şöyledir: konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1'dir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye büyükşehir statüsünde ise bu oranlar iki katına çıkmaktadır.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Tek Evini Kiraya Veren Emekli, Emlak Vergisi Öder mi? Bu durumda emekli, tek evinden gayrimenkul sermaye iradı elde etmesi nedeniyle başka geliri olmama şartını ihlal ettiğinden tek konutuna ait emlak vergisini ödemekle mükelleftir.
2023 emlak vergisi tarihleri içerisinde vergiden hiçbir geliri olmayan kişiler muaftır. Emlak vergisinde muaf olmak isteyen şehit ve gazi yakını, engelli, dul, yetim ya da emekli olan kişiler başvuruda bulunabilir.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
2023 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödendi. Söz konusu verginin ikinci taksitleri Kasım ayında ödenecek. Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları açısından önem arz ediyor.
Ev, arsa ve işyeri sahibi olan vatandaşlar, ödemelerini e-devlet ya da GİB üzerinden gerçekleştirecek. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
2 bin lirayı aşmayan borçlar siliniyor
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması olarak tanımlanan pakette emlak vergisi borçları da yer alıyor. Yapılandırmada 48 ay taksit imkanı sunulurken, 2 bin lirayı aşmayan borçlar da siliniyor, borçların birikmiş faizleri üzerinde önemli indirim sağlanıyor.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri