Endonezya anayasası seküler bir anlayıştadır. Ancak değişik dini inanışların ülkedeki politik, ekonomik ve kültürel yaşayışa etkisi önemli düzeydedir. 2010 nüfus sayımına göre halkın % 87,18'i Müslüman'dır. Müslümanlıktan ise itikatta mezhepleri Sünnilik amel de ise Şafi mezhebindendirler.
Anayasasına göre Cumhuriyet rejimine sahip üniter bir devlet olarak tanımlanan Endonezya'da “Pançasila” (5 ilke) devletin anayasal temel ilkesi olarak kabul edilmiştir.
Endonezya'da İslam, en yaygın dindir. Nüfusun %86.7'si Müslüman'dır. Bu Müslüman nüfusun içinde %99'u Sünni, %1'i Şii'dir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkedir.
Yüzde 87.18'ini Müslümanların oluşturduğu ülkede halk, Hristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Konfüçyanizm gibi inançlara sahiptir. Müslümanlar genellikle Sünni Hanefidir.
Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik, çoğunluğu Müslüman olmak üzere farklı dinlerin bir araya gelmesi, sömürgecilik tarihi ve isyanla tanımlanan ortak bir kimlik geliştirmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur.
Endonezya. Endonezya'nın muhafazakar Açe bölgesi, dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ülkesinde şeriat hukukuna sahip tek eyalet. Kumar, alkol, zina ve eşcinsel seks için halka açık kırbaçlama yapılıyor. Ancak merkezi hükümet kafa kesme gibi cezaları onaylamayı reddediyor.
260 milyon kişinin yaşadığı Güney Asya ülkesi Endonezya'nın nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman. İslam dininde inananların günde 5 vakit namaz kılması farz ancak Müslümanlar'ın çoğu sabah namazı ibadetini camiye gitmek yerine evlerinde yerine getirmeyi tercih ediyor.
Endonezya'nın İslam'la bağlantısı çok erken bir dönemde başlamıştır. Daha Hz. Muhammed'in İslam dinini yaydığı dönemde Arap Yarımadası'ndan gelen Müslüman tüccarlar, Nusantara'ya hem ticari amaçlarla hem de İslam dininin tebliğcisi olarak ayak basmışlar ve böylece Endonezya'ya İslam'ı getirmişlerdir.
İslâmî kaynaklarda ismi Hacı Mahmud Şems olarak geçen bu Çinli Müslüman, bugün Çinlilerin de saygıyla hatırladığı Zheng He'dir.
Çatışmalar ve barış görüşmeleri ile geçen 3 yılın ardından BM ve ABD'nin aracılığıyla 1949 yılında Hollanda, Endonezya'dan çekilmeyi kabul etmiş ve Endonezya'nın bağımsızlığını 26 Aralık 1949 tarihinde tanımıştır.
Endonezya'nın resmî dili Bahasa Indonesia (Endonezya dili) olmakla beraber ülkede yirmi beş ayrı dil ve 250'den çok lehçe konuşulur.
Devlet başkanı, Endonezya hükûmetinin yürütme gücünü yönetir ve Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. 20 Ekim 2014 tarihinde Joko Widodo Endonezya'nın 7. cumhurbaşkanı olarak seçildi.
Kaynaklarda, İslâm'ın ilk dönemlerinden itibaren namaz ibadetinin mevcut olduğu ve beş vakit namaz farz kılınmadan önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kılındığı belirtilmektedir.
İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde yaşayan Müslümanlar yılın en uzun gecelerinin yaşandığı kış mevsiminde üç vakit namazı iki saat içinde kılıyor. İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor.
Endonezya. Endonezya'da jilbab terimi, hicaba için istisnasız olarak kullanılmaktadır. Endonezya ulusal ve bölgesel yasalarına göre kadın başörtüsü tamamen isteğe bağlıdır ve mecburi değildir. 2008'de Endonezya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesidir.
Halkın çoğunluğu müslüman olmasından ötürü Endonezya'da alkollü içkiler yasaktır. Fakat ülkenin pek çok yerinde marketlerde veya küçük dükkânlarda alkollü içki bulmak mümkündür.
G-20 üyesi olan Endonezya, 2020 yılının ortası itibarıyla 267 milyonluk nüfusu ve 1.1 trilyon ABD Dolarlık milli gelirle Güneydoğu Asya'nın 1. dünyanın ise en büyük 16. ekonomisi olmuştur. 2000 yılında 262 milyon ABD Doları olan ikili ticaret hacmimiz, 2020 yılında 1.39 milyar Dolar seviyesine ulaşmıştır.
Dünyada Müslüman nüfusun en yoğun olduğu yer Endonezya. Ülke resmi olarak altı dini tanıyor: İslam, Protestanlık, Katoliklik, Budizm ve Konfüçyüslük.
Güneydoğu Asya'nın 1., dünyanın 16. ekonomisi Endonezya'da kişi başına düşen milli gelir yılda 3 bin 511 dolar civarında. Karma ekonominin uygulandığı ülke Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri