Müteselsil, kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte ve “zincirleme, birbirini takip eden” anlamına gelmektedir. Müteselsil borç, birden fazla borçlunun her birinin ayrı ayrı tamamından sorumlu bulundukları borç olarak tanımlanabilir.
Müteselsil Sorumluluk Halleri ve Örnekleri Nelerdir? Örneğin, toplamda 5 borçlu varsa ve toplam borç 5.000-TL ise alacaklı kimse borçlular arasında seçtiği bir borçluya müracaat eder ve borcunun tamamını bu tek borçludan tahsil etme hakkına sahip olur. Bu örnek " müteselsil sorumluluk" konusuna örnektir.
Birden çok kişinin aynı zarardan sorumluluğuna, “Müteselsil sorumluluk” adı verilmektedir.
Kısaca açıklayacak olursak müteselsilen sorumluluk, var olan bir borcun belirli bir kısmı yerine tamamından sorumlu olma durumudur.
Müteselsil sorumluluk, anlamı itibariyle zincirleme borç sorumluluğu olarak tanımlanabilir. Bir borç ya da zararın birden fazla kişinin sorumluluğunda iken; borçlulardan birinin borcun sorumlu olduğu payını ödemek yerine borcun tamamını ödemekle yükümlü haline gelmesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Madde 169 - Müteselsil alacaklılık, borçlunun, alacaklılardan her birine borcun tamamını isteme hakkını tanıdığı veya kanunun belirlediği durumlarda doğar. Borçlu, alacaklılardan birine yaptığı ifayla, bütün alacaklılara karşı borcundan kurtulmuş olur.
Müteselsil sorumluluk bir borcun tamamından birden fazla borçlunun ayrı ayrı sorumlu olması durumudur. Müşterek sorumluluk ise, birden fazla borçlunun borcun tamamından değil belli bir payından sorumlu olma durumudur.
Borçlar Kanunumuz, müteselsil borcun kaynağı olarak hukuki işlemi ve kanun hükmünü kabul etmektedir (TBK. m. 162). Buna göre birden çok borçlu, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğunu bildirirse aralarında müteselsil borç doğar (TBK. m. 162/I).
Müteselsil Kusur Nedir? Müteselsil kusurun ne olduğunu anlatacak olursak, bir motorlu aracın katılmış oldukları herhangi bir kazada, üçüncü bir kişinin uğramış olduğu zarardan kaynaklı olarak birden fazla kişinin tazminat hükmü bulunuyor ise, bu kişiler müteselsil olarak sorumlu tutulur.
Eşlerden her biri, temsil yetkisi olmaksızın yaptığı işlemlerden kişisel olarak sorumludur. Ancak, temsil yetkisinin üçüncü kişiler tarafından anlaşılmayacak biçimde aşılması durumunda, eşler yine müteselsilen sorumlu olur (TMK m. 189/II).
Müteselsil sorumluluk bir borcun tamamından birden fazla borçlunun ayrı ayrı sorumlu olmasıdır. Diğer yandan müşterek sorumlulukta ise, birden fazla borçlunun borcun tamamından değil belli bir payından sorumlu olmaktadır.
İmza attığı sözleşme ticari işten kaynaklanan borç sözleşmesi ise zaten 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 7. Maddesine göre bu kefil sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça müteselsil kefildir.
Muacceliyet; borca ilişkin vadenin dolması ile bu borcun borçlusundan istenebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır.
Müteselsil borç, bir alacaklının birden çok borçlusu bulunan alacağının tümünü, bu borçluların her birinden bütünüyle isteyebilmesine imkân veren bir yapıyı ifade eder1. Bu yapı içinde müteselsil borçluların her biri, borcun tamamı ödeninceye kadar sorumlu kalmaya devam eder2.
b) Zincirleme (müteselsil) birlikte kefalet: Kefalet sözleşmesinin bu türünde kefiller ya kendi aralarında ya da asıl borçlu ile birlikte zincirleme sorumluluğu taahhüt ederler (BK. m. 488. c.2). Bu durumda kefiller ilke olarak bölme definden feragat etmiş sayılırlarsa da sözleşme ile bölme defini saklı tutabilirler.
Eğer müteselsil kefalet meydana getirilmek isteniyorsa belgede kefilin el yazısıyla bu husus belirtilmelidir. Belgede alacaklının kimliği belirli veya belirlenebilir olmalı, borçlunun kimliği kefalet senedinde mutlaka yer almalıdır ve asıl borç belli olmalıdır.
Müteselsil borçluluk; alacaklının, kanun veya sözleşme gereğince alacağının tamamını veya bir kısmını, birden çok borçlunun birinden veya tamamından isteme hakkına sahip olduğu bir borç türüdür. Müteselsil borçlulukta borçluların sorumluluğu, borcun tamamı ifa edilene kadar devam eder.
Müteselsil sorumluluk; Vergi Usul Kanunu'nun 11. maddesinde “Vergi Kesenlerin Sorumluluğu” adıyla düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; “Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.
Devredenin ifa uğruna yapılan devirlerde de sorumluluğu söz konusudur. Alacağın, başka bir borcun ifası yerine geçmek üzere veya ifası uğruna temlik edilmesi yani ifaya yönelik devredilmesi de, ivazlı bir işlemlerdir. Alacağın ifa yerine kaim olmak üzere temlikinde, temlik ile birlikte borç sona erer.
Özet: Teselsül, birden çok borçlunun alacaklıya karşı aynı bor- cun tamamını yükümlendikleri veya birden çok alacaklının tek bir borcu istemeye haklı olduğunu gösteren durum olarak tanımlan- maktadır. Teselsül sadece yasadan ya da hukuki işlemden kaynakla- nabilir.
"tali borç kendisine göre asıl borçların öncelik taşımakta olduğu borçlar" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
Hasarın sebebi olan taraftan talep edilen sigorta ücretinin sigorta şirketinin sahip olduğu haklar üzerinden kazanılması durumunda rücu hakkı söz konusu olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman çoğunlukla sigortadan yararlanan kişinin lehine bir sonuç ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri