Kaliteli bir endoskopi sonrası birçok hastalık ekarte edilebilir. Sanıldığının aksine, hastalığın kontrolü için 3 ayda bir gibi sürelerde, sık endoskopi yapılmasına gerek yoktur. Çünkü uzun bir süre yeniden endoskopi yapıldığında farklı bir şey ortaya çıkmaz.
Bir endoskopi işlemi, kişinin durumuna bağlı olarak genellikle 15 ila 30 dakika sürer.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Endoskopik biyopsi esnasında doktor mideden doku örneği alır ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını tespit eder. Çoğunlukla mide ülserleri ve sindirim sorunlarının ortak nedeni olan helikobakter pylori aranır. Bununla birlikte kanser için de dokular test edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Mide kanseri teşhisi
Endoskopi yardımı ile midede saptanan kitlelerden, ülserlerden ve yaralardan biyopsi alınır ve patologların incelemesiyle teşhis konulur.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Hastanın kolonoskopi işlemi sırasında acı ve ağrı hissetmemesi için uyutularak endoskopi işlemi karşımıza çıkar. Uyutularak endoskopi nedir? Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Barsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 45 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir. Ailesinde kolon veya rektum kanseri geçmişi olan kişiler için kolonoskopi sıklığı değişebilir.
Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren bu kanser çeşidine teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme(gastroskopi) olmak üzere batın ultrasonu, tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapmak gerekmektedir.
Mide biyopsisi yapıma amaçları arasında kanser teşhisinin yanında midede gerçekleşen olumsuz durumlar ve helikobakter pilori bakterisinin saptanması da yer alır. Söz konusu saptama ile olası bakterilerin mide üzerinde daha fazla gelişip gelişmediği kontrol edilir.
Mide koruyucu ilaçların uzun yıllar boyunca gereksiz olarak kullanılmasının ciddi yan etkilere Yolaçtığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. 1️⃣uzun Süreli kullanımlardaa atrofik gastrite yol açarak mide kanseri riskini arttırmaktadır. 2️⃣B12, magnezyum gibi vitamin ve mineral eksikliklerini yol açmaktadır.
Az yemek yiyerek mide küçülür mü? Yaygın görülen mide küçültme yöntemleri arasında az yemek yeme de yer almaktadır. Ancak az yemek yiyerek midenin boyutunu değiştirmek mümkün değildir.
Kullanılan kimyasal ve pek çoğu zararlı ilaçlardan çok daha etkili olan zencefil, en doğal mide koruyucular arasında yer alıyor. Zencefili rendeleyerek salatalarınıza ekleyebilir ya da tercihinize göre limonlu leziz bir çay yaparak da tüketebilirsiniz.
Mide kanserinde beklenmedik ve fazla kilo kaybı, mide ve karında ağrı, bulantı, dışkı renginin siyaha dönmesi, halsizlik ve iştahsız kaybı yaygın belirtilerdir.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Çocuklarda endoskopi ve kolonoskopi hangi yaşlarda yapılır? Çocuklarda aslında endoskopinin veya kolonskopinin yaşı yoktur. Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir. Erişkinlerden farklı olan tek şey endiskasyonlardır.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Kimin neyi yapacağını eğitim programı belirler. Bir hastanede hangi işlemlerin yapılacağına, hangi işlemler için alt yapının ve insan gücünün yeterli olduğuna hastanede- ki yetkili komisyon karar verir. Yeni endoskopik tetkikler için de endoksopistin eğitim aldıktan sonra uygulamaya geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri