Endoskopi planlı bir işlemdir. Tıbbi durum gözetilerek hemen hemen her hastaya uygulanabilir. Hatta kalp pili olan kişilerde de kalp ritmi monitörize edilerek uygulanabilmektedir. Bilinen ya da şüphelenilen sindirim kanalı tıkanıklıklarında, yutma problemi olan kişilere endoskopi uygulanmaz.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Gastroskopi (Endoskopi) Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır? Hastanın işlem öncesi 6-8 saat aç olması yeterlidir. Gastroskopi işlemi için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, coraspin, ecopirin, tromboliz, drisentin, plavix, plavidol, aterix vb.) ve coumadin gibi pıhtılaştırmayı geciktirici ilaçlar 5-6 gün önceden kesilmeli ve bu ilaçları kullandıran doktorunuzla görüşerek önerilerini almanız gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Endoskopi yapılmadan önce su içilir mi? Endoskopi öncesinde 6-8 saat aç olunması önerilir. Aşırı su içilmemesi de anestezi nedeniyle hastanın işlem sırasında ya da sonrasında mide bulantısı veya kusmasının önlenmesi açısından önerilir.
Uygulamanın hemen ardından yemek yenmemelidir, mümkünse 1 ila 2 saat kadar beklenmelidir. Uygulamadan sonra birkaç gün boyunca ağır yemekler yenmemelidir. Uygulama sonrası gaz sancısı ve gaz sıkışması gibi şikayetler ortaya çıkabilir, bu şikayetler kendi kendine geçecektir.
Mide kanseri teşhisi
Mide kanserinin teşhisinde ilk olarak endoskopiye başvurulur. Endoskopi yardımı ile midede saptanan kitlelerden, ülserlerden ve yaralardan biyopsi alınır ve patologların incelemesiyle teşhis konulur.
Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Hastanın kolonoskopi işlemi sırasında acı ve ağrı hissetmemesi için uyutularak endoskopi işlemi karşımıza çıkar. Uyutularak endoskopi nedir? Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer.
Endoskopi işlemine uygun alternatif sade bir giysi olmalıdır, Elbise, kot pantolon, gömlek gibi kıyafetler yerine sportif giysiler tercih edilmelidir, Kıyafetin hijyenik bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Randevu verilen hasta işlemden bir gün öncesinden başlayarak nasıl besleneceği anlatılır. Bağırsakların temizlenmesi için bağırsak temizleyici ilaç verilir.İ şlem günü işlem den önce lavman yapılır.
Refakatçi: Endoskopi sırasında genellikle hastanın refakatçi olması tavsiye edilir. Refakatçi, prosedür sonrasında hastanın eve veya uyandığına kadar yanında olabilir.
Endoskopi her hastaya gerekli olmayabilir
Bu sebeple hastaların endoskopiden çekinip şikayetlerini ihmal etmemeleri, bir doktora başvurup önerilerini almaları, ihtiyaç duyulduğu takdirde hiç kaygılanmadan endoskopi işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Prof. Dr. Orhan Tarçın, mide ve bağırsak hastalıklarına dair önemli açıklamalar yapıp, endoskopi işleminin korkulacak bir işlem olmadığını belirtti.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide kanseri hakkında bilgi verdi.
Mide kanserinde beklenmedik ve fazla kilo kaybı, mide ve karında ağrı, bulantı, dışkı renginin siyaha dönmesi, halsizlik ve iştahsız kaybı yaygın belirtilerdir.
Reflü bazı durumlarda ülsere neden olabilir. Klasik reflü belirtileri, hastanın reflü olma tanısını kuvvetlendirir. Daha rasyonel bulguların; endoskopik incelemeyle ve 24 saat süreyle yemek borusuna gelen mide asidinin bir cihaz yardımıyla ölçülmesi ile reflü olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Endoskopi öncesi çay, kahve, gazlı içecekler, meyve suları ve hatta su bile içilmemelidir. Bu gibi gıdalar midede önemli bir hacim kaplar ve endoskopi sırasında midenin ideal bir şekilde görüntülemesine engel olabilirler. Aynı zamanda uygulama sırasında kusma gibi istenmeyen olaylara yol açabilirler.
İşlem sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez, ancak kendine gelmesi için bir saat civarı hastanede beklemesi önerilir.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri