Vird kelimesinin çoğulu olan evrâd; Allah'a yaklaşmak için belirli zamanlarda ve belli miktarda yapılan nafile ibadet, dua ve zikri ifade eden bir tasavvuf terimidir.
Evrâd sözlükte “gelmek, çeşmeye varmak, suya gelen topluluk, akan su ve dere” gibi mânalara gelen vird kelimesinin çoğuludur (Kāmus Tercümesi, II, 52). Kur'ân-ı Kerîm'de günün değişik zamanlarında Allah'ı zikir ve tesbih emredilmekle beraber vird kelimesi bu anlamda kullanılmamıştır.
Vird; Allah'ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların bir çeşididir. Kısaca bir "zikir çeşididirde" diyebiliriz. Vird, Müslümanları her gün belli miktarda yapması gereken günlük vazifesini anlatmaktadır.
Evrâd kitaplarında yer alan sûre ve âyetler daha çok Allah'ın isim ve sıfatlarıyla ilgili âyetler ve "rabbenâ", "Allāhümme" gibi ifadelerle başlayan metinlerdir. Salavat kısmında ise Hz. Peygamber'in özelliklerini sıralayan cümleler ve onun tavsiye ettiği dualar yer alır.
Vird, belirli zamanlarda mânevî bir görev olarak düzenli şekilde okunan âyet, esmâ-i hüsnâ, zikirler veya duâlar demektir. Kuran-ı Kerim okumayı vird haline getirmek, her gün Kuran okuyarak bunu alışkanlık haline getirmek demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
CEVAP: Tesbih çekmek için başı örtmek gerekmez.
Bu mecmua genel olarak Hz. Peygamber (A.S)'ın tavsiye ettiği duâlar, Kuran-ı Kerim ayetleri, Hz. Mevlânâ'nın duâları ve Esmâ-ı Hüsnâ'yı ihtiva etmektedir ki bu da “isteyen herkes tarafından okunabilir”, izlenimi vermekteyse de öyle değildir. Mevlevîlik bir “tarîkat”dır.
Abdestsiz zikir ve evradı okumak ayrı bir şeydir, onların içinde bulunduğu bir yazıya dokunmak ayrı bir şeydir. Abdestsiz namaz kılınmaz, fakat Kur'an okunabilir. Sadece Razzak ismi değil, Fatiha suresinden Nas suresine kadar bütün Kur'an'ı abdestsiz okumak caizdir. Caiz olmayan şey, Kur'an'a abdestsiz dokunmaktır.
"Kim bu evrâdı okursa, Allah Teala ona nûr, hikmet ve yakîn ihsan eder. Sihirden, hasetten, nazardan korur; onun bütün sıkıntı ve üzüntülerini giderir. Ona izzet kapısı açılır."
Bundan daha güzel olanı şudur; bu yolda, Rabbül aleminin aşk ve muhabbeti, zikir ile kalpte nasıl devamlı tutulacağı öğretilir. Vird çekerken mürid, lisan-ı hal ile, “Göklerin ve yerin Rabb 'i kimdir?” (Ra'd 13/16) buyuran Rabbimiz'e, “Allah'tır” diyerek cevap vermiş olur.
Allah(c.c):
Yardım dileme medet ummayı ifade eder. Sabah ve ikindi sonrası okunmalıdır. Günlük zikir sayısı 1000'dir.
Her yüz tespihten sonra dille, kendi duyacağı bir sesle 'İlahi ente maksûdî ve rızake matlûbi” der. Çekilecek zikir miktarı altı latifeye paylaştırılır. Önce kalpten başlanarak her latifede biner biner zikir çekilir. Nefs latifesiyle bir tur tamamlanmış ve altı bin çekilmiş olur.
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir.
Bilindiği üzere evrâd, düzenli okunan duâ demek olan “vird”in çoğuludur. Bu mecmua genel olarak Hz. Peygamber (A.S)'ın tavsiye ettiği duâlar, Kuran-ı Kerim ayetleri, Hz. Mevlânâ'nın duâları ve Esmâ-ı Hüsnâ'yı ihtiva etmektedir ki bu da “isteyen herkes tarafından okunabilir”, izlenimi vermekteyse de öyle değildir.
evrâd-ı kudsiye, bahâeddin şah-ı nakşibend hazretlerinin peygamber efendimiz'in (asm) mânevî rûhâniyetinden mânâ âleminde ders aldığı kuvvetli ve tesirli bir duâ metnidir. bedîüzzaman hazretleri kimi zaman “evrâd-ı kudsiye”, kimi zaman da “evrâd-ı bahâiye” nâmıyla andığı bu duâ metni için, “şâh-ı nakşıbend'in kudsî bir ...
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Büyük Alim ve Mutasavvıf, Şeyh Mehmed Zahid Kotku K.S. Hazretleri'nin telif ettiği eşsiz eseri 'Evrad-ı Şerif' dijital ortamda yeniden hazırlandı.
Evrad-ı Fethiyye (cep boy) (Seyyid Ali Hemedani) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Evrâd-ı Kudsiyye Kur'ânı Kerim'den âyetler, Peygamber Efendimizden Hadis-i şerifler ve Peygamberimize salâtü selâm ile süslenmiştir. Evrâd-ı Kudsiyye, her sıkıntıya karşı, her ihtiyaç her hacet için okunabileceği gibi, hastalıktan şifâ bulmak için de okunur.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz. Sual: Bir iş için meyhaneye, kumarhaneye girerken Besmele çekmekte mahzur var mıdır? Bir mahzuru olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri