1 ila 1,5 litresi tercihen yağlı, kaygan olan sıvılar (et suyu, tavuk suyu), komposto suyu (tanesiz), hazır meyve sularından elma ve ananas suları içilmelidir. Vişne suyu, portakal suyu, şeftali suyu, kayısı suyu gibi diğer meyve suları, süt, yoğurt ve ayran içmek yasaktır.
İşlemden 1 Gün Önce Mutlaka Aşağıdaki Diyeti Uygulayınız;
Süt, yoğurt, ayran yasaktır. 3. Yalnızca haşlama et suyu, tavuk suyu, tanesiz komposto tüketebilirsiniz. 4. Açık çay, posasız meyve suları (elma, ananas, üzüm suyu) tüketebilirsiniz.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur.
Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12'den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Endoskopi işlemi sonrasında genellikle herhangi bir sorun oluşmaz ancak bazı hastalarda birkaç gün boğaz ağrısı hissi oluşabilir.
İşlemin sona ermesinden yarım saat sonra ise hasta uyanmaya başlar. Anestezili endoskopi sonrası kişinin yalnız başına eve dönmemesi için genellikle birinin refakat etmesi istenir.
Endoskopi sonrası beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde lokal anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeli ve su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin tüketilmemesi önemlidir.
Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi şikayetiniz varsa 5 yılı da beklemeden endoskopik muayeneden geçmeniz gerekiyor.
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.
Süt ürünleri, beyaz et, yumurta ve kırmızı et gibi protein oranı yüksek besinler bağırsakta tamamen emilir, yani posa bırakmaz. Dolayısıyla bu yiyecekler kolonoskopi diyetinde kendine yer bulan besinlerdir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanarak yapıldığını ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Endoskopi sonrasında mide bulantısı ve kusmanın önüne geçmek için beslenme iki saat ertelenmelidir. Bu iki saatin bitiminde sıvı ile beslenilebilir. Sonrasında normal beslenmeye geçilebilir.
Genellikle 2-4 gün içerisinde sonuçlar elde edilir.
Alınan doku örneği, patoloji laboratuvarında incelenerek kanserin olup olmadığı saptanır. Görüntüleme testleri: Ultrason, tomografi, magnetik rezonans görüntüleme (MR) ve pozitron emisyon tomografi (PET-BT) gibi görüntüleme yöntemleri ile tanı ve hastalığın evresinin belirlenmesi sağlanabilir.
İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir.
Çocuklarda aslında endoskopinin veya kolonskopinin yaşı yoktur. Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
Birçok hastada endoskopi işlemi bayıltılarak veya uyutularak (genel anestezi altında) yapılabilir. Ortalama 3-5 dakika gibi çok kısa süren bu işlem esnasında hasta anestezi ekibi tarafından damardan verilen çeşitli ilaçlar ( fenatanil, dormicum, propofol, buscopan, metpamid, vb) sayesinde uyutulur.
Mide biyopsisi, mide dokusundan alınan ve mide biyopsisi olarak adlandırılan tıbbi işlem, gastrit, ülser veya mide kanseri gibi hastalıklara tanı koyma ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla yapılan bir işlemdir.
Kolonoskopi sonrası gaz oluşumunu engellemek için uygulamadan sonraki ilk gün asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Gaz yapabilecek sebze ve kuru baklagiller diyet planında olmamalıdır. Katı beslenmeye geçiş aşamasında yumurta, balık ve haşlama tavuk tüketmeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri