Birkaç örnek vermek gerekirse, Turkcell eski Genel Müdürü ile Unilever, Microsoft Türkiye, Marks&Spencer, ETİ CEO'ları ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, endüstri mühendisliği kökenlidir. Dünyaca bilinen Apple'ın şu anki CEO'su Tim Cook da, endüstri mühendisidir.
Cevabınız evet ise bu araştırma sonucu tam size göre! Harvard Business Review'ın dünyanın en başarılı 100 CEO'su üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, CEO'ların %24'ü mühendislik derecesine sahip. Bu CEO'ların %29'u ise MBA yapmış. Hem mühendislik eğitimi almış hem de MBA yapmış CEO'ların oranı ise %8'lerde.
Her türlü sektörde çalışabilir. Savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç vs. Herhangi bir sektörde çalışmak için hiçbir engel yok.
CEO olmak için yazılı, değişmez kurallar olmadığı gibi belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünden mezun olmuş olmak şartı da bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, CEO olmak uzun ve zahmetli bir yolculuktur, çünkü özel gelişmiş yetenekler gerektiren bir iş pozisyonudur.
Endüstri Mühendislerinin en çok çalıştıkları faaliyetler; Üretim Planlama, ve Kontrol, İş Etüdü, Yatırım Planlaması, İnsan gücü Planlaması, İş Yeri Düzenleme, Proje Yönetimi, İş Değerlendirme ve Ücret Sistemleri ve Yönetim Bilişim Sistemleridir.
İlgili 24 soru bulundu
Endüstri mühendisleri, eğer eğitim alanlarında çalışmayı tercih ederlerse, üretim planlama/kaynak planlama/iş planlama/proje yönetimi/yalın üretim/proje yönetimi vb gibi alanlar için bir numaralı tercih olur.
Uzmanlar, CEO'luk pozisyonuna yükselebilmek için minimum 15-25 yıl arasında deneyim gerektiğini düşünüyor. Ancak bugün telekomünikasyondan perakendeye kadar pek çok hızlı büyüyen alanda, 15 yıl ve bunun altında deneyimle CEO olmuş profesyonellerin sayısı hayli fazla.
CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
Endüstri mühendisleri bölümünün iş imkanı ve olanakları oldukça yüksektir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler kamu, kurum ve kuruluşlarda ve ya özel sektörde çalışabilirler. Endüstri mühendisleri savunma sanayinden ilaç firmalarına kadar pek çok alanda çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Endüstri Mühendisi 2023 yılında ortalama 33.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Endüstri Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 33.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 27.060 TL maaş alıyordu.
Özellikle fabrikalarda endüstri mühendisleri çok önemli görevlere sahiptir. Endüstri mühendisleri üretim sektöründe, pazarlama ve satış departmanında, araştırma ve geliştirmede, bilişim sektöründe, finans sektöründe, proje yöneticisi ve danışmanı olarak, eğitim sektöründe, hizmet sektöründe çalışabilir.
Türkiye'nin CEO fabrikası üniversiteleri belli oldu. Türkiye'deki üst düzey yöneticilerin yüzde 16.5'i ODTÜ mezunu. ODTÜ'yü yüzde 15'le Boğaziçi Üniversitesi, yüzde 11'le İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) takip ediyor.
CEO açılımı Chief Executive Officer yani üst düzey yönetici demektir. CEO olmak için seçkin üniversitelerin genellikle işletme, iktisat ya da halkla ilişkiler bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Özetle, CEO olmak için belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte, liderlik becerileri, deneyim ve endüstri bilgisi gibi faktörler genellikle bir kişinin belirli bir yaşa kadar çalışmasını gerektirir.
CEO'lar ortalama 58 yaşında ve görev süreleri ortalama 7.2 yıl. Günde ortalama 11 saat çalışan CEO'lar günlerinin dörtte birini yalnız geçiriyorlar. Vakitlerini en çok, günlerinin yarısını alan toplantılar öldürüyor. CEO'lar günde 1.5 saat haber okuyor ve yaklaşık bir saatlerini sosyal medyada geçiriyor.
Buna göre, Volkswagen Group CEO'su Herbert Diess 2021'de 9.9 milyon euro maaş alırken, BMW Group CEO'su Oliver Zipse 8.75 milyon euro ve Mercedes-Benz CEO'su Ola Källenius da 6.1 milyon euro maaş aldılar. Renault ise, CEO'su Luca de Meo'ya 2021'de 4.7 milyon euroluk maaş ödemesi yaptı.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26.
Fakat genelde İşletme Bölümü, İktisat Bölümü mezunları CEO olur. İyi bir CEO olmak için kişinin alanında deneyim kazanması, yabancı dil bilmesi gerekir. Ayrıca yüksek lisans veya doktora eğitimi alan kişiler CEO pozisyonuna terfi almada daha avantajlıdır. Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi ile iş dünyasında önde olun!
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Yurtdışında endüstri mühendisliği eğitimi alarak, küresel iş fırsatlarına ve uluslararası şirketlerde çalışma imkanlarına sahip olabilirsiniz.
Türkiye genelinde yaklaşık 120 civarında Endüstri Mühendisliği eğitiminin verildiği fakültelerden yılda 4.000 civarında mezun verilmekte olup, kontenjanların ve bölümlerin artırılması ile bu sayının her geçen yıl artacağı öngörülmektedir.
Otomotiv, Tekstil, İmalat, Bilişim, Finans, Danışmanlık, Elektrik, Elektronik, Maden ve Metal Sanayi, Telekomünikasyon, Yapı, Gıda, Kimya, Hizmet, Eğitim, Lojistik, Taşımacılık, Turizm, Sağlık, Enerji vb sektörler, Endüstri Mühendislerinin çalışabilecekleri sektörler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri