Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır.
Uygulama yüzeyi temiz ve kuru olmalıdır. Çınar Endüstriyel Boya doğrudan metal üzerine veya astarlanmış yüzeylere, % 20 – 25 oranında Çınar Selülozik Tiner ile inceltilerek boya tabancası, rulo veya fırça ile tek kat tatbik edilir.
Kaplama gücü: AHC endüstriyel boyanın 1 kg ile yüzey şartlarına bağlı olarak 3-5 m² alan boyanabilir. İnceltme oranı: AHC rapid tiner ile % 10-15 oranında inceltilir. Depolama: Direkt gün ışığına maruz kalmayan, serin ve kuru yerlerde, açılmamış orjinal ambalajında 2 yıl saklanabilir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
İlgili 33 soru bulundu
Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür. Bu nedenle temizlik işlemlerinde daha çok selüloz bazlı tiner kullanımı tercih edilir.
Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır.
Evet, sentetik boya genellikle benzinle veya benzin bazlı çözücülerle inceltilebilir. Sentetik ve Endüstriyel boyalar, genellikle solvent bazlıdır ve bu tür boyaların incelticileri de çözücü bazlıdır.
Bunlar selülozik ve sentetik tinerdir. Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Metal yüzeyler zımparalandıktan sonra Endüstriyel Rapid Tiner veya Temizlik Tineri ile silinmelidir. Ambalajdaki astar uygulanmadan önce iyice karıştırılmalıdır. Belirtilen oranlarda inceltilerek hazırlanan karışım, pistole ile 2–3 çapraz kat olarak uygulanır. Katlar arasında 10 – 15 dakika beklenmelidir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 10-20 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 24 saatte tamamlar. Kimyasal kurumasını en az 5 günde tamamlar.
Endüstriyel boyalar iç ve dış tüm mekanlarda, demir ve çelik yüzeylerde, metal tüm alanlarda, sıva, beton ve MDF yüzeye sahip alanlarda, iş ve inşaat makineleri, ziraat makineleri, el aletleri, elektrik pano ve aksesuarlarında ve çeşitli makine imalatlarında tercih edilmektedir.
Endüstriyel Tiner, yüksek çözme gücüne sahip, endüstriyel esaslı ürünler için geliştirilmiş incelticidir. Tüm endüstriyel esaslı astar ve son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama viskozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Endüstriyel boya ve selülozik boya, farklı binalarda ve farklı malzemelerde kullanılan iki farklı tür boyadır. Endüstriyel boya, genellikle metal, beton, ahşap ve diğer dayanıklı malzemelerin dış cepheleri ve iç mekanları için kullanılan dayanıklı bir boyadır.
Etkili bir inceltici olup özel çözücü karışımına sahip tinerdir.
Alkid reçine esaslı, hava kurumalı, parlak son kat boyadır. Her türlü makine aksamı, ziraat, iş ve bahçe makineleri, traktör, römork, oto radyatör aksamları, varil, vana, çelik eşyalar ve su pompası gibi yüzeylerin boyanmasında kullanılır.
Sentetik tiner keskin bir tiner olmadığından dolayı cilde veya yüzeydeki boyaya zarar vermez. Bu durumda dikkat edilmesi gereken kısım bekletilme süresidir, yüzeyde uzun süre beklemesi matlaşmaya yol açabilir. Sentetik tiner, herhangi bir yüzeye bulaşan boyaları silmek için kullanılabilir.
Uygulama araçlarına göre, %10-20 oranında “Plas'coll Sentetik Tiner” ile inceltilerek ürün uygulama viskozitesine getirilmelidir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar.
Bahse konu ürünün kokusuna maruz kalan kişilerde yaygın olarak görülen sağlık sorunları; baş dönmesi, baş ağrısı, görme ve denge bozukluklarıdır. Ayrıca tiner kokusuna maruz kalınması durumunda astım ve KOAH hastalığına davetiye çıkarıldığı da görülür.
Selülozik tiner, HRM tiner ya da yol çizgi boyası gibi tiner çeşitleri, arabanın boyasına az da olsa zarar verir. Bu durumu göz önünde bulundurarak arabadaki zor lekeleri çıkarmak için sentetik tiner kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri