Antibiyotik kullanımının geç kalındığı noktalarda idrar yollarında ve mesanede oluşan bakterileri temizlemek zorlaşabilir. Bu nedenle antibiyotiğin etkisiz olduğu idrar yolu enfeksiyonlarında bol su tüketimi ve sık idrara çıkma, enfeksiyonu temizleyecek en etkili yöntemlerden biridir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.
Tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonları sonucunda bakteriler kana karışıp organlara ulaşabilir. Hastalık gelişmesi sonucu kişi yoğun bakıma kaldırılabilir ve durumu ciddileşmeye devam ederse enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek etki gösterir. Mesane enfeksiyonlarında genellikle 3 ila 7 gün arası antibiyotik kullanımı gerekirken böbrek enfeksiyonlarında antibiyotiğin daha uzun süre (2 haftaya kadar) kullanılması gerekebilir.
İlgili 35 soru bulundu
İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar. Kötü kokulu idrar. Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı Kaburgaların altında arka veya yanda ağrı
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
Bu durumda enfeksiyon iyileşirken böbrek dokusuna kalıcı hasarlar bırakabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında bu hasar yıllar içinde kronik böbrek yetmezliği oluşturacak düzeye bile ulaşabilir. Bu nedenle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri önemsenmeli, tedavisi hızla ve uygun şekilde yapılmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu kesin tanısı tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile konulur. Antibiyotik ile tedavi edilir. Fakat antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, vezikoüretral reflü ile birlikte olabilir. Bu, mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Baharatlı ve ekşili gıdalardan uzak durulmalı, C vitamini yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Sigara ve alkol kullanımı varsa da bırakılmalıdır. Genellikle birçok kişide idrarı tutma gibi kötü bir alışkanlık da vardır. Oysaki idrarı uzun süre tutmak mesane kasının fazla gerilmesine yol açar.
İdrar yolu enfeksiyonu varsa mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalı. Bol miktarda sebze, lifli gıda ve meyve tüketilmeli. Tuz tüketimi, günde 3-5 gramı aşmamalı. Fazla miktarda et tüketilmemeli, bunun yerine avokado, karnabahar ve bezelyede bulunan sebze proteinleri alınmalı." ifadelerini kullandı.
Tedavisi de oldukça önemlidir. Çünkü tam tedavi edilmezse böbreklerde enfeksiyona neden olabilir yada idrar yollarında enfeksiyon kronikleşebilir. Bakterilerin yol açtığı bu enfeksiyon 20 - 40 yaş arasındaki genç bayanların Yaklaşık %30'unda görülmektedir.
'Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu' tanımı yılda en az üç ya da son 6 ayda en az iki kez geçirilen İYE demektir. Anatomik ve fizyolojik olarak normal olan kadınlar için geçerli olan bu tanım için diğer sebepler dışlanmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Vücudunuzu iyi hidrate etmek idrar yolu enfeksiyonunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmek, idrar yolunun temizlenmesine ve bakterilerin atılmasına yardımcı olabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma altına alabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınların %20'sinde maalesef 6 ay içerisinde tekrar bir enfeksiyon görülebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonunun sıklığı prostat hastalıklarının başladığı 50 yaşından sonra yavaş yavaş artar.
Sistite karşı koruyucu önlemler alın!
C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, ortam bakterilerin yerleşmesini ve üremesini zorlaştırır. Bu durum tedavinin etkinliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yolları enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabı gelişmektedir. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ateş, yan ağrısı, üşüme ve titreme gelişebilmektedir. Bu aşamada hastaneye yatırılarak uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Hakkı Perk'e göre bazen vücudunuzun bağışıklık sisteminin istilacı bakterileri ilaçların herhangi bir yardımı olmadan temizleyebileceğini söyledi. İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri