El mütekebbir esmasının anlamı büyüklük ve ululuk sahibi Allah olmaktadır. En büyük ve en ulu yaratıcının Allah olduğu anlaşılmaktadır. El mütekebbir ismi şerifi Kuranı kerimde birçok ayette geçmektedir. Allahu Teala'nın güç sahibi en büyük ve yüce olduğunu belirtmektedir.
Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber kökünün “tefe''ul” kalıbından türeyen mütekebbir “büyük, ulu” anlamına gelir.
- Bu esmayı okuyan herkes maddi ve manevi anlamda büyük kazanç ve kolaylık elde eder. - Allah'ın 99 isimlerinde biri olan El muktedir'i okunduğunda kişi saygı duyulan bir makama erişir ve insanlar tarafından sevilen ve saygı duyulan bir kişi olur. El - Mütekebbir esması sadece Allah'a yakışır.
el-Mütekebbir (الْمُتَكَبِّرُ) : Büyüklüğünü izhar eden, son derece ulu, yüce. el-Hâlik (الْخَالِقُ) : Her şeyin yaratıcısı, hikmeti gereği her şeyi ölçülü yaratan. el-Bâri' (الْبَارِئُ) : Yoktan yaratan, maddesi ve örneği olmadan îcat eden.
Haşr Suresi, 23. ayet: O Allah ki, O'ndan başka İlah yoktur. Meliktir; Kuddûstur; Selam'ır; Mü'mindir; Müheymindir; Azizdir; Cebbardır; Mütekebbirdir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok Yücedir.
İlgili 15 soru bulundu
Yanlarında, saklı yumurta gibi bembeyaz, bakışlarını yalnız onlara tahsis etmiş (onları beğenmiş) ceylan gözlü eşler vardır. Onlar, gün yüzü görmemiş yumurta gibi bembeyazdır. Korunmuş deve kuşu yumurtaları gibidir onlar (her türlü lekeden uzak, korunmuş ve kendilerine hiçbir el değmemiştir).
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Allah'ın 99 isminden biri olan El-Muahhrir, istediğini geride bırakan, unutturan, gözden düşüren demektir. Bu esma aynı zamanda dilediğini başka zamana erteleyen, cezalandırmak için acele etmeyen, sonraya bırakan anlamına gelir.
En güzel isimler Onundur." (Tâhâ, 20/8) ayeti yine Allah' (c.c) un isimlerinin kıymetini bizlere göstermektedir. Zikir çekerken ve dua ederken isimlerinin anılması ile kabule vesile olunur ve o kulda saygı hissi sağlayan Esmaül Hüsna, ayrıca kalplere huzur ve sükûn verir, lütuf ve rahmet ümidi verir.
Hâlik “yaratılacak şeyin bütün ayrıntılarını bilip takdir eden”, bâri' “onu fiilen meydana getiren”, musavvir de “nesnenin kendine has özelliklerini verip fonksiyoner olmasını sağlayan” anlamına gelir.
Özellikle kandillerde ve namaz sonrasında okunduğunda insanı rahatlatıp huzur verir. El-Mütekebbir (cc) esması bütün kâinatı yaratan Allah'ın (cc) büyüklüğünü gösteren bir isimdir. Allah'ın büyüklükte eşi ve benzeri olmadığı anlamını taşır.
Ya Mümit Celle Celalühü zikri her gün yapıldığında maneviyatın artmasına, hak yoluna girilmesine vesile olur. Her gün 490 kez El Mümit zikrine devam eden kişi düşmanlarından korunur. Sevdikleriyle arası düzelir. Her sabah uyandıktan sonra 100 kez zikredilen El Mümit esması düşmanlara üstünlük sağlamaya vesile olur.
Kötülüklerden sakınmak isteyen kullar günlük namazlardan sonra Ya Müntekim esmasın 99 kere zikretmelidir.
El Alim esması Allahu Tealanın ilminin her şeyi kuşattığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala gelecek, geçmiş, görünen görünmeyen bütün bilgilere sahip ve en ince ayrıntılarıyla bunları bilen tek yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.
El-Hakim; her iş emrinde hüküm ve hikmet sahibi gerekeni en güzel biçimde yapan anlamındadır. Her işi hikmetli her şeyi hikmetle yaratan anlamına gelmektedir. Her şeyi ölçülü, hikmetle yaratan O'dur. El-Hakim esması Allah'u Teala'nın yegane hüküm ve hikmet sahibi olduğuna işaret eder.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
''La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim.'' Anlamı itibari ile sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a sığınmayı ve Allah'tan yardım istemeyi kapsamaktadır. Sıkıntılı iken okunan bu duanın üzüntüyü de giderdiği söylenir.
Hadisleri öğrenip rivayet etmekle meşgul olan kimse.
Sözlükte “öncekiler” anlamına gelen mütekaddimîn (mütekaddimûn) ve “sonrakiler” mânasındaki müteahhirîn (müteahhirûn) kelimeleri, İslâm düşünce ve ilimler tarihinde bazı dönüşümlerin öncesini ve sonrasını belirten bir kavram çifti oluşturmakla beraber bunlarla kastedilen devirler ilim dallarına ve kullananlarına göre ...
Esmaül Hüsna'daki isimlerden biri olan El Mani de kullarını haramlardan uzaklaştıran, onlara vasi olan demektir.
Esmaül Hüsna'da geçen Ya Şafi, Allah'ın kullarına bahşetmiş olduğu maddi veya manevi şifalar için faydalı isimlerden biri olarak biliniyor.
İnci ismi Kur'an'da geçmemesine rağmen güzel anlamlara sahip bir isimdir. İnci ismini çocuklara koymanın İslam açısından bir yükümlülüğü yoktur.
"Allah'ın 99 ismi vardır kim bunları ezberlerse Cennet'e girer" Hadisi - Adem Ergül - YouTube.
Kur'an'da “Ahsenü'l-Hâlıkîn” tabirinin kullanılması, başka yaratıcıların varlığını değil, Allah'ın bir varlığı mertebelerinin en güzelinde yaratmış olduğuna dikkat çekmek içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri