Çeşitli Hastalıklar Uzun süreli enerji düşüklüğü, çeşitli hastalıkların sonucu olabilir. Lupus ve multiple skleroz gibi otoimmün rahatsızlıklar, tiroid bezinin yetersiz çalışmasından kaynaklanan hipotiroidizm, kanser, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklar vücutta enerji düşüklüğü şikayetine yol açabilir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
B12 vitamini, enerji üretimi için gereklidir. Bu vitamini hayvansal kaynaklı gıdalardan almanız mümkündür. Özellikle vegan veya vejetaryen beslenen kişilerde B12 vitamini eksikliği sıkça görülür. Demir eksikliği anemisine sahip olan kişilerde enerji düşüklüğü yaygın olarak görülür.
İlgili 16 soru bulundu
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Sürekli yorgun ve halsiz hissetmenin, romatizmal hastalıklardan kalp hastalıklarına kadar pek çok nedeni olabilir. Baş dönmesi, eforla çabuk yorulma, nefes nefese kalma, ani hareket yapıldığında göz kararması varsa nedeni kansızlık ya da kalp rahatsızlıkları olabilir.
Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, sinir sistemine bağlı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar: Hareket uyarısının başlaması gereken beyin bölümünde; damar tıkanıklığı, kanama, travma, tümöral bir olay veya enfeksiyona bağlı gelişen bir hastalık olabilir.
Daha fazla balık ve kepekli tahıl tüketmek dinç olmak için önerilebilir. Enerjik ve dinç olmak için özellikle üzüm, elma, portakal, şeftali, armut, greyfurt, muz gibi meyveler tüketilebilir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Enerjimizi artırmanın birçok doğal yolu var. Aslında stresimizi kontrol altına almak, yeterli uyumak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak gibi iyi alışkanlıklar aynı zamanda enerji yükseltmeye birebir alışkanlıklar!
Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli? Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
Yorgunluk için vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız doktorunuza bildirebilir ve basit bir kan testi ile vücuttaki D vitamini seviyesini öğrenebilirsiniz. Doktor önerisi ile halsizlik ve yorgunluk için vitamin D kullanabilirsiniz.
Örneğin tempolu yürüyüşler, pilates, bisiklete binme ve yüzme gibi faaliyetler keyfinizi yerine getirerek zihinsel yorgunluğun üstesinden gelmenize yardımcı olur.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Psikolojik yorgunluk; devam eden stres, yoğun ve baskı altında uzun süre çalışma gibi koşullar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Mental yorgunluğun duygusal, bilişsel ve fiziksel birçok belirtisi olabilir.
40 yaş sonrası en büyük öneme sahip vitamin; D Vitamini. Çünkü D Vitamini yaşa bağlı değişikliklerin başlamasına karşı savaş açarak bizi korumaya yardımcı oluyor. D Vitamini yetersizliği diyabet, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri ile ilişkilendirilmektedir.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri