Dr. Dorner, yüksek kafein oranlarıyla bu içeceklerin, hızlı kalp atışı, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi gibi yan etkilerinin bulunduğunu söyledi.
''Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek dozdaki kafein nedeniyle kalp krizini tetikliyor. Geçirilen kalp krizi sonrasında özellikle genç yaştaki insanlar hayatını kaybedebiliyor. Kalbin en büyük düşmanlarından birisi olarak bilinen kafein, kalp damarlarında kasılmaya yol açar. Sempatik sistemin etkinliğini artırır.
Enerji içeceklerinin yüzde 96'ının içinde kafein bulunur ve 250 mililitre enerji içeceğinde 2 adet espresso'ya eş değer kafein bulunur. Bu içecekler kalpte çarpıntı, ellerde titreme, ritim sorunlarına, hatta ani ölümlere yol açabilmektedir."
11. Bağımlılık yaratmasının yanında, enerji içecekleri kalp atışını da hızlandırır.
İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sigara, alkol ve asitli içeceklerin kalp sağlığını bozduğuna vurgu yapan Kardiyolog Doç. Ahmet Ekmekçi, gazlı içeceklerin “genç kalpleri” daha olumsuz etkilediğini belirtti, gençlerde kalp krizine neden olan bir başka etkenin de uyuşturucu olduğunu söyledi.
Enerji içecekleri günde 3 – 4 ya da daha fazla kez tüketildiğine vücudun dengesini bozar. İçeriğindeki kafein dolayısıyla enerji içeceklerinin bağımlılık yapma etkisi vardır. Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir.
Yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri kısa sürede fazla miktarda ve özellikle alkolle birlikte tüketildiği zaman kalpte ritim bozukluklarına, kalp krizine, hipertansiyona, bilinç kaybına, çarpıntıya, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir" dedi.
Yüzmek, hızlı yürümek, aerobik yapmak, kürek çekmek, koşmak, bisiklete binmek, tırmanmak, basketbol oynamak gibi kalp atışlarının hızlanmasına yol açan egzersiz ve sporların tamamı kardiyo egzersizleri arasında yer alır.
Çarpıntının kalp krizi ya da ritim bozukluğu ile karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Demircan, “Kalp çarpıntısı hastanın kalp atışlarını hissetmesidir. Kalp krizi ise kalp damarlarının tıkanıp kalbin hasar görmesi ve düşme, bayılma ya da ani ölümle sonuçlanan olaylardır.
Dr. Dorner, yüksek kafein oranlarıyla bu içeceklerin, hızlı kalp atışı, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi gibi yan etkilerinin bulunduğunu söyledi.
Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir. Kafeinin etkileri vücuda alındıktan yaklaşık 15 dakika sonra ortaya çıkmaya başlar, 6 saat devam eder.
Öz. Acil servisimize enerji içeceği içtikten sonra halsizlik, kırgılık ve vucudunda ekimoz ve ellerinde morarma ile gelen 21 yaşında erkek hasta vaka olarak sunulmuştur. Enerji içecekleri aşırı miktarda tüketildiğinde, sıklıkla taşikardi, çarpıntı, hipertansiyon, uyku bozukluğu, hiperglisemi ve alerji neden olmaktadır.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Bu nedenler arasında en sık görülenleri kansızlık, guatr, hipoglisemi, uyku bozukluğu, sigara ve alkol tüketimi, hipotansiyon, mineral ve su dengesizliği, stres ve kaygı bozukluğu, hormonal değişimler, kondisyon düşüklüğü, kafein ve çay, ateşli hastalıklar, gıda takviyeleri, aşırı spor ve egzersiz, alerji, kronik ...
"Kahve, kalp hastalığı ve krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" sonucuna varıldı. Araştırmaya göre günde 3 fincan kahve tüketmek kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini yüzde 17, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 21 düşürüyor.
Çoğu durumda, panik atak, taşikardi olarak da bilinen hızlı bir kalp atışını tetikler . Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir. Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Veya göğsünüzde çırpınma veya çarpma hissedebilirsiniz.
''Araştırmamız sonucunda cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kalp hızı değişkenliğini bir miktar etkilediğini gözlemledik.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Bu bağlamda, içerisinde kafein bulunan enerji içecekleri haram değildir.
Enerji içeceklerinin cinsel gücü artırıp, artırmadığı bilinmiyor. Buna daha çok plasebo, yani yalancı psikolojik etki denir. Sizin durumunuzda da böyle bir etki olabilir. Bu gerçek ve kalıcı bir etki değildir.
Enerji içeceklerinde üretilmiş taurin bulunur. Kalp atışını, kas kasılmalarını ve enerji seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Genellikle vücut yeterince taurin üretir, bu yüzden takviyeye gerek yoktur. Yan Etkileri: Belgelenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Enerji içecekleri alkol ile birlikte tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri