Enerji, temel olarak iş yapma yeteneğidir. Güç ise birim zamanda kullanılan enerjinin miktarıdır. Güç ve enerji, elektrik ve elektronik sistemlerde kullanılan iki ana terimdir.
Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
Enerji Formülü
Enerjiyi hesaplamak için kullanılan formül ise Enerji = Güç x Zaman şeklindedir. Enerjinin, ısı, kinetik, mekanik, elektrik olanı vardır.
Birim zamanda yapılan işe güç denir. 1 kw = 1000 watt tır. Fizikte iş yapmanın hedefi enerji aktarımıdır. Kuvvet uygulayarak gerçekleştirilen enerji alış-verişine iş denir.
Güç, bir işin ne kadar sürede yapıldığını belirten bir kavramdır. Kısacası enerjinin zamana bölümü şeklinde de ifade edilebilir. Gücün birimi olan watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule eşit olarak türetilmiş bir birimdir.
İlgili 42 soru bulundu
Doğru akımda güç, iki önemli noktaya bağlıdır. Bunlar; devreye uygulanan gerilim ve çekilen akımdır. Devrede gerilim arttıkça güç artar, gerilim azaldıkça güç azalır. Bundan dolayı güç, gerilim ile doğru orantılıdır.
Şekildeki vektörlerde bu durum alıcının özelliğine göre belirtilmiştir. Bundan dolayı alternatif akım devresindeki endüktif ve kapasitif özellikli alıcılarda üç ayrı güç ölçme faktörü ortaya çıkarır. Bu güçler görünür güç, aktif güç, reaktif güçtür.
Pek çok biçime girebilmesinden dolayı enerjinin kapsamlı bir tanımını yapmak imkânsızdır ama en yaygın tanım şudur: Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Fizikte iş, kuvvetin yer değişim yönündeki bileşeninin etkisinin yer değiştirmeyle çarpımı olarak tanımlanır ve enerji, iş ile aynı birimle ölçülür.
Isı ve sıcaklık arasındaki farklar
Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun ve sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır. Yani ısı bir enerji, sıcaklık ise bir ölçüdür.
Klasik fizikte enerji veya erke, iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Kuvvet değildir ama kuvvete neden olur. Burada W enerji veya işi, F kuvveti, x ise alınan yolu (kimi zaman uzunluğu ya da uzaklığı) simgeler.
Enerjiyi şu şekilde tanımlayabiliriz; Doğada ve evrende meydana gelen tüm fiziksel ve kimyasal olay ve tepkimelerde mekanik, sıcaklık, ışık, elektrik ve manyetik tiplerde kullanılan veya dönüştürülen tüm formların genel adıdır.
Düşünmek, zihinsel bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirmek icin beyin hücreleri besinlerdeki enerjiyi kullanarak elektrik akımı üretirler. Basitçe, beyin hücreleri besinlerdeki bu enerjiyi kullanmadıkları ve elektrik akımını üretmedikleri durumda düşünmemiş oluruz. Yani düşünmek bir enerji degildir.
Dolayısıyla “enerji”, iş yapabilme kapasitesi olarak tanımlanabilir. İş ve enerjinin boyut ve birimleri aynı olup Uluslararası Birim Sistemi'nde “joule” birimiyle ifade edilir. Bir kuvvetin iş yapabilmesi için etki ettiği cismi hareket ettirmesi yani yerini değiştirmesi gerekir.
Direnç elamanı, kaynaktan çektiği akım ve üzerine düşen gerilimin çarpımı kadar bir güç tüketir. Bu harcanan güç Gerçek güçtür, P ile gösterilir ve birimi Watt'dır.
Gücün SI birimi watt'tır. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir.
Kısacası AC devrelerde gücü anlık hesaplayabiliriz.Bu güce de ani güç denir. Ani güç zamana bağlı olduğundan belli aralıklarla pozitif ve negatif değerler alabilir.
Dolayısıyla ortalama kinetik enerjinin bir ölçüsü olan sıcaklık arttıkça, atomların titreşim hareketinin genliği de artar. Böylece akımı taşıyan elektronların iletken malzemedeki atomlarla çarpışma sıklığı ve bu çarpışmalar sonucunda ısıya dönüşen enerji miktarı artar.
Isı, iç enerjideki değişimdir. Bir maddenin iç enerjisinin doğrudan ölçülemez, ancak termal etkileşimle iç enerjideki azalma veya artma yani ısı kalorimetre ile ölçülür. Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerji ısıdır.
Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri arasında belki de en fazla dikkat çekenlerden bir tanesi, termal enerjiyi kullanarak elektrik enerjisi üretilmesini sağlayan termoelektrik teknolojisidir.
Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir.
Yüksek frekansta insan gözüyle algılayamadığımız varlıklardan farkımız enerjimizin hızıdır. Enerji ışık hızında iken madde kütlesini muhafaza edemez, ağırlıksız, hacimsiz, boyutsuz varlıklara dönüşür.
Termodinamiğin birinci kanununa göre; enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji de yok edilemez.
Günümüz ''Dünya Güçlerini'' değerlendirecek olursak ilk sırayı ABD'nin alması çok olasıdır. ABD her ne kadar son zamanlarda yapmış olduğu ekonomik kriz ve savaşlara harcadığı paralarla eski gücünü kaybetmiş olsa da hala bir numarayı elinde tutuyor. Dünyadaki etki alanı açısından oldukça yayılmıştır.
Bir işin birim zamanda yapılma hızı güç olarak isimlendirilmektedir. Güç simgesi P, SI'da güç birimi Watt olarak ifade edilir.
Wattmetreler her şartta alıcıların aktif güçlerini gösterir. Yapısı: Wattmetreler ampermetre ve voltmetrenin özelliğini bir arada gösteren ölçü aletleridir. Alıcının gücünü Watt , Kilowatt , Megawatt ve Gigawatt olarak ölçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri