Fizikte, enerjinin önemi için bir sebep; enerjinin korunma özelliğidir. Enerjinin korunumu yasası şöyle söyler: Enerji ne yaratılabilir ne de yok edilebilir, sadece farklı biçimlere dönüştürülebilir.
ve Neden varken yok edilemez? Çünkü evrendeki toplam enerji sabittir. Termodinamiğin birinci yasası bize enerjinin korunduğunu söyler, yani enerjinin yoktan var edilemeyeceğini, vardan yok edilemeyeceğini sadece bir formdan başka bir forma dönüşebileceğini söyler.
Aynı zamanda da termodinamiğin ilk yasası olarak bilinen “enerjinin korunumu yasası” kapalı bir sistemde -eğer dışarıdan bir artırma ya da azaltma etkisi uygulanmazsa- enerjinin o sistemde sabit kalacağını söyler. Evren de kendi içerisinde kapalı bir sistemdir, toplam enerji miktarı da daima sabittir.
Termodinamiğin 4 yasası aşağıda özetlenmiştir: Sıfırıncı yasa: Eğer A ve B cisimleri üçüncü bir C cismi ile ayrı ayrı termal (ısıl) dengede ise, o zaman A ve B cisimleri birbirleri ile termal (ısıl) dengededir. Birinci Yasa: Enerji yoktan var edilemez, vardan yok edilemez.
Bir maddenin sanki hiç oluşmamış gibi yok olması mümkünmüdür? Merhaba.Hayır,olamaz.Çünkü termodinamiğin 1.ci yasasına göre; bildiğimiz Evren'de enerji vardan yok,yoktan da var olamaz.Madde de bir enerji olduğuna göre,var olan bir maddenin yok olması mümkün değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Bugün 46 milyar ışık yılı uzakta olan galaksilerin kökü o zamandan geliyor. Evrenin Dünya'dan görüp görebileceğimiz en uzak noktasına parçacık ufku diyoruz. 46 milyar ışık yılı uzaktaki galaksilerin ışığı Dünya'ya neredeyse sonsuz süre sonra ulaşacaktır. Bu yüzden evrenin kenarını asla göremeyiz.
Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Termodinamiğin birinci kanununa göre; enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji de yok edilemez. Büyük patlama anında akıl almaz derecede fazla enerji açığa çıkmıştır.
Çoğu fizikçiye göre, kütleçekiminden kaynaklanan ve tüm pozitif enerji miktarına eş bir de “negatif enerji” miktarı vardır. Yani, evrende ne kadar pozitif enerji var ise bir o kadar da negatif enerji vardır ve bu ikisi birbirini dengeler. Sonuç olarak, evrenin toplam enerji dengesi sıfırdır.
Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Büyük Patlama teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu.
Bu yasa "enerjinin korunumu" olarak da bilinir. Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür.
Evrendeki enerji kesinlikle sonsuz değildir. Hatta "zero-energy universe" hipotezine göre evrenin toplam enerjisi sıfırdır. Bildiğimiz formlardaki pozitif enerji ile kütleçekimi şeklinde gördüğümiz negatif enerji birbirini nötrler.
Enerjinin korunumu yasası tıpkı maddenin korunumu yasası gibi yaygın olarak bilinen bir yasadır. Bu yasaya göre enerji yoktan var edilemez, varsa da yok edilemez. Enerji sadece form değiştirir.
Yani madde olarak gördüğümüz her şey (vücudumuz dâhil) enerjidir. Evrende temel bir kütle var olmadığı ve bu kütlenin enerji olması sebebiyle, tek bir yerde olması da imkânsızdır. Maddeyi oluşturan parçacıklar, başka parçacıklara dönüşebilirler. Bir enerjiyle üretilip, yine aynı enerjiyle yok edilebilirler.
Ortalama bir insan dinlenme hâlinde 100 watt enerji üretebiliyor. Bu elektrik üretimi hareketlilikle birkaç dakika içinde 300-400 watt'a çıkarken koşma, spor aktiviteleri gibi anlık artış sağlayan hareketlilikle geçici olarak 2.000 watt'a kadar yükselebiliyor.
Enerji korunumu yasasına göre var olan enerji yok edilemez ve sıfırdan oluşamaz öyleyse evrende ilk enerji nasıl oluştu? Kozmoloji meraklısı. Sorunuzun cevabı gayet basit: İlk enerji hiç oluşmadı, hiç varolmadı. Çünkü evreni meydana getiren tüm artı ve eksi yüklü enerjilerin toplamı sıfırdır.
Başlangıçta, sonsuz yoğun, minik bir madde topu vardı. Big Bang'den önceki evren durumu - sözde ilkel evren - genişlemek yerine küçülüyordu ve bu nedenle Big Bang, Büyük Sıçramanın bir parçasıydı. Bugün gördüğümüz atomları, molekülleri, yıldızları ve galaksileri meydana getirerek her şey patladı.
Süper akışkan da olsa %100 verimin evrende şu anlık imkansız olarak bilinmesinden ötürü sınırsız enerji üretmek mümkün değildir. Bu sıvıların akışkanlık özelliğini kullanılabilir enerjiye dönüştürme ve bu düzeneği kurma, sıvının maliyeti ve benzer sebeplerden ötürü bu şekilde enerji üretmek pek verimli olmayabilir.
777, meleklerin numarasıdır ve iyi şansı temsil eder. Ancak, 777'yi gördüğünüzde tamamen şansa güvenmeyin. Çünkü, “777 aldım kabul ettim” manifesting'inin gizli daha derin bir mesajı vardır. Genel olarak, iyimserlik, olumlu bir zihniyete sahip olmak ve hayatınızda manifest edecek harika şeyleri beklemekle ilgilidir.
İşte, bu ışık ve madde parçacıklarının yarattığı kütleçekim alanının negatif enerjisi pozitif enerjiyi dengelediğinden, “Evren'in toplam enerjisi sıfırdır” diyebiliyoruz.
Her birey, doğru bir alana odaklandığı takdirde, kendi tahmininin ötesinde mevcut bir potansiyele ve potansiyel yaratma becerisine sahip. Bu potansiyeli olumlu sonuçlara dönüştürmek ve sürekli potansiyel depolamaya devam etmek içinse hem fiziksel hem de zihinsel yaklaşımlar göstermek şart.
Mutlak hiçlik hiç bir potansiyeli dahi olmayan demektir. Eğer hiçlikle mutlak hiçlik kast ediliyor veya doğru bir şekilde anlaşılıyorsa mutlak hiçlikten hiç bir 'var' çıkamaz. Varlık bu nedenle mutlaka bir 'var'ı veya varolmayı gerektirir.
Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde, Evren'in eğriliği için üç ana seçenek vardır: Evren, bir küre gibidir ve pozitif eğriliğe sahiptir. Evren bir at eyeri (veya Pringles cipsi) gibidir ve negatif eğriliğe sahiptir. Evren, bir kâğıt gibidir ve düzdür.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Evrenin yaşının yaklaşık 13,7 milyar yıl olduğu hesaplanıyor. Ortalama insan ömrü ile karşılaştırıldığında bu süre hayal edilemeyecek kadar uzun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri