Termodinamiğin yasalarından biri evrende enerji yok edilemez yoktan da var edilemez der. Bu yasanın adı enerjinin korunumu yasasıdır. Evren enerjinin korunumu yasası nedeniyle kapalı bir sistem olarak tanımlanabilir. Yani evrendeki toplam enerji (maddeyi oluşturan enerji de buna dahildir) artmaz ve azalmaz.
Enerjinin korunumu yasası tıpkı maddenin korunumu yasası gibi yaygın olarak bilinen bir yasadır. Bu yasaya göre enerji yoktan var edilemez, varsa da yok edilemez. Enerji sadece form değiştirir.
Termodinamiğin birinci kanununa göre; enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji de yok edilemez. Büyük patlama anında akıl almaz derecede fazla enerji açığa çıkmıştır.
Fizik ve kimya derslerinde sık sık karşılaştığımız bir söz vardır: “Var olan şey yok, yok olan da var edilemez”. “Maddenin veya kütlenin korunumu yasası” olarak bilinen bu ifade, Fransız kimyacısı A. L. de Lavoisier'e aittir.
İlgili 44 soru bulundu
İşte, bu ışık ve madde parçacıklarının yarattığı kütleçekim alanının negatif enerjisi pozitif enerjiyi dengelediğinden, “Evren'in toplam enerjisi sıfırdır” diyebiliyoruz.
Aynı zamanda da termodinamiğin ilk yasası olarak bilinen “enerjinin korunumu yasası” kapalı bir sistemde -eğer dışarıdan bir artırma ya da azaltma etkisi uygulanmazsa- enerjinin o sistemde sabit kalacağını söyler. Evren de kendi içerisinde kapalı bir sistemdir, toplam enerji miktarı da daima sabittir.
Aynı zamanda da termodinamiğin ilk yasası olarak bilinen "enerjinin korunumu yasası" kapalı bir sistemde -eğer dışarıdan bir artırma ya da azaltma etkisi uygulanmazsa- enerjinin o sistemde sabit kalacağını söyler. Evren de kendi içerisinde kapalı bir sistemdir, toplam enerji miktarı da daima sabittir.
Yani evreni, başka bir yapının içinde varlığını sürdüren tek bir sistem olarak kabul edersek fark ederiz ki evren, dışarıya hiç bir enerji vermez, dışarıdan da bir enerji almaz. Yani evrenin bir enerjisi yoktur aslında.
Ruh insanda bir özellik olarak görülen, kütlesiz bir enerjidir. Güneş, söndükten ancak sekiz dakika sonra kaybolur. Işığı dünyaya, saniyede 300.000 km hızla gelir. Onun dışındaki farklı bir enerji türü de ruhtur.
Bir maddenin sanki hiç oluşmamış gibi yok olması mümkünmüdür? Merhaba.Hayır,olamaz.Çünkü termodinamiğin 1.ci yasasına göre; bildiğimiz Evren'de enerji vardan yok,yoktan da var olamaz.Madde de bir enerji olduğuna göre,var olan bir maddenin yok olması mümkün değildir.
Enerji birçok biçimde depolanabilir ve ölçülebilir. Genelde insanların enerji tüketiminden bahsettiğini duysak da, aslında enerji asla tamamen yok olmaz. Enerji bir formdan bir diğer forma transfer olur ve bu süreçte iş yapar. Bazı enerji formları diğerlerinden daha az yararlıdır—örneğin, düşük seviyede ısı enerjisi.
Süper akışkan da olsa %100 verimin evrende şu anlık imkansız olarak bilinmesinden ötürü sınırsız enerji üretmek mümkün değildir. Bu sıvıların akışkanlık özelliğini kullanılabilir enerjiye dönüştürme ve bu düzeneği kurma, sıvının maliyeti ve benzer sebeplerden ötürü bu şekilde enerji üretmek pek verimli olmayabilir.
Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Büyük Patlama teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu.
Daha basit bir ifadeyle farklı sıcaklıklara sahip iki cisim arasında ısı alışverişine dayalı bir temas olursa sıcak olan cisim soğur, soğuk olan cisim ısınır. İşin temelinde, iki farklı sıcaklığa sahip iki cisim arasında gerçekleşen ısı akışının sıcak cisimden soğuk cisme doğru gerçekleştiği gerçeği yatar.
Termodinamiğin 4 yasası aşağıda özetlenmiştir: Sıfırıncı yasa: Eğer A ve B cisimleri üçüncü bir C cismi ile ayrı ayrı termal (ısıl) dengede ise, o zaman A ve B cisimleri birbirleri ile termal (ısıl) dengededir.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Çekim yasasını destekleyen hiçbir deneysel, bilimsel kanıt yoktur ve yaygın olarak sözdebilim olarak değerlendirilir. İnananları tarafından "yasa" olarak anılsa da bu kullanımın doğa bilimlerindeki yasa kavramıyla bir ilgisi yoktur.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Mutlak hiçlik hiç bir potansiyeli dahi olmayan demektir. Eğer hiçlikle mutlak hiçlik kast ediliyor veya doğru bir şekilde anlaşılıyorsa mutlak hiçlikten hiç bir 'var' çıkamaz. Varlık bu nedenle mutlaka bir 'var'ı veya varolmayı gerektirir.
Büyük patlama modelinin başarısından sonra ateist felsefeciler evrenin başlangıcını reddetmek yerine, argümanın nedensel öncülünü eleştirmeyi tercih etmeye başladılar. Nedensellik öncülü yoktan ortaya çıkan, diğer bir deyişle zamanda başlangıcı olan her şeyin bir nedeni olması gerektiğini savunur.
Yani, kutunun içindeki her şeyi kaplayan o boş alan, uzaydır. Bir başka deyişle, evrenin içindeki her şey uzayda bulunur. Kısacası, evren her şeyi içeren büyük bir kutu gibidir ve bu kutunun içindeki boş alan ise uzaydır. İşte uzay ve evren arasındaki fark bu kadar basit.
Evrendeki enerji kesinlikle sonsuz değildir. Hatta "zero-energy universe" hipotezine göre evrenin toplam enerjisi sıfırdır. Bildiğimiz formlardaki pozitif enerji ile kütleçekimi şeklinde gördüğümiz negatif enerji birbirini nötrler.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri