Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir. Hiçbir hukuk bilgisi olmayan 4 yıllık fakülte mezunları da kısa bir çalışma ile bu “hukuki alanda uzman olabildiğine” göre bir avukat, bir haftalık çalışma ile marka ve patent başvurusu yapabilecek hale gelebilir.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler, Türkiye'de marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar.
Avukatlar Marka Vekilliği Yapabilir Mi? Evet, aşağıdaki koşulları sağlayan gerçek ve tüzel kişiler vekillik yapabilir. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak.
Marka patent avukatı; marka, patent, tasarım, coğrafi işaret, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına dair hakların korunması amacıyla hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti icra eder.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin “Basılı evrak” başlıklı 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında “Avukatlık hizmeti, hiçbir unvan altında marka tesciline konu olamaz; bu yolda başvuruda bulunulamaz.” denmektedir.
Vekil olmak isteyenlerin, dört yıllık üniversite mezunu olmaları, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun iki yılda bir düzenlediği iki aşamalı (“Genel Yeterlik” ve “Mesleki Yeterlilik”) sınavlarını kazanmaları ve Kurum'un vekil siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
Avukatlık Kanunu'nun 11. maddesi, avukatlıkla birleşemeyen işleri içermektedir. Bu hükme göre aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Marka ve patent vekilleri; şahıs ve firmaları, sınai mülkiyet haklarının korunması konusunda, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde temsil yetkisine sahip uzman kişilerdir. Temsil yetkisi dışında danışmanlık verme, girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütüme yetkisine sahiptirler.
Patent ve marka vekili nedir sorusu; patent, marka, faydalı model, know-how, coğrafi işaretler, tasarımlar gibi sınai mülkiyet haklarının korunması kapsamındaki konularda danışmanlık veren, şahıs ve firmalar adına işlemleri gerçekleştiren ve vekillik yapan profesyonellerdir şeklinde açıklanabilir.
9. edilememektedir. Avukatlık bilgisine göre basit bir başvuru niteliğinde olan marka veya patent tescil talebini uzman olmadığı için yapamayan bir avukat, aynı konuda bir iptal davası açabilmektedir!!! Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir.
Marka Vekilliği Ne Kadar Kazanır? Marka vekillerinin genel maaş aralığı 5.000 - 20.000 TL arasında değişmektedir.
Avukatlıkla birleşebilen ve birleşemeyen işler Avukatlık Kanunu madde 11 ve 12'de sayılmıştır. Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Kimler Marka Başvurusunda Bulunabilir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
Sınavlara gelecek olursak, patent vekilliği sınavı; daha önce başvuru hazırlamamış, istem yazmamış, araştırma raporuna göre düzenleme yapmayı deneyimlememiş kişiler için hayli zor sayılır.
Patent, faydalı model, tasarım ve entegre devre topoğrafyası başvuru sahipleri adına işlemleri patent vekili; marka, tasarım, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuru sahiplerinin adına işlemleri marka vekili gerçekleştirir.
Sınav 13 Kasım 2021 Cumartesi günü, saat 10.00'da Ankara'da yapılacaktır. testi pozitif olan ve/veya Covid-19 testi pozitif kişilerle temaslı olan ve/veya HES kodu geçersiz olan adaylar, ayrı salonda sınava alınacaktır.
"Vekalet veren" kendisi değildir: Vekalet veren tüzel kişiliktir. Böylelikle kendi kendine vekalet vermiş olmaz. Bu nedenle "temsile yetkili" sıfatı ile açmak yerine "vekil" olarak açtığı davalarda karşı tarafa avukatlık ücreti yüklenir.
(1) Avukatların, mesleğin birlikte icrası amacına yönelik olarak bir limited şirket bünyesinde bir araya gelmeleri kural olarak kanunen mümkün dür.
Sayın meslektaşım, CMK'dan kastınız Ceza Muhakemesi Kanunu ise; Anayasa'nın 7. maddesi uyarınca yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ait olup, bu yetki devredilemeyeceğinden avukatların CMK, HMK ya da herhangi bir yasa yapma yetkisi bulunmamaktadır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
En son 10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Kanun kapsamında Patent ve Marka Vekilliği ile ilgili olarak Disiplin hükümleri getirilmiştir. Nisan 2020 itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu Patent ve Marka Vekilleri sicillerine kayıtlı aktif Marka Vekili sayısı 1057, aktif patent vekili sayısı ise 675'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri