İçinizden yalnız zalimlere erişmeyecek olan fitne ve belâdan sakının; biliniz ki Allah/ın ukubeti şiddetlidir. Sınava [fitne] karşı sorumluluğunuzun bilincinde olunuz/duyarlı olunuz. O, sadece aranızda zulmedenlerin başına gelmekle kalmaz. Biliniz ki Allah'ın azabı şiddetlidir.
Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı'ndan sonra indirildiğine inanılır. Surede Bedir Savaşında elde edilen ganimetlerin kimlere ve nasıl pay edileceği, Müslümanların birbiriyle iyi geçinmesi gerektiği, Allah'ın ve peygamberin emirlerine uymaları gerektiği konularından bahsedilmektedir.
Bazı rivayetlere göre, Enfal Suresi okumanın; hapisten kurtulma, iftiradan temizlenme, haksızlıklara karşı kazanma ve küslerin barışması gibi faziletleri bulunmaktadır. Bu surenin özellikle Ramazan ayının ilk günü okunması tavsiye edilmektedir.
Ey iman edenler! Size hayat (ve huzur) verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah'a ve Resulüne icabet edip (emirlerine uymalısınız). Ve bilin ki muhakkak Allah, kişi ile kalbi arasına girer (layıksa hidayet nurunu artırır, müstahaksa dalâlet yolunu kolaylaştırır) ve siz gerçekten O'na götürülüp toplanacaksınız.
Âl-i İmrân / 123. Ayet.
İlgili 29 soru bulundu
Bedir Savaşı'na katılan Müslüman ordusu muhacir ve ensardan oluşuyordu. Medine halkı savaşçı olmayan kendi halinde küçük bir şehir olduğu için, savaşacak kişi sayısı çok azdı. Aynı zamanda İslamiyeti kabul edenlerin sayısı da çok az olduğu için Peygamber Efendimiz ancak 313 kişi toplayabilmişti.
Peygamber, Bedir kuyularını iyi bilen ve savaş yerinin tespiti konusunda tecrübeli olan Hubâb b. Münzir'in itirazını dikkate almış ve onun önerdiği yer tercih edilmiştir.
Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir savaşından sonra inmiştir.75 âyettir. Sûre, adını ilk ayetteki “el-Enfâl” kelimesinden almıştır. “Enfâl”, savaş ganimetleri demektir. Sûrede başlıca, savaş, özellikle Bedir savaşı sonrası elde edilen ganimetlerle, bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konu edilmektedir.
Peygamber üzerinden anlatılmıştır. Atanın, öldürenin Allah olması ise, bu savaşta meleklerin gönderilmesi, düşmanın kalbine korku salınması, tam zamanında müslümanlara kolaylık, düşmana hareket zorluğu getiren yağmurun yağdırılması gibi mûcizeleri, olağan üstü ilâhî yardımları ifade etmektedir.
İşte Bedir ashabı arasında çıkan bu ihtilâf üzerine, Enfâl Sûresi, 46. âyet nazil olmuştur. Cenâb-ı Hak, “İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretiniz kırılır, kuvvetiniz elden gider.” nehy-i İlâhî ile uyarıda bulunur. Âyetin devamı ise “Sabırlı olun, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” buyrularak, sabır tavsiye edilir.
Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan'da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi. 1988 yılında gerçekleşen ve 8 aşamaya bölünen Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan'da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi.
39 - Ortalıkta fitne kalmayıp, din tamamıyla Allah'ın dini oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse muhakkak ki, Allah yaptıklarını görür. 40 - Yok vazgeçmez de tekrar eskiye dönerlerse artık bilin ki, Allah sizin yardımcınızdır. O ne güzel mevla, ne güzel yardımcıdır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Burada Allah'a güvenmek, bilerek oyuna gelmek mânasını içermiyor, şartlar gerekli ve faydalı kıldığında barışa karar verirken zayıf olan, vehim derecesinde kalan olumsuz ihtimallere kulak asmadan Allah'ın izin ve emrine dayanıp güvenmeyi ifade ediyor.
62,63. Yok, eğer sana hile yapmak isterlerse seni yardımıyla ve mü'minlerle destekleyen ve mü'minlerin kalplerini birbirlerine ısındıran O Allah kesinlikle sana yeter. Yoksa sen, yeryüzünde olan her şeyi harcasaydın bile onların kalplerini birbirlerine ısındıramazdın.
Enfal isminin manası ganimet, savaş ganimetidir. Ganimet düşmanlardan alınan mal ve mallar anlamına gelmektedir. Bağışlar ve hibeler anlamlarına karşılık gelmektedir. Enfal Kuran'da geçen 8. surenin ismidir ve 75 ayettir.
Eğer Allah'a ve bir de hak ile bâtılın ayrıldığı, iki ordunun karşılaştığı gün, kulumuza indirdiğimize iman etmişseniz biliniz ki, savaşta elde ettiğiniz ganimetlerin beşte biri Allah'a, Peygamber'e, yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmış olanlara aittir. Allah, her şeye gücü yetendir.
Her zorluğun ardında bir kolaylık vardır, buyrulduğundan başımız sıkıştığında her ne olursa yolumuz hep Allah'u Teala Hazretlerine çıkır, yardım ancak ondandır. Diğerleri sadece vesile olur. Kul sıkıştığında Hızır yardıma gelirya , gelen yardım ilahidir, Rabbim katındandır.
30: Hani bir zamanlar kâfirler ya seni tutuklayıp hapsetmek veya öldürmek ya da yurdundan zorla çıkarmak için bir takım tuzaklar kuruyorlardı. Onlar böyle tuzaklar hazırlayadursunlar, ama Allah da onların tuzaklarına karşılık verecektir. Çünkü Allah, tuzak kuranlara en güzel karşılığı verendir.
60: Ey mü'minler! Düşmanlarınıza karşı bütün imkânlarınızı seferber ederek kuvvet hazırlayın ve beslenmiş, eğitilmiş savaş atları yetiştirin. Böylece, Allah'ın düşmanlarını, sizin düşmanlarınızı ve bunların dışında sizin bilmediğiniz fakat Allah'ın bildiği diğer düşmanları korkutun.
Allah, resulüne gerçeğe uygun rüyasında doğruyu bildirmiştir. Allah izin verirse hiçbir şeyden korkmaksızın, (umrenizi yaptıktan sonra) ya saçlarınızı kazıtarak veya kısmen kestirerek, güven duygusu içinde Mescid-i Harâm'a muhakkak gireceksiniz.
Birinci bölümde, Enfâl sûresi ile ilgili genel bilgiler verilerek sûrede Bedir Savaşı'na yönelik konuları içeren âyetler incelenmektedir. Bedir Savaşı'nda Müslümanlara meleklerle yardım edilmesi, tam bir zaferin kazanılması ve savaşa karşı tutumların incelenmesi durumları değerlendirilmektedir.
20: Allah size, elde edeceğiniz daha pek çok ganimetler va'detti. Şimdilik size bu ganimetleri verdi ve düşman topluluklarının ellerini üzerinizden çekti ki, bütün bunlar, Allah'ın mü'minlere olan va'dinin doğruluğuna bir delil olsun ve sizi her konuda dosdoğru bir yola eriştirsin.
Peygamber ile aralarında kan bağı bulunması daha sonra Hz. Peygamber'in kızı Hz. Fatıma ile evlenmesi, Ehl-i Beyt içerisinde yer alması Hz. Ali'nin Sahâbe arasında ön plana çıkmasında etkili olmuştur.
Hz. Peygamber Bedir kuyularına Kureyşliler'den daha önce ulaştı ve Hubâb b. Münzir'in tavsiyesi üzerine, düşmanın geliş istikametine göre kendilerine en yakın kuyuyu bırakarak diğerlerini kumla kapattırdı. Fakat daha sonra Hz. Peygamber müşriklerin açık bırakılan kuyudan su almalarına izin vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri