Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder.
Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir. Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Çocuklarda görülen ishal olgularının büyük bir çoğunluğu viral gastroenterittir.
Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
İshal, bağırsak hareketlerinde artış ile birlikte görülen, dışkının yumuşak ve sulu bir hal aldığı, gün içinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacına neden bir durumdur. İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır.
İltihaplı dışkılamaya ise tifo ve tifo benzeri hastalıklara salmonella bakterileri neden olabilir. İshale yol açan bakterilerin bir kısmı ve bazı parazitler, dışkının iltihaplı, sümüksü görünmesine aynı zamanda bağırsak duvarını da zedeleyerek damarların kanamasına neden oldukları için, ishal kanlı olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder. Viral Enfeksiyonlar; Pek olası Rotavirüs, Norovirüs veya Adenovirüs gibi virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon türüdür.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli? İshal, üç gün ila bir hafta içerisinde düzelebilmektedir. Bir haftadan fazla süren ishal, hastalıklardan, enfeksiyon ya da besin alerjisinden kaynaklı olabilir. Bu durumda farklı bir tedavi yöntemi uygulanması gerekebileceğinden uzman doktora başvurmak gerekmektedir.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Yüksek ateş, sırt ağrısı, bulantı ve kusma, ishal de nadir olarak idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında görülebilir ve sıklıkla böbrekleri de etkileyebilen daha ciddi enfeksiyonlara işaret eder.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede antibiyotiklerin yeri yadsınamaz. Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi.
“Viral enfeksiyon kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız genellikle soğuk algınlığı kaynaklı viral enfeksiyonları 1 hafta içinde geçtiğini ancak bu sürenin viral enfeksiyon türüne bağlı olarak 2 haftaya kadar çıkabildiğini bilmelisiniz.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Probiyotikler ve çinko ishalde iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Antibiyotik tedavisi ise nadiren bazı durumlarda gereklidir. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler ishalin uzamasına yol açabilir. İshal sırasında anne sütü ile beslenmeye ağırlık verilmesi iyileşmeyi hızlandırır.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri