Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Antiseptikler yaranın etrafına sürülür, yara içi temiz su ve serum fizyolojik ile temizlenir. Antiseptik, kirli ve dikiş atılmayacak yaralarda ilk temizlikte yara içine kullanılabilir, sonraki pansumanlarda yara içine sürülmez.
Geniş doku hasarı ya da enfeksiyonu olmayan basit yaralar, genellikle 4-6 hafta içinde iyileşebilir. Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Enfeksiyonlar, yaranın iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir. Bu nedenle, yara bakımı sürecinde enfeksiyon kontrolüne özellikle dikkat edilmelidir. Enfeksiyon kontrolü, yaranın düzenli olarak kontrol edilmesi ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığının kontrol edilmesi anlamına gelir.
El Yaralanmalarında Enfeksiyon. Yaraların enfekte olması vücutta ciddi hasarlara yol açabilir. Enfekte yara mikrop kapma ihtimali olan yaralar anlamına gelmektedir. Enfeksiyon yaranın iyileşmesini geciktirerek doku ve hücre kaybına neden olur.
Tüm açık yaralar kontaminasyona müsaittir ve enfeksiyon riski taşır. Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür.
Yara yeri ve açık yaranın yıkanması birçok zaman izotonik solüsyon veya steril su ile yapılmasına rağmen enfeksiyon riski açısından musluk suyu ile yıkamaya üstünlüğü yoktur. Bu nedenle açık yaralar rahatlıkla musluk suyu ile yıkanabilmektedir.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Yara bölgesinde şişlik ve kızarıklık oluşması, Yaradan akıntı gelmesi, Yarada iltihap oluşması, Vücut ateşinin yükselmesi enfeksiyon belirtisi olabilir.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Enfeksiyona karşı antibiyotik kullanımı: Bazı durumlarda lokal yara bakımı ile enfeksiyon gelişimi önlenemez ise doktor gözetiminde ve yarada üreyen bakteri tespit edildikten sonra antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Yaranın mikroplarla enfekte olması halinde uygun antibiyotik ya damar yoluyla ya da ağızdan verilir. Antibiyotiğin yara üzerine doğrudan veya çeşitli merhemler içinde verilmesi uygun değildir. Yaranın üzerini kapatmak yani pansuman yapmak için kullanılan çok çeşitli yara bakım malzemeleri bulunmaktadır.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Enfeksiyon riski yüksek yaralar şunlardır:
Gecikmiş yaralar (6 saatten fazla), Dikişleri ayrılmış yaralar, Kenarları muntazam olmayan yaralar, Çok kirli ve derin yaralar, Ateşli silah yaraları, Isırma ve sokma ile oluşan yaralar.
Parçalı Yara : İnsan vücudunda dokularda çekme etkisi durumunda oluşan yaralardır. Çekilen doku ile ilgili tüm organlar ve saçlı deri zarara uğrayabilir. Kirli Yara (Enfekte Yaralar) : Mikrop kapma ve enfeksiyon oluşma riski yüksek olan yaralardır.
Enfeksiyonun şiddeti nedir? kokulu, renk değişikliği olan, kırılgan granulasyon dokusu içeren, ağrılı ve sert lezyonlar) ile uygun antibiyotik dışı yara bakım tedavilerine rağmen iyileşme göstermeyen yaralara kültür sonuçlarına göre kısa süreli antibiyotik tedavisi verilebilir.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Yara temizliği gazlı bez kullanılarak yapılır. Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri