Peygamber, münâfıklara karşı ihtiyâtı elden bırakmamıştır. Onların daha ciddi, telâfisi kabil olmayacak herhangi bir eyleme geçmemeleri için, son derece dikkatli olmuştur. Şefleri bulunan Abdullah İbnu Übey'i ehemmiyeti büyük olan her bir askerî seferde, adamlarına komutan olarak yanında beraber bulundururdu.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Peygamber şöyle özetliyor: “Dört özellik kimde bulunursa tam katışıksız münafıktır: Kendisine emanet verildiği zaman ihanet eder, konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, birine düşman olduğunda ilkesiz davranır.” Öyleyse iki kategoriyi de (inanç ve amel) derleyerek münafıkların genel ...
Bir kısım münafıklar kendi hallerindedir. Böyleleri ikaz ve irşat edilmeli, dillerindeki imanın kalplerine inmesi sağlanmalıdır. Bir kısmı ise, müslüman görünmekle birlikte İslâm aleyhine çalışır. Bunlara karşı uyanık olmalı, ayrıca başkalarını da uyarmalıdır.
Huzeyfe (r.a), sevgili Peygamberimizin bazı özel bilgileri kulağına fısıldadığı özel bir sahabedir. Peygamberimiz (s.a.v) cemaatinde bulunan gizli münafıkların listesini Hz. Huzeyfe'ye vermişti.
İlgili 20 soru bulundu
Başka bir ifadeyle münafık, kimsenin olmadığı ya da görmediği yer ve zamanda namaz kılmayan, riyakar ise en güzel namazını insanlar arasında kılan kişidir.18 Kısaca her münafığa mürai dense de her müraiye münafık denemez. Münafıkların namaz konusundaki bir başka özellikleri de onların üşenerek namaz kılmalarıdır.
Meselâ bir hadiste münafıklık alâmetleri yalan söylemek, sözünde durmamak ve emanete hıyanet etmek şeklinde özetlenmiştir (Buhârî, “Îmân”, 24; Müslim, “Îmân”, 107-108).
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Hadislerde münâfıklar iki sürünün ortasında durup nereye katılacağını bilemeyen koyuna benzetilmiş; özellikle yalan söylemek, sözünde durmamak ve emanete hıyanet etmek münâfıklık alâmeti olarak zikredilmiştir.
Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
Müslümanların nispeten güç kazanmaya başladığı Medine döneminde ortaya çıkan ve bir taraftan Müslümanların gücünden istifade etmeye çalışan, diğer taraftan müşriklerle gizli işbirliği yapanlara Kur'an, “münafık” ismini vermiştir.
Yani bu ayetlerde şöyle denilmiştir: Ey putperestler, ey kâfirler, ey müşrikler; ahiret âleminde size hiçbir şefaat fayda sağlamayacaktır. Tapındığınız sahte ilahlar sizinle beraber ateş yakıtı olacak. Çünkü şefaatin ilk şartı şudur: Ancak imanla ölmüş olanlara şefaat müsaadesi verilecektir.
GERÇEK TÖVBE HALİ
İnsan günah işler. Ama mü'min pişman olur. Münafık pişman olmaz ve bilâkis günahıyla iftihar eder, günahını savunur. Münafığın bu durumu günahı günah saymadığındandır, âyeti ve hadisi hafife aldığındandır.
- Çünkü büyük günah işleyen kâfir olmaz. mealindeki ayette yer alan “zalim” kavramını münafıklara yorumlamışlardır. Buna göre, buradaki “zalim” kâfir demektir ki, Vakıa suresindeki “kitabı solundan verilenler” ile aynıdır. Muktesid olanlar ise, Vakıa suresindeki “kitabı sağından verilenler” karşılığıdır.
Verdiği sözde durur, emanete hıyanet etmez. İnsanları birbirine düşürecek, her türlü söz ve davranıştan kaçınır. İnsanlara darılmaz, dargınları barıştırır. İki yüzlülükten sakınır, özü sözüne uygun dosdoğru olur.
Yalan söyleyen münafık değildir, fakat münafıklık alametinden birini işlemiş olur. [Münafık kelimesinin iki manası vardır. Birinci manası kâfir demektir. İkinci manası, dışı içine uymayan, iki yüzlü demektir.
Münafıklık yolunu seçerek Müslüman gibi göründüler ve inkârlarını gizlediler. Medine münafıklarının başı Hazrec kabilesinden Abdullah bin Ubey bin Selûl'dür. Bunun dışında Hazrec kabilesine mensup başlıca münafıklar Adiy bin Rabia, Suveyd, Zeyd bin Amr, Ukbe bin Kadim idi.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
Tevbe Suresi, 67. ayet: Münafık erkekler ve münafık kadınlar, bazısı bazısındandır; kötülüğü emrederler, iyilikten alıkoyarlar, ellerini sımsıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unuttular; O da onları unuttu. Şüphesiz, münafıklar fıska sapanlardır.
TDK'de münafık sözcüğü ' bir olguya inanmadığı halde inanıyormuş gibi davranan kimse' olarak tanımlanmaktadır. Nifak kelimesinin ek almış hali olduğundan, sorun çıkartan; davranışları ile kuşku yaratan kişi olarak açıklanabilen bir anlamı da bulunur.
Ancak peygamberlerin tebliğ ettikleri din, ilâhî vahiy ve mesajlarla ilgili ne haberlerinde, ne sözlerinde, ne fiillerinde ve ne de hallerinde küçük de olsa hiçbir hatanın vaki olmadığı unutulmamalıdır. Peygamberlerin hata yapıp yapmadıkları aslında bizi doğrudan ilgilendiren bir konu değildir.
“Allah münafık erkeklere, münafık kadınlara ve kâfirlere içinde ebedî kalacakları cehennem ateşini hazırlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri