İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
İnflamasyon (iltihap), tahriş, yaralanma veya infeksiyona karşı vücudun tepkisi anlamına gelen tıbbi terimdir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Kandaki iltihap, zamanında tedavi edilmez ve müdahale edilmezse öldürücü sonuçlara yol açabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Apsede fuluktiasyon denilen elle muayenede yumuşak olarak hissedilen derinin inceldiği gözlenen ve yüzeye doğru kabarık olan apse saptandığında artık bu apsenin içerisinde iltihap olduğu düşünülür. Bu iltihabın mutlaka boşaltılması gerekir. Sonrasında da mutlaka antibiyotik tedavisi başlanır.
Vücutta oluşan iltihap, çeşitli enfeksiyonlar, yaralanmalar veya doku hasarları sonucunda başlayan doğal bir savunma mekanizmasıdır. Bu reaksiyon, organizmanın patojenlere ve zararlı maddelere karşı kendini korumasına yardımcı olur ve iyileşme sürecini başlatır.
Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı verdiği bir reaksiyondur. Bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona aşırı tepki vermesi, vücudun kendi doku ve organlarına saldırıp, zarar vermesine neden olur ve bu da ölüme dahi yol açabilir.
İltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Vücuttaki birçok iyileşme sürecinin temelinde inflamasyon oluşması yer alır.
Akut iltihaplar tedavi edilmezse zamanla kronikleşiyor. İltihap, müdahale edilmediği takdirde çene kemiğini delerek yumuşak dokuya yayılıyor. Bu durum, ağız içinde ve dışında şişlik meydana getiriyor.
CATOXFEN'in etken maddesi ketoprofendir. Ketoprofen, ağrı kesici ve iltihap giderici (antiinflamatuvar) etkiye sahip steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) grubundandır. CATOXFEN, 2 ml'lik şeffaf ampul içerisinde, renksiz berrak, saydam enjeksiyonluk çözelti şeklindedir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Enfeksiyonun belirtileri, sebep olan mikroorganizmaya bağlı olarak çok çeşitlilik gösterir. Enfeksiyonun en yaygın görülen belirtileri şu şekildedir; Ateş, Bulantı
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Enfeksiyonlar, mikroorganizmaların vücudu istila etmesi ve çoğalmasıyla meydana gelir. Vücut, çoğalan mikroplara karşı bağışıklık tepkisi geliştirir. Bağışıklık sistemi, antikorlar ve beyaz kan hücreleri gibi savunma mekanizmalarını kullanarak mikroplarla savaşır.
VASKÜLİT VE DAMAR İLTİHAPLARI Vaskülitler, damarlarımızın iltihaplanmasıdır. İltihap kelimesini görünce aklımıza MİKROPLAR gelir ama burada mikrop yoktur. Sanki mikrop varmışcasına, vücudumuzun kendi savunma sistemi yani askerleri damar duvarına saldırırlar ve orayı yok ederler.
Kemik iltihabı yani osteomyelit, bakteri veya mantarların neden olduğu enfeksiyonların kan dolaşımı yoluyla ya da yakın dokulardan yayılarak kemiğe ulaşması sonucu kemikte oluşan ağrılı enfeksiyondur. Kemik kaybına yol açabilecek şişme gibi belirtilerle görülen kemik iltihabı, ilaç kullanımı sonucunda düzelebilir.
Kıl kökünün sürtünme ya da basıya bağlı olarak hasarlanması sonrasında o bölgede mikroorganizmaların çoğalarak iltihap oluşturmalarına bağlı gelişir. En sık boyun, kasıklar, sakal bölgesi ve genital bölgede görülür. Sıklıkla etken bakterilerdir, bununla birlikte mantarlar ve virüsler de folikülit yapabilir.
Kıl kökü iltihabı vücudun kıl bulunan herhangi bir bölgesinde meydana gelebilse de kasık, dirsek içi, diz arkası ve koltuk altı gibi eklem yerlerinde görülme ihtimali daha fazladır.
Bakteriler veya mantarlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilen kemik iltihabı; kırıklar, yaralanmalar, cerrahi operasyonlar veya vücudun farklı bir yerinde bulunan enfeksiyonların kan yolu ile kemik iliklerine ulaşmasından kaynaklı olarak meydana gelebilir.
10 ile 40 mg/L arasında: COVID-19 veya solunum yolu enfeksiyonu gibi daha şiddetli veya orta dereceli enfeksiyonları bildirebilir. 40 mg/L'den fazla: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun varlığını işaret edebilir. 200 mg/L'den fazla: Kişiyi hayati tehlikeye sokan ciddi bir durum olan sepsisi gösterebilir.
Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar. Sepsis tedavi edilmediği takdirde hızla ilerleyerek hayatı tehdit edici olabilir; dolaşım yetmezliği ve şoka yol açarak ölümle sonuçlanabilir.
Herhangi bir hastalık veya enfeksiyon şüphesi ile sağlık taraması yapılırken, CRP testine mutlaka yer verilir. Normalden belirgin şekilde yüksek çıkan CRP değerlerinde vücutta bir iltihaplanmanın söz konusu olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri