Unumsu ve mumlu patatesler. Unumsu patatesler piştiğinde ağızda kuru ve kum tanesi gibi bir tat bırakır. Bu patateslerde nişasta oranı %22'ye kadar çıkar. Bu tür patatesin en tanınmışı sarı patatestir ve kızartma için en uygun patatestir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Bu nedenle gerek üretim ve gerekse tüketim aşamasında patates çeşitleri cips veya parmak patatese (kızartmaya), yemek yapımına ve nişasta üretimine elverişliliğine göre sınıflandırmak gereklidir. Kızartma veya cips olarak kullanılacak patatesin, parmak patates (kızarmış patates) ve cips veriminin yüksek olması istenir.
Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde üretilen patatesler, yurt içi ve yurt dışında ilgi görürken, kızartmalık ve yemeklik olarak iki şekilde üretim yapılıyor.
Patateslerimizi kızartmak istediğimizde bir tabağa alalım, 5 dakika kadar bekletip birbirine yapışanlar varsa ayıralım. Patateslerin üzerine un serpiştirelim ve karıştıralım. Bol miktarda kızdırdığımız sıvı yağa patateslerimizi koyalım ve yüksek ateşte altın rengini alıncaya kadar kızartalım.
Agria yüksek kuru madde içeriği ve uzun oval yumru şekliyle parmak patates ve cips sanayi için çok uygun bir çeşittir. Agria uzun süreli depolamada kalitesini koruyan bir çeşittir. Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Patates üreticisi Ekrem Koç, AA muhabirine, nisan-mayıs döneminde ekilen agria cinsi patateslerin toplanmaya başlandığını söyledi.
Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür. Nişasta oranı azdır ve ince kabukludur.
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Fakat ürünlerin kızartılması noktasında, kullanılan fritöz tencerenin önemi büyüktür. Kaliteli bir alüminyum kızartma tenceresi kullanarak, iyi standartlarda akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
parlak altın sarısı bir renk olarak tencereden çıkar. bir de yağ çekmez. yani upuzun dilimleri kızartıp tutunca eğilmez, sünger gibi olmaz. eğer kızartma tavasından parlak sarı renkte inmiş, sert, çıtır halde patateslere rastlarsanız agria yiyorsunuz demektir.
Ayçiçek yağını tencereye ekleyip kızdırın. Kızan yağa dondurulmuş patatesleri ekleyip kızartın. Her aşamada kızaran parçaları peçete serili bir tabağa aktarın.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
pomfrit > patates kızartması (yabancı dilden çeviri ama olsun, yine de bir tek izmirliler kullanıyor.)
Ödemiş patatesi yemekleriniz ve kızartmalarınız için uygun ve çok lezzetlidir. Kabuğu incedir ve kolay soyulur. Kabuklu olarak da tüketilebilirsiniz. Nişastasını almak için iyice yıkayıp daha sonra kızartmanız tavsiye edilir.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Patatesleri soyup ince ince dilimliyoruz. Sonra patatesleri yıkayıp bol suyun içinde 2 tatlı kaşığı tuz atıp bir saat kadar suda bekletiyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip suyunu çekmesini bekliyoruz ve bol kızgın yağda kızartıyoruz. Dışarda yemeye son afiyet olsun!
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri