Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Yüksek enflasyon, tüketici fiyatlarının artmasıyla birlikte doların satın alma gücünü azaltır. Bu durumda, yatırımcılar ve uluslararası piyasalar dolar yerine diğer para birimlerine yönelebilir, dolar talebi azalabilir ve doların değeri düşebilir.
Enflasyon düşse de dolar düşmeyecek
Oysa enflasyonun düşmesi fiyatların gerilemesi demek değildir.
Enflasyonun arttığı dönemlerde döviz fiyatlarında da artış meydana gelir. Başta dolar ve euro gibi yabancı para birimlerinden olmak üzere döviz almak ve paranın değeri yükselişe geçtiğinde elinizdeki dövizi satmak sizi enflasyona karşı korur.
Döviz kurlarında meydana gelecek değişim, ülkeler arasında mal, hizmet ve sermaye akımları yanında, büyüme ve enflasyon gibi değişkenler üzerinde de etkiler yaratmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar.
Tersine, talep azalırsa değer de düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolara olan talep artar.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Dolar Neden Düşer? Sadece ABD Merkez Bankası'nın basabildiği ve dünyanın rezerv para birimi olan doların değerinin düşmesini sağlayan en büyük etken dolar arzındaki artış ve Fed'in faiz oranlarını düşürerek dolar cinsinden borçlanma maliyetini düşürmesidir.
Merkez Bankası, kur politikası uygulamalarını, para politikası hedeflerine uygun olarak belirlemektedir. Uygulanan para politikasının değişmesi durumunda, kur politikasında da değişikliğe gidilebilmektedir.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir. Faizlerin düşmesi, TL'ye olan talebi azaltarak döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır.
Yatırımcıların daha yüksek getiri elde etmek amacıyla dolardan başka para birimlerine yönelmesi, dolara olan talebi azaltır ve bu da doların değerinin düşmesine neden olabilir.
Altı ay sonrası için kur tahmini
Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında, Türk Lirası'nın geçen yılın en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu hatırlatan ajans, altı ay sonrası için dolar/TL kurunun 21,68 olarak beklendiğini yazdı.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
Veriler Aralık ayında yıllık enflasyonun 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi. Çekirdek enflasyon göstergeleri de hafif de olsa beklentilerin üzerinde geldi. ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Türkiye'deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmekle görevli olan kurum, Merkez Bankasıdır. Merkez Bankası, aşağıdaki amaçlar doğrultusunda Ülkemizdeki rezervleri saklı tutar: Para ve kur politikalarına olan güveni sağlamak ve bu politikaları desteklemek.
Merkez Bankası, kamu bankaları Dolar/TL'ye müdahale ediyor.
Para kurulu düzenlemeleri sabit döviz kurlarının en yaygın aracıdır. Para kurulu, merkez bankalarının rezervleri tükenmeden para talebindeki şoklarla başa çıkmalarına izin verdiği için sabit kur olarak kabul edilir.
2013 ve 2014 yıllarında ardı ardına yaşanan siyasetteki huzursuzluğun dolara yansıması sert oldu. 17 Aralık 2014'te 1 dolar 2,37 TL'ye kadar yükselerek rekor kırdı.
Eğer bir ülkenin ithalatını yapacak kadar döviz geliri yoksa o zaman o ülkede faizler yükselecek, artan faizden yararlanmak için döviz girişi olacak demektir. Döviz girişi arttıkça TL değerlenir ve bu kez ithalat (TL cinsinden) ucuzlayacağı için ithalat artar.
Japon Yeni'ndeki bol sıfırlar ülke ekonomisini destekler ve ihracatı kolaylaştırır. Japonya'nın genel ekonomik tutumu ihracata dayanır ve bu nedenle Japon Yeni fiyatı bilerek düşük tutulur.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir. Zaten devleti yöneten iktidarlar da bu faydayı sağlamak üçün enflasyonist politikalar izler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri