DASK Enflasyon Koruması Teminatı Nedir? DASK poliçesine eklenebilecek enflasyon koruması klozu ile eşyaların veya gayrimenkullerin değeri, bir yıl içinde yaşanabilecek fiyat artışlarına karşı güvence altına alınır.
Enflasyon Klozlu Poliçe nedir? Sigortalı değerleri enflasyona karşı korumak amacıyla uyguladığı bir poliçe türü de Enflasyon Klozlu Poliçe'dir. Bu uygulamada bir önceki yılın enflasyon oranı göz önüne alınarak, muhtemel enflasyon karşısında sigorta bedelinin değerini koruması sağlanıyor.
Enflasyonun düşmesi durumunda, bazı mal ve hizmetlerin fiyatları düşebilir. Bunun nedeni, talep ve arz dengesinin etkilenmesi ve piyasada rekabetin artması olabilir. Daha düşük talep, satıcıları fiyatları indirmeye teşvik edebilir.
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
İlgili 28 soru bulundu
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir. Zaten devleti yöneten iktidarlar da bu faydayı sağlamak üçün enflasyonist politikalar izler.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti.
ÜFE ve TÜFE enflasyonu farklılaşıyorsa, literatürün önerdiği gibi optimal para politikası TÜFE enflasyonu yerine ÜFE'yi hedeflemelidir. Geçişkenlik, farklı aşamalarda gerçekleşir. Yani, TÜFE'si yüksek olan ülkeler aynı zamanda ÜFE'si yüksek olan ülkelerdir, ancak bunun tersi de geçerli olabilmektedir.
2023 yılı Ağustos ayında TÜFE yüzde 9,09 oranında artmıştır. Ağustos ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 11,11 puan artarak yüzde 58,94 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
YENİ DEĞER KLOZU
Sıfır km. aracın, poliçe süresi (maksimum 12 ay ) içinde tam hasara (yanması, çalınması ve pert olması) uğraması durumunda ödenecek tazminat, aracın marka, model, tip ve aksesuar özellikleri aynı olan yenisinin hasar tarihindeki anahtar teslim satış fiyatı üzerinden tazminat ödenir.
Yeni Değer Klozu:
Poliçe süresi içerisinde meydana gelen bir kasko hasarı nedeniyle aracın tam ziya sayılması durumunda ödenecek tazminat miktarı; 1 yıl süre ile aracın marka, model, tip, aksesuar gibi özellikleri aynı olan yenisinin, piyasada ilan edilmiş olan anahtar teslim satış fiyatı olacaktır.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
TÜİK Kurumsal. Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %8,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %78,51 arttı.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %19,31 ile konut oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,92 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 oldu. Memur ve emekliye yapılacak zam oranını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 olarak gerçekleşti.
TÜİK'in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 oldu! TÜİK'e göre yıl başından bu yana fiyatlar yüzde 49,9 arttı! Son üç ayda (temmuz-ağustos-eylül) fiyatlar yüzde 25,1 arttı! Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına yapılan zam ilk üç ayda eridi.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Enflasyon genel olarak para arzı ile talep ve arz dengesi arasındaki ilişkilerin sonucunda ortaya çıkar. Talep tarafında yaşanan artışlar, talep enflasyonuna neden olurken, arz tarafındaki sıkıntılar arz enflasyonuna yol açabilir.
Enflasyon hedefleri Merkez Bankası ve Hükûmet tarafından üç yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde birlikte belirlenir ve ilan edilir. Ancak, söz konusu hedeflere ulaşılmasında uygulanacak para politikasını ve kullanılacak para politikası araçlarını belirleme yetkisi yalnızca Merkez Bankasının sorumluluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri