Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir. Fiyatlarla beraber gelirler ve harcamalar da artarsa, enflasyon artar.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Enflasyon ekonomideki aşırı arzdan kaynaklanırken diğer herhangi bir meta gibi, fiyatların da arz ve talepleri belirlenir. Çok fazla arz varsa, o şeyin fiyatı düşer. Eğer bu şey para ise, çok fazla para kaynağı paranın değerini düşürür ve sonuç itibariyle her şeyin fiyatı yükselir.
Yıllık ortalama fiyatlar ise 12 ayın fiyatlarının toplanarak 12'ye bölünmesiyle bulunur. Ortaya çıkan sonuç bir önceki yılın değerleriyle karşılaştırılır ve artış miktarı hesaplanarak yıllık enflasyon hesaplanır.
İlgili 18 soru bulundu
Yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE)
Enflasyon oranına bağlı olarak fiyatlar az veya çok artacaktır. Ancak eksi enflasyon olmaz ise ürün ve hizmetlere mutlaka zam gelecektir. Eksiye düşmediği sürece enflasyonun düşmesi fiyat artışının yavaşlamasıdır.
Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek. Bu durumda da memur 1997'nin ikinci yarısında yüzde 9'a yakın bir reel gelir kaybına uğruyor.
Enflasyon genel olarak para arzı ile talep ve arz dengesi arasındaki ilişkilerin sonucunda ortaya çıkar. Talep tarafında yaşanan artışlar, talep enflasyonuna neden olurken, arz tarafındaki sıkıntılar arz enflasyonuna yol açabilir.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Kredi değerlendirme kuruluşu S&P'den Türkiye açıklaması geldi. S&P'nin Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi.
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır. Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir.
Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerindeki sürekli bir artış olarak tanımlanır. Dolayısıyla, enflasyonun düşmesi, fiyat artışlarının yavaşlaması veya durması anlamına gelir. Enflasyonun düşmesi durumunda, bazı mal ve hizmetlerin fiyatları düşebilir.
Enflasyon oranı Türkiye'den yüksek olan iki ülkeyse dünya enflasyon sıralamasında birinci olan Venezuela ve üçüncü sıradaki Arjantin.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 7,32) göre bir önceki ay yüzde 47,83 olan yıllık enflasyonun yüzde 56,37'ye çıkacağı hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 61,01'den 65,51'e yükseldi.
ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 181,37
ENAG'a göre Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 5,86 arttı. 2022'nin başından bu yana ise bu oran yüzde 91,62 oldu.
Deflasyon, enflasyonun zıt anlamı olacak şekilde fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade eder. Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir.
Enflasyon, temelde genel fiyatların artış hızı olarak özetlenebilir. Hiperenflasyon ise bir ekonomideki hızlı, aşırı, uzun süreli ve kontrol dışı fiyat artışlarını belirten bir kavramdır. Hiperenflasyonun varlığından söz edebilmemiz için, yıllık enflasyonun %200'ün üzerinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Hiperenflasyonun en önemli nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez Bankası bağımsız olmayan devletlerde para politikasını da hükûmet yönetir. İşte bu noktada hükûmetin maaşların ödenmesi, yatırım ya da bütçe açığının kapatılması için kontrolsüzce para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden olur.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Sıfır faiz, yıllık enflasyon oranının %0 seviyelerinde olması anlamına gelir. Japonya ve Almanya uzun bir süre sıfır faiz politikasıyla devam etmiştir. Sıfır enflasyon ve faiz, insanları harcama yapmaktan alıkoyar ve mevcut durumun aynı şekilde devam edeceği algısını güçlendirir.
Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri