Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar için uygulanan yüzde 18 KDV oranı yüzde 8'e düşürülecek. Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.
Buna göre, gıda ürünleri 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürürlüğe girdiği 14.02.2022 tarihinden önce teslim edilmiş ise %8, bu tarih ve sonrasında teslim edilmiş ise %1 oranında KDV uygulanacaktır. hallerinde, KDV oranının %8 olarak uygulanması gerekmektedir.
Bu nedenle kebapçı, pizzacı, balık-ekmekçi gibi işletmelerin ürünlerini işletmeye ait mekanda servis yapılarak ya da servis yapılmadan alıcılara doğrudan ya da işletmeye ait elemanlar tarafından paket olarak tesliminde %10 KDV oranı uygulanır.
2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak açıklandı. 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
İlgili 29 soru bulundu
KDV oranı %1 olan ürün grubunda ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yemek bedeli %8'lik KDV kapsamında olduğu için önceden bu tutar 118,80 TL olarak hesaplanıyordu. Bu oranın %10 olarak güncellenmesinden sonra 2023 günlük yemek bedeli, KDV dahil 121 TL oldu.
Kapsam: 13.02.2022 tarih ve 31749 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmış ve gıda ürünlerin için KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir.
Lokanta, restoran, kafeterya gibi işletmeler (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerler hariç) tarafından yerinde sunulan (ayakta sunulması dahil) yeme-içme hizmetleri, yüzde 8 KDV'ye tabidir.
13.02.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile ÖTV'ye tabi olanlar dışındaki tüm gıda ürünlerinde KDV oranı %8'den %1'e düşürülmüştür.
Aşağıda bu üç KDV oranı için ürün ve hizmetler örnek olarak verilmiştir: %1: Buğday, unlu mamuller ve ekmek gibi temek tüketim ürünleri. 150 m2'ye kadar olan konutlar, fidanlar ve tohumluklar bu kategoride yer alır.
3) %1 KDV oranı, kapsama giren ürünlerin hem yurtiçindeki tüm safhalardaki (toptan, perakende, vb.) teslimlerinde ve hem de ithalatta da uygulanacaktır.
7 Temmuz tarihinde yayımlanan ve bugün (10 Temmuz 2023 tarihinde) yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8 olan indirimli oran yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye yükseltildi.
KDV 2 nasıl hesaplanır? KDV2'nin hesaplanmasının KDV 1'den farkı yoktur. Sadece ödeme yükümlülüğü nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunlar pirinç, makarna, et, balık, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri, şeker ve şekerli ürünler, çay, kahve, su gibi insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır.
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
Fakat, KDV indirimleri iktisatta aşina olduğumuz fiyat yapışkanlığı nedeniyle çoğu kez fiyatlara indirim olarak yansımaz. Bu nedenle, KDV indirimleri çoğu kez nihai tüketiciye değil, bu malları üreten ve/veya satanlara yarar sağlar.
E fatura birçok farklı alanda kullanılır. Son düzenlemeyle birlikte restoran, kafe ve bar gibi yerlere de e fatura zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk Resmi Gazete 'de yayımlandı.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL günlük yemek ücreti verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden istisna tutulur.
%18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Uygulamada kolaylık olması için GIDA MADDESİ Satıcıları; 14/02/2022 den önce % 8 oranı uyguladıkları Mallar için 14/02/2022 tarihinden itibaren % 1 Oranında KDV uygulayacaktır.
Bu değişiklik, gıda maddelerinin II sayılı listeden I sayılı listeye alınması suretiyle yapıldı. Gıda maddelerinin toptan mı perakende mi satıldığına göre oran tespitine de son verildi. Böylece toptan ticaret ve perakende ticaret aşamalarının tümünde gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1'e indirilmiş oldu.
7 Temmuz 2023'te açıklanan bu karar 10 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Güncel KDV oranları ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Deprem harcamalarının finanse edilmesi için Meclis'e sunulan yasa teklifiyle tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarıldı. Habertürk yazarı Rahim Ak'ın aktardığına göre satış fiyatı üzerinden hesaplanan efektif KDV oranı da yüzde 15,25'ten yüzde 16,67'ye çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri