Enflasyonun tek haneye düşmesi genellikle olumlu bir işaret olarak kabul edilir ve birkaç olası etkisi vardır: Satın Alma Gücü Artar: Enflasyonun düşmesi, tüketici satın alma gücünün artmasına yol açabilir. Çünkü fiyatlar artık hızla yükselmiyor ve insanlar daha fazla mal ve hizmet satın alabilirler.
Hedefimiz, enflasyonu 2026 sonunda tekrar tek haneye düşürebilmek.
Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilebilmesinde ise 1997'de merkez bankasının bütçe açıklarını para basarak finanse etmeyi bırakmasının ve 2000'li yıllarla birlikte bütçe açıklarının ortadan kaldırılmasının anahtar bir role sahip olduğu söylenebilir.
Enflasyonun düşmesi genellikle fiyatların da düşmesine neden olabilir, ancak bu durum tamamen tek bir faktöre bağlı değildir. Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerindeki sürekli bir artış olarak tanımlanır.
Eksi enflasyon, tüketicilerin satın alma gücünü artırabilir ve fiyatların düşmesiyle beraber tasarrufları ve harcamaları teşvik edebilir. Bununla birlikte, uzun süreli eksi enflasyon, ekonomik durgunluğa ve talep eksikliğine işaret edebilir, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.
İlgili 18 soru bulundu
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Para arzının azalması, tüketici harcamalarını ve talebi düşürebilir, bu da enflasyonu aşağıya çekebilir. Mali Politika Ayarlamaları: Hükümetler, bütçe politikalarını ayarlayarak harcamalarını kontrol edebilirler. Harcama azaltmaları veya vergi artışları, talep baskısını düşürebilir ve enflasyonu sınırlayabilir.
Kredi değerlendirme kuruluşu Standart Poors'un (SP) Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda düşüş sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi. Gill, enflasyonun bu yıl için yüzde 40 civarında kalabileceğini belirtti.
Belirsiz enflasyon veya sürünen enflasyon: Özelliği fiyat yükselişlerinin yavaş bir tempo izlemesidir. Bu çeşit enflasyonda, para kıymetinin bir yıldan diğerine kaydettiği düşüklüğü çok defa faiz haddi telafi edebilir. Sürünen enflasyon, %3- %8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak. Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz.
2024 sonu enflasyon tahmini %36'ya çıktı! 2025 sonu enflasyon %14'e indi!
Birçok kişinin düşündüğünün aksine yüksek enflasyon ve yüksek kur herkese zarar vermez, bazı kişi ve kesimlere de ciddi yarar sağlar. Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Faiz Artırımının Enflasyona Etkisi
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Bu şekilde üretim sürdürülebilir şekilde artar. Merkez Bankası'nın büyümeye verebileceği en değerli katkı budur. Enflasyon yüksekken politika faizini düşürmek ise daha yüksek enflasyon yaratacağı için uzun vadeli piyasa faizler düşmez, bilakis artar. Bu durum yatırım iştahını, harcamaları ve üretimi azaltır.
Enflasyon ve faiz arasında karmaşık bir ilişki vardır. Genel olarak, yüksek enflasyon dönemlerinde faiz oranlarının artması beklenirken, düşük enflasyon dönemlerinde faiz oranlarının düşmesi beklenir. Yüksek enflasyon dönemlerinde merkez bankaları faiz oranlarını artırarak para arzını kısabilir.
Enflasyonun arttığı dönemlerde döviz fiyatlarında da artış meydana gelir. Başta dolar ve euro gibi yabancı para birimlerinden olmak üzere döviz almak ve paranın değeri yükselişe geçtiğinde elinizdeki dövizi satmak sizi enflasyona karşı korur.
Raporda, enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıklayan JP Morgan, Türkiye'de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yapacağını, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalabileceğini ve 2022 sonunda yüzde 35'e düşebileceğini öngördü.
Deprem enflasyon üzerinde de 5-6 puan arasında ilave bir artış yaratacaktır. İhracat ve ithalat da olumsuz etkilenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri