Enformel ekonomi, yasa dışı ekonomi, gayriresmî ekonomi, gizli ekonomi diye de adlandırılır. Genel olarak kayıt dışı ekonominin, mal ve hizmet üretimine konu olmasına karşılık ekonominin geleneksel ölçüm yöntemleriyle bütünüyle tespit edilemeyen ve GSMH hesaplamalarına yansımayan alanları kapsadığı kabul edilmektedir.
Enformel sektördeki işyerlerinin çoğu zaten yasal olarak kayıtlı olmayıp, vergi vb. yasal kayıt sistemi dışında çalışan işyerleridir. Bu tür kayıtsız işyerlerinde genellikle hem işyeri sahipleri ve hem de bunların yanında ücretli olarak çalışanlar kayıtsız olarak çalışmaktadırlar.
yasal sözleşmeye dayalı olmayan istihdam şekillerinin yaygınlaşması olgusunu tanımlayan enformelleşme kavramının ortaya çıkışı da 1970'lerin başlarına dayanır.
İnformal ekonomi, küçük ölçekli işletmelerin ekonomik alanı olarak tanımlandığında, yasal olmayan yollardan göçmen akışının sağladığı ucuz işgücü ile doğan ve büyük ölçekli firmalardan daha fazla üretim yapan küçük ölçekli firmalarını destekleyerek ihracata dayalı sanayileşme gösteren Hong Kong örneği vardır.
Ekonomik faaliyetlerin fiilen gerçekleşmiş olmasına rağmen bu faaliyetlerle ilgili kayıtların tutulmaması olarak nitelendirilen kayıt dışı ekonomi, kamu idarelerinin denetimi dışında kalan her türlü ekonomik işlem ve faaliyetlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
FORMAL VE İNFORMAL EĞİTİM HAKKINDA BİLGİ
Formal eğitim, okul veya üniversiteler gibi resmi eğitim kurumlarında verilirken, informal eğitim, aile, arkadaşlar veya çevre tarafından verilir. Eğitim, kişilerin hayatlarının her aşamasında önemlidir ve onların toplumda ve iş hayatında başarılı olmasına yardımcı olur.
Otarşi, ekonomik yapının dış yardım almadan ya da uluslararası ticaret yapmadan hayatta kalabildiği ya da faaliyetlerini sürdürebildiği durumlarda geçerlidir. Kendi kendine yeterli ekonomik yapı, dış dünyayla bütün ticaretini durdurursa buna kapalı ekonomi denir.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
Enformel İstihdam
Kapitalist ve işçi arasında gerçekleşen spesifik bir ilişki tarzı olarak 'enformel' en başta istihdam ilişkisinin hiçbir yasal düzenlemeyle dolayımlan- dırılmaksızın vuku bulması ile tanımlanır.
Marjinal sektörler olarak adlandırılan bu sektörler ise işportacılık dışında kayıtlı bir işyeri kurulmasına bağlı kalınmaksızın insanların çalışmasına imkân tanıyan iş sahalarının toplamından oluşmaktadır.
İstihdam güvencesi bir işyerinde başkasına bağımlı olarak çalışan emek sahibinin iş sürekliliğinin sağlanma sı, işçinin ciddî ve objektif bazı nedenler bulunmadığı sü rece işten çıkarilmaya karşı korunması anlamına gelmek-, tedir.
TÜİK işgücü kavramını; referans dönemi içinde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan çalışma çağındaki nüfus olarak tanımlamaktadır. İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir. Özel sektörde işletmenin temel amacı ise kar sağlamaktır.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore), halihazırda dünyadaki sayılı kapalı ekonomilerden birine sahiptir. Önemli kömür madenleri ve zengin mineral kaynakları bulunmasına rağmen, başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve uluslararası yardıma ihtiyaç duymaktadır.
Keynesyen model, fiyatların katı olduğu varsayımı altında, toplam harcamaların milli geliri (reel GSYH) nasıl belirleyeceğini açıklar. Bu unsurlardan herhangi birinin ya da birilerinin artması Toplam Planlanan Harcamayı (AE) artırır.
Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
İnformal rol gerçekleşmesi beklenen görev ve sorumlulukların aksine, bir ekibin birlikte çalıştıkça oluşturdukları izlenimlere dayanarak takım üyesinden beklediği kişilerarası davranış modelidir.
İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir.
Ekonomi içindeki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer almaktadır.
Tarım kapitalizmi ortaçağda yaşanmış olan feodalizmin, ticaret kapitalizmi ise yeniçağda yaşanmış olan merkantilizmin sistemi.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri