Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Yasa ile ÖTV Kanununa göre istisna uygulanarak satın alınmış araçların, 5 yıl kullanıldıktan sonra satılması durumunda satın alanın engelli olup olmamasına bakılmaksızın ÖTV tahsil edilmeyeceği hüküm altına alınıyor.
5 yılını dolduran aracı satmadan tekrar ötv muafiyetli araç almak için maliye açısından yasal bir engel yok, 5 yıl dolunca tekrar ötv muafiyeti hakkı doğar.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
İlgili 17 soru bulundu
Aldığın fiyat X 1.37= Aracın ÖTV'li fiyatı. Kabaca aracın liste fiyatının 29500 olduğunu varsayarsak, 29500/1.37= siz aracı 21500'e almış oluyorsunuz. 29500-21500 = Yani şu an 8.000Lira ötv ödemek durumundasınız. Tabi engelli bir arkadaşımıza satarsanız bu cezayı ödemek zorunda kalmassınız.
ÖTV muafiyetli araçlar satın alındıktan sonra 5 yıl boyunca satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Engelli kişiye ait araçların ödünç verilmesi kesinlikle mümkün değildir, Bir engelli aracının 5 yıl içinde satılması durumunda ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve ödenmesi gerekir. 5 yılını tamamladıktan sonra ise herhangi bir ÖTV ödemesi yapılmadan satılabilir.
Engelli raporu ile alınan araç 5 yıl dolmadan satılamaz; yine de satılmak istenirse, ÖTV istisnalı araç alma hakkı olan bir engelliye satışı yapılabilir. Fakat satış yapan kimse araç alma tarihinden itibaren 5 yıl dolmadığı sürece ÖTV istisnalı uygulamasından yararlanamaz.
engelli raporu ile alınan araçları engelli raporu uygun olan kişilere satmanızda bi sakınca yok ancak siz raporunuzla aldığınız aracı 5 yıldan evel satarsanız ötv indirimli 2 nci bir aracı almak için 5 yılın dolmasını beklemeniz gerekiyor..
Ruhsat yenilemesi tamamlandıktan sonra, 2. el araç satışı nasılsa o şekilde araç satılabilmektedir. Aracın satış bedeli her ne ise fiyat o. Ek bir ötv ödenmemektedir.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
ENGELLİ ARAÇLARININ 5 YIL SÜRE BİTİMİNDEN SONRA ÜZERİNDEKİ HAK MAHRUMİYETİNİ KALDIRMA HK. Diğer hak mahrumiyetlerinin eklenmesi ve kaldırılması Kanun gereği engelli araçlarının tescilinde eklenen “SATILAMAZ” şerhi 5 yılın sonunda ilgilinin başvurusu üzerine herhangi bir belge aranmaksızın noter tarafından kaldırılır.
Engelli raporu ile alınan araçlar özel olduğu için araç ödünç verilmez. Alınan araç 5 yıl süre içerisinde satılamaz. Satıldığı takdirde ÖTV ödemesi yapılır. Fakat 5 yıl sonunda araç istenilen kişiye satılabilir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Araç modeli ve fiyatına bağlı olarak her yıl değişen ÖTV oranları, 2023 yılında da bir değişikliğe uğradı. Bu değişiklik kapsamında araçlarda ÖTV indirimi uygulanıyor. Bu indirim oranları da araç tipine ve fiyatlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
I. 6 Ay 6 Bin Km Geçmedikçe Pazarlama ve Satış Kısıtlaması
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılamasına dair düzenleme, 16/08/2022 tarihli 31025 sayılı Resmî Gazete'de (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220816-12.htm) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Ancak engelli ÖTV indirimiyle alınan otomobillerde 5 yıl boyunca satış işlemi yapılamamaktadır. Aracın satışı yapılsa dahi 5 senelik süre boyunca tekrar ÖTV indirimi hakkından yararlanarak otomobil alımı yapılamaz. 5 senelik zorunlu süre dolmadan otomobilin satılması zaruri durumlarda ÖTV farkı ödenmek zorundadır.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri