Engelliler İçin Araç Park Yerleri ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler. Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. Hava alanlarında,Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
Engelli Araç Sahiplerin ücretsiz araçlı geçiş için detaylar: 1- Araç engelli aracı ise, araç ruhsat sahibi ile araç içindeki engelli kişinin ismi tutuyorsa (araç engelli kişinin üzerine kayıtlıysa) engelli kartında %90 ibaresi aranmaksızın ÜCRETSİZ geçiş yapılabilir.
o) Yol üstü araç park yeri için ayrılması gereken alanın ölçüleri en az 2,5x5,50 metredir. Engelli araçları için 1/30 oranında park yeri ayrılır.
Engelli yerine kimler park edebilir sorunun cevabı bu şekildedir. Bu bölgeye engelli olan bireylerden başka hiç kimsenin park etmemesi gerekmektedir. Günlük hayat içerisinde engellilere ayrılmış olan kısımların yalnızca engelliler tarafından kullanılması gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Özel ve önemli durumlarda bile buna izin verilmez. Doğum, hastalık gibi durumlarda dahi engelli aracının ruhsatta ismi olmayan kişiler tarafından kullanılması cezaya tabiidir.
Büro yetkililerine engelli vatandaşın nüfus cüzdanı, 2 adet vesikalık fotoğrafı, müracaat vasi tarafından yapılıyorsa noter onaylı vasilik belgesi iletilir. İşlem ardından '' engelli araç park kartı alımı başvuru formu'' gerekli sağlık, kimlik ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanarak teslim edilir.
trafik denetlemeye gidiyorsunuz. ehliyet fotokopisi kimlik fotokopisiyle. 5yıl daha geçerli olanı veriyorlar.
Aracın ÖTV indirimli alınan araçlar için Trafik Tescil Şubesine dilekçe ile başvurarak engelli araç park kartı temin edilebilir.
ÖTV Muafiyetli Araçlar Hangileridir? Motor silindir hacmine bakılmaksızın hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 330.800 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep,station wagon gibi taşıtlar ÖTV muafiyeti veya indirimi kapsamındadır.
Sağlık raporunun ardından trafik sigortanız sizin adınıza düzenlenir ve indirimden yararlanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise trafik sigortası indirimden yararlanacak aracı sadece araç sahibi engelli birey kullanabiliyor olması.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Engellilere Ücretsiz Otopark
İSPARK engelli araçlarına, yol üstü otopark alanlarında 3 saat, açık ve katlı otoparklarda ise 8 saat ücretsiz park hizmeti veriyor. 0212 274 20 20 numaralı Hizmet Hattını arayarak kayıt yaptıran vatandaşlar ücretsiz otopark uygulamasından faydalanıyor.
Engelli araç park alanı müracaatı, engelli vatandaşın umumi mülklerinde kendisine ayrılacak özel bir park alanını talep ettiğine dair dilekçeyi hazırlaması ve bu dilekçeyi, nüfus cüzdanını, sağlık kurulundan alınan engelli raporunu, İl Belediye Başkanlığına iletilmesi adımları ile gerçekleştirilmektedir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Eğer aracınızı İSPARK'a kayıt yaptırmadıysanız ister plakanızda amblem olsun, ister park kartınız olsun aracınız engellilere mahsus bir araç olarak gözükmediğinden görevliler sizden tam ücret talep ediyorlar. Kaydınızı yaptırın otomobilinizle özgür park keyfini İSPARK'la yaşayın.
İstanbul'da yaşayan engellilere duyurulur: İSPARK 'ın yeni uygulamasında ruhsatında Engelli aracı yazmayanların araçları ücrete tabi olup ispark'ın veritabanından "engelli aracı" statüsünden çıkarılmaya başlanmıştır.
ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler. Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. Hava alanlarında, Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİYLE ALINAN ARAÇ İÇİN ÖTV ÖDENİR Mİ? Muristen varislere geçiş olacaksa ÖTV ödenmesine lüzum bulunmamaktadır. Ancak engelli şahsın vefatının sonrasında araç aile üyelerinin üzerine alınması sonrasında ilk dönem itibariyle MTV ödemeleri yapılmaya başlayacaktır.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler. Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez. Aile fertlerinden biri rahatlıkla aracı kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri