Engelli araç pert olursa kasko ne kadar öder sorusuna, Engelli aracınız ile kaza yapmanız durumunda aracınızın perte ayrılması halinde sigorta şirketiniz ÖTV haricindeki bedelinin ödemesini gerçekleştirir, yanıtı verilebilir.
Araç 5 yıl geçmeden sel, heyelan, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelirse (pert olursa) yeni bir araç alımında ÖTV ödenmesine gerek yoktur.
Özetle, ister kişinin kendi olsun ister yakınları yasalarda belirtildiği gibi engelli aracını kullanma izni olanlar olası bir kazada kasko sigortasından yararlanabilir, hasarlarını sigorta şirketinden alabilirler.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
İlgili 40 soru bulundu
Aracın ana teminatlar olan çarpışma, çarpma, devrilme, düşme, yuvarlanma, çalınma ve yanma sonucu tam hasar görmesi haline karşı güvence sağlanmaktadır.
Sigortalanan aracın ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılmasının yanı sıra aracın ruhsatta belirtilen taşıma haddini aşması, periyodik bakımının aksatılması, işgal, ayaklanma ve iç savaş gibi durumlarda da kasko sigortası araçlarda oluşabilecek zararı karşılamaz.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Aracın pert olma durumunda kasko poliçenizin henüz ödenmemiş kalan taksit tutarı varsa bu rakam toplam hasar meblağından düşülür ve bu şekilde size ödeme yapılır. Yahut tazminattan kalan taksit tutarlarınızın düşülmez taksitlerinizin devam eder. Müşteriye herhangi bir prim iadesi yapılmaz.
Ayrıca “Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?” sorusu da sık sık soruluyor. Kaskonun karşılamadığı durumlar oldukça sınırlıdır. Örneğin; kaza yapan kişinin sürücü belgesi olmaması, sürücü alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması ve savaş durumunun olması gibi çeşitli durumlar dışında kasko aracınızın zararını karşılar.
Sağlık raporunun ardından trafik sigortanız sizin adınıza düzenlenir ve indirimden yararlanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise trafik sigortası indirimden yararlanacak aracı sadece araç sahibi engelli birey kullanabiliyor olması.
Araç için yapılacak trafik sigortası engelli sahibin üzerinde olmalıdır. Sigortası ödenen aracı, engelli kişinin kendisi dışında başka birine kullandırması yasaktır.
Engelli bireyler için de zorunlu olarak yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza anında size maddi ve manevi bakımdan destek sağlar. Trafikte yer alan araç sahibi eğer araç kullanmasını kısıtlamayan bir engele sahip ise, hastaneden alması gereken bir belge ile engelli indirimine hak kazanır.
Ağır hasar ve pert aynı şey değildir. Ağır hasar, araçta meydana gelen büyük bir hasarı ifade ederken, pert ise aracın hasar oranına göre değer kaybederek tamir edilemeyecek durumda olmasıdır. Bir aracın pert olması, aracın tamamen kaybedilmesine ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesine neden olabilir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
KASKO poliçesini düzenleyen sigorta şirketinin, sigortalının hasar bildirimiyle birlikte eksper raporunun teslim edilmesinden itibaren aracın pert ya da onarım olacağı netleştikten ve mutabakat evrağı imzalandıktan sonra en geç 10 iş günü içerisinde sigortalıya yani hasarlı araç sahibine ödemeyi yapması gerekmektedir.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Full Kasko Nedir? Full; “her şeyi kapsayan, tam ve dolu” dolu anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Tam kaskoyu ifade etmek için kullanılan full kasko ise kasko genel şartlarında belirtilen risklerin tamamından korunmanı sağlayan ve kaskonun ana ve ek teminatlarının tümünü içeren sigorta çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri