D sınıfı ehliyet ile, tır (çekici) dorseli, kamyon, minibüs, Kamyonet, otomobil, traktör türü araçları kullanılır. B 'den C' ye geçiş yaparken sadece direksiyon sınavına girilir. Öğrenim belgesi aslı (Belge aslı görülüp tekrar iade edlir.)
CE sınıfı ehliyet alan herkes tır ve kamyon gibi ağır vasıta araçları kullanabilir.
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise "CE Sınıfı" Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.
Tır ehliyeti olan kişiler Moped, otomatik vitesi olan araçlar, kamyon, kamyonet, römork, yarı römork, otomobil, çekici araçlar ya da traktör gibi araçları kullanabilirler.
E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir? Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
D Sınıfı Sürücü Belgesi
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Ehliyetinizi aldığınız yılda ne kullanıyor idiyseniz, 2016 yılından sonra da o araçları kullanmaya devam edebileceksiniz. Bundan dolayı e sınıfı ehliyet sahipleri otobüs olarak tabir ettiğimiz yolcu taşımaya yarayan araçları kullanmaya devam edebileceklerdir.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
C Sınıfı (Dorsesiz Tır) ehliyeti almak isteyenlerin öğrenmesi gereken bilgilerin tamamı Kültür Sürücü Kursu videomuzda yeralmaktadır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Tır ehliyeti almak isteyen kişilerde aranan ilk şart C sınıfı ehliyete sahip olmaktır. C sınıfı ehliyet alabilmeniz için de daha öncesinde normal araçlar için kullanılan B sınıfı ehliyetinizin bulunması gerekir. Ayrıca kişi 21 yaşını doldurmuş olmalı ve sürüşü engelleyecek nitelikte bir sağlık problemi bulunmamalıdır.
-C ehliyet için sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavınız yapılır. -Başarılı olursanız ehliyet dosyanız hazırlanır. -Ehliyet harç ücretini ve kart ücretini ödeyeceksiniz. -Ehliyetten randevu alarak sınıf yükseltmek için başvuru yapmanız gerekir.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Eğer 21 yaşından küçükseniz yada C sınıfı bir ehliyetiniz yoksa Tır ehliyeti alamazsınız. B sınıfı ehliyeti olmayan da c sınıfı ehliyet alamaz. C sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor o da ehliyetinizi CE sınıfı tır ehliyetine çevirmek.
Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
C sınıfı ehliyet; kamyon ve çekici kullanmak isteyen kimselere verilen özel bir ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde C1, CE1, C ve CE olarak kategorilere ayrılmaktadır. C sınıfı ehliyet kanunlar ile diğer ehliyetlere kıyasla daha katı kurallara bağlanmıştır. Zira C sınıfına ait araçları kullanmak zordur.
H sınıfı ehliyet yani diğer adıyla Engelli sürücü belgesi, engelli kişilerin özel tertibatlı araba ve motosiklet türü araçları kullanabilmesi için almaları gereken sürücü belgesidir. 17 yaşını dolduran her engelli birey, engel durumuna göre bu sürücü belgesini alabilir.
M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16'dır.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri