Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Üye. Gerçek şu: ikamet aynı ilde olması kaydı ile sadece birinci dereceden yakını kullanır. Anlam karmaşasına girmesin diye diğer okuyucu olursa açıklayayım: Kendisi, eşi, çocukları, anne ve babası.... Onun dışında kimse kullanamaz.
Engelli Yerine Kimler Park Edebilir? Engelli otoparkının kullanılabilmesi için araçta manüel ya da akülü bir tekerlekli sandalye, kanedyen, baston, yürüteç gibi bazı araçların olması gerekmektedir. Bu araçlardan birinin bulunmasının yanı sıra hareket kısıtı olan birinin arabada bulunması fa yeterli gelmektedir.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Ehliyet için alınacak rapor sürücü olur raporudur ve üzerinde herhangi bir oran bulunmaz, bu rapor sağlık kurulu raporu değildir, o yüzden mevcut raporunuzu etkilemez.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Sağlık Raporunun Alınması Mevzuat neredeyse toptan değiştiği için ehliyet değiştirilse dahi yeniden rapor alınması gerekecektir. Bunun sebebi AB standartlarına uygunluk ve Mevzuatın değişmiş olmasından kaynaklıdır. Öncelikle Beyan Formunu size kolaylık olması açısından indirip yazdırarak doldurabilirsiniz.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Engelli Ehliyeti Harcı Ne Kadar? 2022 Güncel Fiyat. B sınıfı engelli ehliyet sürücü kursu fiyatı 2750 TL + Sınav ücreti 280 TL + Harç ücreti 705 TL = Toplamda ödemeniz gereken ücret 3735 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Engelliler için ayrı bir sürücü belgesi sınıfı yoktur.
Engelli ehliyeti, engelli bireylerin araç kullanmalarına olanak sağlamakta ve onların günlük yaşamlarını daha bağımsız bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Aracınız 5 yılı doldurduğunda (gün olarak da dolmalı) vergi dairesine gidip, aracı vergiden düşüreceksiniz... Onlar (14 serinolu) ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ gereğince aracı vergiden düşürecekler. Sonrasında aracınızı dilediğiniz kişiye satabilirsiniz.
Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
Engelli otoparkını kullanmak için araçta; Manüel veya Akülü tekerlekli sandalye, Kanedyen, Baston, yürüteç gibi hareketi sağlayan araç ve cihazları kullana yada hareket kısıtı olan en az bir kişi bulunmalıdır. Yürüyebilen Engellilerin ise “otopark ücreti ödemeden” otoparkın diğer alanlarına park etmesi gerekir.
ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler. Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. Hava alanlarında, Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
Engelli yerine park cezası 392 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödeme, diğer trafik cezaları gibi 15 gün içerisinde ödenirse ilgili tutara bir indirim uygulanır. Ancak cezanın geç ödenmesi durumunda cezada artış meydana gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri