ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Engelli kişinin çalışmaması ve emekli olmaması durumunda yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar, engelli maaşı ödemesi alabiliyor. Kişinin 65 yaşından büyük olması durumunda engelli maaşı alabilmek için en az %70 oranında engellinin bulunması gerekiyor.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
%40 engel oranlı engelli raporu, doğuştan ya da sonradan gerçekleşmiş bir kaza sebebi ile sağlıklı olmayan ve bazı ihtiyaçlarını kendilerini göremeyen kişilere verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükselecek. Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor.
Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.
Maaş almak için belirli engel durumuna ve maddi yetersizliklere sahip olmak gerekir. Maaş başvurusu ikamet adresinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılabilir. Akli dengesi yerinde olan kişiler başvuru işlemlerini bizzat yapmalıdır.
İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Engelli emeklilik şartlarından faydalanabilmek için engelli bireyin raporunda %40 ve üstü engelli olduğunu belirten bir ibarenin yer almasını gerektirir. Eğer engelli emeklilik için başvuruda bulunacak olan bireyin raporundaki oran yüzde 40'ın altındaysa kişi erken emeklilikten faydalanamaz.
Engelli maaşı kişi başına düşen gelir ne kadar? 2023 yılında engelli maaşı hanede bulunan kişi başına düşen aylık gelir rakamı sınırı 3800,66 TL olarak belirlenmiştir.
Sorulan soru engelli rapor oranlarının değişmesinin emekli maaşlarına bir etkisi var mı? idi. Hiçbir etkisi yok.
bankadaki paradan dolayı sınırı geçtiğin takdirde 2022 aylığı kesilir ama sana borç çıkartılmaz.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor. Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor.
Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Soru 11: 2022 sayılı Kanuna göre kaç çeşit aylık bağlanmaktadır? 5 çeşit aylık bağlanmaktadır. Yaşlı aylığı, %40-69 Arası engelli aylığı, % 70 ve Üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı.
Yaşlı aylığının 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli aylığının 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığının 2.811 TL'ye yükseldiğini açıkladı.
Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri