2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır.
Yaşlı ve engelli aylığı ödemeleri, normal şartlarda vatandaşın doğum yılının son rakamına göre yapılmaktadır. Doğum yılının son rakamı: 0 ve 5 olanlar 5'inde, 1 ve 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde, 3 ve 8 olanlar 8'inde ve 4 ve 9 olanlar 9'unda ödeme alır.
Engelli maaşı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak E-devlet engelli aylığı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Sağlık raporunu almak için SGK'ya yapılan başvuru tarihinde en az 1.800 gün ödenmiş primi bulunmak zorundadır. Yani bu durumda en az 5 yıl prim ödemesi yapmış kişiler başvuru yapabilir. Sağlık raporu üzerinde en az %40 engelli olduğu belirtilmelidir.
Engelli raporu e-devlete ne zaman düşer? Engelli raporu başvurusunun ardından, Sağlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu, engelli raporu e-Devlet sistemi üzerinden kişinin hesabına maksimum 15 iş günü içerisinde düşecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e sms atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Engelli aylığı üç aylık olarak ödenen bir aylıktır.
Bu oran da yüzde 40'ın altında olduğundan dolayı tek gözü görmeyen kişiler engelli olarak kabul edilmez.
Ödemeler aylık yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78-TL) az olan vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır. %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar faydalanabilmektedir.
2022 sayılı Yasaya göre aylıklar üç ayda bir peşin olarak alınır. Aylıklar her yılın, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir peşin olarak ikametgâhlarına yakın anlaşmalı T.C. Ziraat Bankaları Şubeleri ile anlaşmalı PTT Bankoları aracılığı ile hak sahiplerine veya vekil ya da vasilerine ödenir.
EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI, NE ZAMAN YATAR? Engellinin vasisi veya bakımını yürüten aile ya da akrabasına verilen evde bakım maaşı ödemeleri her ayın 15'i ile 31'i arasında yatırılıyor. Buna göre; Evde bakım maaşları 15 Temmuz'dan itibaren hesaplara yatırılmaya başlayacak.
Sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin sorgulama ekranında “süreç devam ediyor” ibaresi yer alması durumunda başvuru sürecinin devam ettiğini ve kısa bir süre sonunda olumlu/olumsuz sonuçlanacağını ifade eder. Bu durumda tekrar başvuru yapmanıza gerek yoktur ve sürecin sonuçlanmasını beklemelisiniz.
yönetmelik gereği, 10 ödeme dönemi boyunca yani on ay boyunca aralıksız olarak maaşlarınızı çekmezseniz bu durum aylık kesme sebebidir. 2022 aylıkları, 10 ay boyunca aralıksız olarak çekilmediyse, 2022 aylığınız feshedilir ve almadığınız aylıklar sizlere hiçbir şekilde geri ödenmez.
bankadaki paradan dolayı sınırı geçtiğin takdirde 2022 aylığı kesilir ama sana borç çıkartılmaz.
Engelli raporunun tanımlanmasından itibaren engelli bireyler engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedir. Kimlik kartının çıkmasının ardından engelli bireyler şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmektedir.
Asgari ücrete ara zam yapılması sonrasında pek çok kalemde değişiklik meydana gelecek. Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükselecek. Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor.
Görmesinde belirgin bir şekilde kayıplar olan, doktor kontrolüne gittiğinde % 40 ve üzeri görme kaybı yaşadığı anlaşılan kişiler görme engelli olarak nitelendirilmektedir.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira oldu.
Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki emekli maaşları Ocak 2022 döneminden itibaren Cumartesi gününe rastlaması halinde Cumartesi günü, Pazar gününe rastlaması halinde ise Pazar günü ödenmektedir.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Şurada Paylaş! 2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için 1738,4 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar 2609,11 liraya, engelli yakını aylığı da 1738,4 lira maaş alacak.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor. Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri